Belföld

Így beszélt mellé a Tiborcz-ügy alapkérdéséről Kósa államtitkára

Ki szólt a polgármestereknek, hogy százmilliókért le kell cserélniük a közvilágítási lámpákat, és Tiborcz István cégét kell szerződtetni a munkára? A kérdést megkapta Kósa Lajos államtitkára, aki polgármesterként maga is érintett az ügyben, így biztosan tudja a választ – de valami egészen másról beszélt.

A miniszterelnök vejének egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Zrt. 2009 és 2014 között országszerte tarolt az uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon, a LED-lámpák telepítésével nagyjából 14 milliárd forintos forgalmat csinált.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF nyomozásából (amelynek számos részletét közöltük cikksorozatunkban a 24.hu-n) közismert, hogy Tibocz István cége nem teljesen ismeretlen vállalkozásként próbálkozott az önkormányzati tendereken, hanem egyik vezetőjén és egy  komplett céghálón keresztül már a pályázatok előkészítése idején bele tudott szólni a versenyszabályok alakításába.

A szekszárdi pályázat indulásáról Hadházy Ákos, aki akkoriban még a város Fidesz-frakciójának képviselője volt (most az LMP társelnöke), hangfelvételt is készített. Az önkormányzat 2012. augusztus 21-i rendkívüli ülését azért hívta össze a Horváth István polgármester, hogy beharangozza a képviselőknek a 750 millió forintos lámpacsere projektet. A hangfelvételt az OLAF is megvizsgálta. Hallható rajta, hogy a pályázat hivatalos kiírása előtt fél évvel megtartott önkormányzati ülésen Horváth hosszasan egyeztetett telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról.

Amit a magyar rendőrök nem találtak Orbán vejénél, előásta az OLAF
A Tiborcz-cég Elios egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd fideszes irányítóival a közvilágítási pályázatról.

Hadházy hétfőn a parlamentben azonnali kérdést tett fel Horváth Istvánnak, aki időközben Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára lett.

Hadházy arra volt kíváncsi, hogy Horváth kitől kapta meg az Elios-vezető telefonszámát.

Az LMP-s politikus szerint az ügy egyik legfontosabb, ám egyelőre tisztázatlan kérdése, hogy honnan tudta például Szekszárd polgármestere, hogy Tiborcz Istváb cégével kell majd megkötni a lámpacserékre a szerződést, amikor a pályázat még nem is létezett.

Horváth István azonban nem készülhetett fel a parlamentben szóban elhangzott kérdésre, ezért egyszerűen nem vett tudomást róla.

 

Az már látszik, hogy az Orbán Viktor vejét súlyosan érintő, 13 milliárdos csalás gyanúját felvető OLAF-jelentés komoly fennakadásokat okozott a választásra készülő Fidesz politikusainak kommunikációjában. Az Országgyűlés videofelvétele szerint az államtitkárnak sem sikerült lazán és zökkenőmentesen kezelni a témát.

Horváth az általános receptet követve először Hadházyt próbálta elintézni, és ámokfutásnak titulálta az LMP-s képviselő tevékenységét.

A reménytelen helyzetben lévő ellenzéki politikus mindent megtesz arra vonatkozóan, hogy az ellenzéki sajtónak folyamatosan témát adjon

– mondta Horváth, majd Ron Werber LMP-s kampánytanácsadó felemlegetése után úgy kerülte ki a válaszadást, hogy egy perces felolvasást tartott főnöke, Kósa Lajos miniszter feladatköréről.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik