Belföld

Polt Péter: Nem tér el az uniós átlagtól a korrupciós helyzet Magyarországon

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Polt Péter benyújtotta a parlamentnek az ügyészi szervezet tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját. A legfőbb ügyész beszámolóját ismertető, MTI-hez eljuttatott közlemény szerint tavaly 5,2 százalékkal, tíz év alatt pedig a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ezen belül csökkent az élet elleni cselekményeké is, ugyanakkor nőtt többek között az embercsempészéseké.

A beszámoló részletesen foglalkozik a korrupció kérdésével.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy Magyarország korrupciós helyzetének szubjektív megítélése korántsem azonos az objektív tényekkel. A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól

– olvasható a parlamenti beszámolóban.

A Transparency International által készített, átfogó korrupciós felmérés szerint Magyarország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unión belül, és csak Bulgáriát előzi meg. A jelentés megállapítja, hogy a régiós országokhoz képest is tovább folytatódott Magyarország leszakadása: az elmúlt tíz évben a 11 közép- és kelet-európai uniós ország között Magyarország pontszáma esett a legnagyobbat (12-öt).

Az uniós pénzekről szóló egyezkedés részeként a kormány korrupcióellenes intézkedéseket is vállalat: október elején a parlament már el is fogadta a büntetőeljárási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, továbbá beleegyeztek az Integritás Hatóság felállításába, amely az uniós közbeszerzéseket ellenőrzi majd. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kijelentette: „Magyarország jó példával szeretne elöl járni a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni harc területén”.

Az eljárások gyorsításával kapcsolatban a beszámoló kitér arra, hogy 2021-ben az ügyészség a vádemelések 74,5 százalékában büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, továbbá megemlíti, hogy az ügyészség munkájának megítélése szempontjából kiemelkedő mutató, hogy tavaly a bíróságok a vádlottak 87,9 százalékát érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak.

Polt Péter beszámolója szerint az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) és az Európai Ügyészséggel is jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik