Belföld

Már egy nagy múltú szállítmányozó cég is a Fidesz parlamenti képviselőjét gazdagítja

Kiss Dániel / MTI
Kiss Dániel / MTI
A trafikbotrány főszereplőjeként is ismert Horváth István és családja milliárdos cégbirodalmat épített ki. Már az 1991 óta működő, a szállítmányozás teljes palettáját lefedő Sió-Trans Kft. is a kormánypárti politikusé.

Több mint 2,8 milliárd forint bevételt és csaknem 200 millió forint profitot könyvelt el 2021-ben az a szállítmányozással foglalkozó társaság, amely néhány hónappal ezelőtt került Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségébe – tudta meg a 24.hu.

Az 1991 óta működő, a szállítmányozás teljes palettáját lefedő Sió-Trans Kft. egy másik cégen, a frissen alapított Bartina-Trans Kft.-n keresztül került a kormánypárti politikus érdekeltségébe. Az ötven főt foglalkoztató Sió Trans Kft.-t feltehetően kölcsönből vásárolták meg, ugyanis a kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló MKB Bank 800 millió forint tőke és járulékai erejéig szerepel zálogjogosultként a cégpapírokon.

Horváth István az a fideszes parlamenti politikus, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziók kiosztását övező botránynak, valamint kivette a részét az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios-ügyből is. Politikai karrierje viszont ezután is töretlen maradt, sőt az előző kormányzati ciklusban Horváth államtitkári posztot kapott Kósa Lajos minisztersége alatt, családja pedig – mint bemutattuk – milliárdossá vált ez elmúlt években.

A Horváth család tulajdonában mára 13 cég van, amelyekbe tavaly összesen 5,6 milliárd forint bevétel folyt be, amiből csaknem 260 millió forint profitot könyveltek el. A családi cégek komoly segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, ennek révén

a társaságok megközelítőleg 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s támogatást nyertek el. 

Ebből az összegből a legjelentősebb támogatást, csaknem kétmilliárd forintot a Bafami Kft. nyerte el sertéstelepeinek fejlesztésére.

Balogh Zoltán / MTI Horváth István, a Fidesz vezérszónoka.

A támogatások másik kedvezményezettje a hivatalosan a fideszes politikus – eredetileg angoltanár – felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. Ez a cég kilenc részletben nyert el összesen 986 millió forintot egyebek mellett saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre. Emlékezetes, hogy az utóbbi pályázathoz hasonlón nyert korábban Kósa Lajos akkor 83 éves édesanyjának cége is 123 millió forintot, a történtek után kiszállt a cégből, amit már meg is szüntettek, és a tulajdonosok a támogatásról is lemondtak.

Horváth István közvetlen érdekeltségébe tartozik az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete, ami a város bevásárlóparkjában található. A társaság tavalyelőtt 224 milliós bevétel mellett 12 millió hasznot hajtott a politikusnak.

Nagy üzlet Szekszárdon

Horváth István üzlettársa is részese volt egy nagy fideszes üzletnek Szekszárdon. 2018-ban írta meg a 24.hu, hogy a paksi atomerőmű-bővítés érdekeire hivatkozva hatalmas ingatlanvásárlásokra adott engedélyt a Miniszterelnökség. Az ingatlanügyleteket az állami tulajdonban lévő paksi ipari park hajtotta végre Lázár János minisztersége idején. 2018-ban több mint 4,3 milliárd forintot költött el új területek felvásárlására.

 

Ám 2018 decemberében nemcsak paksi földeket vettek, hanem egy rég csődbe ment, lepusztult húsüzemet is, ami ráadásul 40 kilométerrel arrébb, Szekszárdon található. 2018 májusában 1,8 milliárd forintot fizettek ki a használaton kívüli gyártelepért. Az eladó a Cseppkő Faktor Zrt. volt, amely pont a paksiak terjeszkedése előtt csapott le az ingatlanra, pedig korábban hiába próbálták azt árverésen elsózni, senkinek sem kellett. A Cseppkő Faktor Zrt.-ben akkor a közvetett tulajdonosok között volt a szekszárdi választási bizottság akkori fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége, valamint a trafikbotrány egykori szereplője, Fajszi Lajos korábbi fideszes önkormányzati képviselő. Továbbá az a Kósa Magdolna is tulajdonos és ügyvezető is volt, aki a néhány hónapja Horváth István által megszerzett Sió-Trans ügyvezetője lett, egyben tulajdonostársa is a fideszes parlamenti képviselőnek. Megjegyzendő, hogy Szekszárdon, vagyis Tolna Megye 01. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottságában (OEVB) Kósa Magdolna néven nyilvántartanak egy bizottsági tagot, aki ugyanaz a személy lehet, aki a politikus üzlettársa is egyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik