Közélet

Kósa Lajos 83 éves édesanyjának cége mégsem tart igényt a százmilliós brüsszeli pénzre

A Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő édesanyja érdekeltségébe tartozó Méker Kft. vezetői úgy döntöttek, hogy lemondanak arról a 123 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásról, amit a sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton nyertek – írta a hvg.hu. A cikk szerint a politikus 83 éves anyja résztulajdonában álló társaság azt is megfontolja, hogy egyáltalán megvalósítsa-e azt a fejlesztést, amire brüsszeli a pénzt kérte. Eddig ugyanis egyetlen kapavágás sem történt a mátészalkai sertéstelepnél.

Pályázati pénzen híznak a malacok Kósa Lajos édesanyjánál
A felerészben Kósáné Bacskó Katalin nevére került cég 123 millió forintot nyert egy sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton.

A hvg.hu-nak az erről szóló levelet maga Szilágyi Gábor, a vállalat ügyvezetője küldte el. Ezt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2018. október 3-án küldte el a cégnek, egyetlen nappal az után, hogy a Méker Kft. jelezte: nem tart igényt a támogatásra. A hatóság tudomásul vette a kérelmet, a támogatási jogviszony így órákkal a kérelem benyújtása után megszűnt.

A Méker 251 millió forintot szánt arra, hogy korszerűsítse a sertéstelepét. A pályázat szabályai szerint a támogatás összege legfeljebb a beruházás teljes árának felét jelentheti, vagyis a 123 millió forint kimondottan jó arányt jelentett volna. Különösen úgy, hogy vissza nem térítendő támogatásról volt szó. A cég egyébként ezen kívül egyetlen pályázaton nyert a 2014-2020 közötti uniós támogatásokat összefogó Széchenyi 2020 programban: védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére ítéltek oda nekik 3 millió forintot.

A lap megkeresésére Szilágyi Gábor azt mondta: mivel sertéspestis van Magyarországon és az EU több más pontján is, „nagyon megfontoljuk”, hogy lesz-e egyáltalán korszerűsítés.

Emlékezetes, Kósa édesanyjának cégéről tavaly novemberben azt írtuk meg, hogy a társaság három nagy értékű járművet lízingel, köztük egy éppen ugyanolyan motort (BMW K1600-as), amivel a Fidesz országgyűlési képviselője megjelent a kormánypárt 2017-es szeptemberi kihelyezett frakcióülésén. Az akár 9 millió forintos motor mellett a vállalkozás birtokában két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autó is van, amelyek ára elérheti a 25 millió forintot.

Kósa Lajos 82 éves anyjának sertéstenyésztő cége luxus BMW-ket lízingel
Két autó mellett épp egy olyan motort, mint amilyennel a politikust is lekapták korábban.

Nemrég pedig az derült ki, hogy két újabb üzletbe is belefogott a politikus édesanyja. Az egyik gabonatermesztéssel fog foglalkozni, a másik nyomdai előkészítő tevékenységet folytat.

Kiemelt kép: MTI / Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik