Belföld

Dúsgazdag lett a fideszes parlamenti képviselő családja, milliárdos cégbirodalmat építettek ki

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Horváth István családjának jól megy az üzlet, tavaly két luxusterepjárót is beszereztek cégeik.

Több mint kétmilliárd forint bevételt és 185 millió forint profitot könyvelt el tavaly Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő és családja cégbirodalma – derült ki a társaságok pénzügyi beszámolóiból.

Horváth István az a kormánypárti parlamenti politikus, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziók kiosztását övező botránynak, valamint kivette a részét az Orbán Viktor kormányfő vejéhez köthető Elios-ügyből is. Politikai karrierje azonban ezután sem tört meg a képviselőnek, sőt az előző kormányzati ciklusban államtitkári posztot kapott Kósa Lajos minisztersége alatt, családja pedig milliárdossá vált ez elmúlt években.

Igaz, a jól teljesítő családi cégek komoly segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, ennek révén

a Horváth család érdekeltségei összesen csaknem egymilliárd forint brüsszeli forráshoz jutottak. 

Kiss Dániel / MTI Horváth István beszél a templomfelújítási program kapcsán tartott sajtótájékoztatón Decsen 2021. május 27-én

A támogatások egyik kedvezményezettje a hivatalosan a fideszes politikus – eredetileg angoltanár – felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. Ez a cég öt részletben nyert el összesen 472 millió forintot egyebek mellett saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre. (Az utóbbi pályázathoz hasonlón nyert korábban Kósa Lajos akkor 83 éves édesanyjának cége is 123 millió forintot, igaz, azóta kiszállt a cégből, amit már meg is szüntettek, és a tulajdonosok a támogatásról is lemondtak.)

A 18 alkalmazottat foglalkoztató Bikácsi Agrár Kft. bevételei az elmúlt években meredeken emelkednek. Tavaly 462 millió forint bevétel könyvelt el, ami több mint az ötszöröse a néhány évvel korábbinak, emellett ugyan csak 12 millió forint nyereséget tudott elérni a cég, ugyanakkor a tárgyi eszközeinek értéke mára meghaladja az 1,3 milliárd forintot.

A másik európai uniós támogatáshoz jutó cég a Horváth István és lánya érdekeltségébe tartozó, 34 alkalmazottat foglalkoztató Bafami Sertéstenyésztő és -Hízlaló Kft., amely 487 millió forintot nyert el sertéstelep fejlesztésére. A politikus vezetése alatt álló társaság több mint egymilliárd forint bevételt és 122 millió forint profitot ért el tavaly. Ráadásul a cég tárgyi eszközeit 2,8 milliárd forint értéken tartják nyilván. A cég Gerjenben hajt végre állattenyésztőtelep-fejlesztést, aminek összköltsége egymilliárd forint.

Horváth István közvetlen érdekeltségébe tartozik az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete, ami a város bevásárlóparkjában található. A hat alkalmazottat foglalkoztató cég 200 millió forintos bevétel mellett 25 millió forint hasznot termelt tavaly. Horváth nem vette ki a cégből a profitot.

Ugyanakkor a jól teljesítő társaság tavaly nem sokkal karácsony előtt beszerzett egy BMW X5-ös luxusterepjárót, ami csaknem 20 millió forint lízingkötelezettséget jelent a cég számára.

Figyelemre méltó, hogy Horváth a legutóbbi vagyonnyilatkozatában egy 2013-as évjáratú BMW X5-öst tüntetett fel nagy értékű ingóságként, méghozzá egy 2016-ban kötött lízingszerződés alapján. A két autó tehát feltehetően nem ugyanaz.

Szinén tavaly a Horváth család cégbirodalmába tartozó PBO-Road betéti társaság is egy luxusterepjárót kezdett lízingelni. A három Mol benzinkutat üzemeltető cég egy Mercedes GLC típusú járművet szerzett be, az autó után fennálló tartozás 11 millió forint. A kormánypárti politikus felesége, testvére és az édesanyja tulajdonában álló vállalkozás 52 alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 438 millió forint bevétel mellett 26 millió forint hasznot hozott. Ebből a társaságból tízmillió forint osztalékot vettek fel a tulajdonosok.

A fideszes politikus érdekeltségébe még egy, állattenyésztéssel foglalkozó társaság is tartozik, a Sárrét Sertéstenyésztő Zrt. 2018-ban került Horváth és lánya tulajdonába. A félmilliárd forintos eszközállománnyal rendelkező cég azonban még nem adta le a 2020-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik