Belföld

Vádat emeltek Szabó Bálint ellen, aki tavaly traktorokkal készült megbénítani Budapestet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő Szabó Bálint ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – írja a Telex.

Az ügyészség vádirata szerint Szabó Bálint tavaly szeptember 21-én délután Budapesten autójával akadályozta egy rendőrségi konvoj tagjait a feladatuk ellátásában, miközben több közlekedési szabályt is súlyosan megsértett.

Ugyanezen a napon este társaival megjelent a budai Várban, a Karmelita kolostor közelében, hogy az általa korábban bejelentett demonstráción részt vegyen. Itt egy jogszerű rendőri intézkedés miatt Szabó Bálint indulatossá vált, azt kiabálta: csak kényszerintézkedés hatására fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, majd felszólította társait, élőlánccal akadályozzák meg az előállítást.

Ezután Szabó több hivatalos személlyel is dulakodott, erőszakos magatartásával percekig akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést. Ezután a férfi a rendőröket „mocskos állatoknak”, „mocskos rendőröknek” nevezte.

A szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását novemberben rendelték el, akkor a döntést a bűnismétlés veszélyével indokolták.

Szabó Bálint neve legutóbb az augusztus 20-án került elő, amikor sikertelenül szervezett gazdatüntetést a fővárosban. Eredetileg traktorokkal bénította volna meg a pesti alsó rakpartot, ehhez képest néhány autó és hatvan ember lézengett a Dózsa György útra terelt demonstráción.

A képviselő ezen túl is hosszú ideje különös szereplője a hazai közéletnek. Pályafutása elején a későbbi zuglói MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba oldalán tűnt fel, egy tagtoborzási botrány során azt állította, hogy megverték és megerőszakolták. Később megjárta a DK-t is, majd a szegedi Fidesszel is együttműködött, de aztán összekülönböztek.

Szabó ellen több eljárás is folyik egyszerre. A Makói Járási Ügyészség idén októberben emelt vádat a képviselővel szemben, amiért rendőri segítséget hívott, majd valótlanul azt állította, hogy megkötözték és fel akarták gyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik