Élő Belföld

A Margit hídon befejeződött a fakivágás elleni tüntetés

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
  • Az LMP szervezett pénteken délután fél hattól tüntetést a Kossuth térre, miután a kormány úgy döntött, hogy felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat.
  • A demonstrációra Facebookon több mint 57 ezren jelezték érdeklődésüket, de végül nagyjából ötezren jelentek meg a rendezvényen.
  • A tüntetésen felszólalt többek között Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője, illetve több zöld aktivista is.
  • A tüntetés után a tiltakozók egy csoportja elindult a Margit hídra, ahol elállták a forgalmat, de a rendőrök aztán leszorították őket a hídról.

30-an maradhattak a hídon

Gyakorlatilag vége a tüntetésnek, már több a rendőr mint a demonstráló. Egy fiatal lányt igazoltattak, ez volt az elmúlt időszak legizgalmasabb történése. Élő közvetítésünket most befejezzük, köszönjük az egész estés figyelmet.

60-70 tüntető maradhatott

Ők továbbra is a járdán állnak. Elvesztette lendületet a tüntetés, már csak beszélgetnek a demonstrálók.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Mégsincs vége

Elindult a tömeg egy egész jelentős része a Margit híd felé. Inkább a fiatalok indultak be. Gyertek velünk, skandáljàk.

Vége

Legalábbis a szervezők arra kérték a tömeget, hogy menjenek békével. Egyelőre úgy tűnik, ezt is teszik.

Szerdán folytatás

Szerdán délután hattól a Széchenyi téren lesz a következő demonstráció, jelentették be a szervezők.

A küzdelem most kezdődik

Ungár Péter beszédében leszögezte:

ezt a természetrombolást meg fogjuk akadályozni.

Az LMP-s politikus hangsúlyozta, hogy a küzdelem most kezdődik, az LMP célja, hogy alapítsanak csoportokat, riadóláncokat, hogy az ország minden egyes pontján ott tudjanak lenni, amikor ki akarják vágni az erdőket.

Ha az első tíz alkalommal megakadályozzuk ezt, a tizenegyedik alkalommal abba fogják hagyni.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a saját testünkkel Magyarország természeti kincseit”, zárta a beszédét.

Hogy működik a tarvágás? Hát, így

Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája a beszéde előtt egy láncfűrésszel mutatta meg egészen sajátos módon, hogy működik a tarvágás a valóságban: megkérte a jelenlévőket, hogy emeljék fel karjaikat, azzal formázzanak lombkoronát, majd egy láncfűrésszel körbemutatott minden irányba, és az épp megcélzottaknak le kellett tenniük a kezüket.

Adrián Zoltán / 24.hu

Budapest nem terepasztal

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke egy verssel köszönt be, majd az egyesület jelmondatát idézte:

Budapest nem terepasztal, hanem élőhely.

A felszólalásában kitért arra is, hogy „Budapest is azért tud az élőhelyünk maradni, mert vannak benne fák”. Arra kérte a jelenlévőket, hogy mindenki locsolja az utcájába ültetett fákat, mert azok szenvednek a szárazságtól.

Olvasói sztorik