Belföld

Kósa Lajos 83 éves anyja kiszállt a luxus BMW-ket lízingelő cégből

Március közepén eladta üzletrészét és kiszállt a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-ből Kósa Lajos volt debreceni polgármester, egykori tárca nélküli miniszter, fideszes politikus 83 éves édesanyja – tudta meg a 24.hu.

A nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné a cégadatbázisban fellelhető dokumentumok alapján összesen 46,5 millió forint névértékű üzletrészt adott el egyenlő arányban a társaság másik két – eddig kisebbségi – tulajdonosának. A cég így 100 százalékban egy mátészalkai vállalkozó testvérpár tulajdonába került.

Az összeg azért is érdekes, mert az asszony 2015-ben 45 millió forintot fizetett be a cég kasszájába, amelynek visszafizetéséről nagyvonalúan lemondott a közelmúltban. Azt, hogy ekkora összeg miként állt rendelkezésére 2015-ben az asszonynak, a cég nem kívánta tisztázni korábbi megkeresésünkre.

A Kósáné tulajdonába került Méker Kft. akkor került először a hírekbe, amikor kiderült, hogy a társaság 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert egy sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton. Igaz, a cég azóta lemondott erről az összegről. Kósa Lajos minderről annyit mondott, hogy magánemberek magánügyleteiről nem nyilatkozik. Ugyanakkor azt hangsúlyozta:

Édesanyám nem strómanja senkinek sem.

A politikus édesanyjának cégéről tavaly novemberben derítette ki a 24.hu, hogy a társaság három nagy értékű járművet lízingel, köztük egy olyan motort (BMW K1600-as), amivel a Fidesz országgyűlési képviselője megjelent a kormánypárt 2017-es szeptemberi kihelyezett frakcióülésén. Az akár 9 millió forintos motor mellett a vállalkozás birtokában két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autó is van, amelyek ára elérheti a 25 millió forintot.

Kósa Lajos 82 éves anyjának sertéstenyésztő cége luxus BMW-ket lízingel
Két autó mellett épp egy olyan motort, mint amilyennel a politikust is lekapták korábban.

Nemrég pedig kiderült az is, hogy a társaság egy gabonatermesztő cégbe is beszállt, amelyben Kósa Lajos orvosként dolgozó testvére is tulajdonos.

Kiemelt kép: Kósa Lajos egy BMW motoron érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodához 2017. szeptember 13-án. (MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik