Élő Belföld

A Margit hídon befejeződött a fakivágás elleni tüntetés

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
  • Az LMP szervezett pénteken délután fél hattól tüntetést a Kossuth térre, miután a kormány úgy döntött, hogy felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat.
  • A demonstrációra Facebookon több mint 57 ezren jelezték érdeklődésüket, de végül nagyjából ötezren jelentek meg a rendezvényen.
  • A tüntetésen felszólalt többek között Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője, illetve több zöld aktivista is.
  • A tüntetés után a tiltakozók egy csoportja elindult a Margit hídra, ahol elállták a forgalmat, de a rendőrök aztán leszorították őket a hídról.

Fideszes polgármestert is megtapsoltak

Keresztes László Lóránt arra kérte az embereket, hogy tapsoljàk meg azokat a polgàrmesterket, akik nemtetszésüket fejezték ki a kormány intézkedése miatt. Miután ezt Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármester is megtette, így ő is tapsot kapott. Novák Katalin viszont nem, őt kifütyülték.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A természeti kincsek védelme nem lehet soha pártpolitikai acsarkodások része

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke azt üzente Orbán Viktornak, hogy

nem hagyjuk elvenni a gyermekeink jövőjét.

Az LMP-s politikus emlékeztetett arra, hogy a rendelet ellen egyre több polgármester felemeli a szavát, egyúttal köszönetet mondott nekik. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is levélben szólította fel a miniszterelnököt arra, hogy Orbán Viktor vonja vissza a rendeletet. Tapsot kért azoknak a kormánypárti polgármestereknek, akik „kiálltak a jövőnkért”.

A természeti kincsek védelme nem lehet soha pártpolitikai acsarkodások része

– hangsúlyozta. „Nem hagyjuk elárulni a gyermekeink jövőjét”, szögezte le. Mint mondta, többször levélben kérte Novák Katalint, hogy lépjen fel a természetkárosítás megállításáért, de nem kapott választ a levelekre.

„Legyünk ott és láncoljuk magunkat oda minden fához"

Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország 20 éves aktivistája a politikusok felszólalását követően arról beszélt, hogy egy nemzetközi mozgalom tagjaként azt szeretné, ha globális szinten vállalnánk kockázatot és „bátran lépnénk fel a minket elnyomó hatalmasok ellen”.

Nem tudom folyamatosan tétlenül nézni azt, ahogy tönkretesznek mindent

– mondta. „Legyünk ott és láncoljuk magunkat oda minden fához”, szólt a tömeghez. Jövő szerdán a Széchenyi téren folytatják a tiltakozást, jelezte.

Adrián Zoltán / 24.hu

Nem hagyjuk!

Aktivizáltàk magukat a tüntetők, először csendült fel a Nem hagyjuk rigmus. Egy 20 éves aktivista beszéde váltotta ki ezt a tömegből. Nagy sikert aratott az a mondta is, hogy minden fához láncoljàk oda magukat. Még a sokkoló sem érdekel – mondta.

Adrián Zoltán / 24.hu

Schmuck Erzsébet: Az erdők elpusztítása nem játék

Schmuck Erzsébet LMP-s politikus követte Baranyi Krisztinát a felszólalók sorában, aki többek között úgy fogalmazott:

az erdők elpusztítása nem játék, Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, unokáink és a mi életünkkel sem.

A politikus úgy vélekedett: az erdőpusztítás rendelete nem megoldás a téli fűtésre sem, hiszen „azt már egy kis diák is tudja, hogy nedves fával nem lehet tüzelni”.  Így biztos, hogy semmilyen klímacélt nem fogunk elérni, folytatta, majd emlékeztetett arra is, hogy újranyitják a Mátrai Erőmű korábban leállított blokkjait.

Jelenleg Magyarországon kétmillió hektár erdő van, és ez csak a hatoda annak, amihez most a klímasemlegességhez szükségünk lenne, hangsúlyozta.

Az erdő nemcsak kirándulóhely, hanem oxigéngyár is. (…) Ha nem lesz erdő, előbb-utóbb mi sem leszünk

– szögezte le.

Nagyjából megtelt a Vértanúk tere

2-3 ezerre nőtt a tüntetők száma. A szervezők szerint a Kossuth téren nagyjából annyian vannak, mint a Vértanúk terén. Baranyi Tarrvàgó Viktor kijelentése tetszett a jelenlévőknek. Beszédét megtapsolták.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Baranyi Krisztina: Tarvágás, ez Orbán Viktor kormányának az új jelszava

Az első felszólaló Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, aki beszéde elején azt mondta:

valószínűleg a kormány sem számított széles körű ellenállásra, amikor az erdeink kiirtásáról hozott rendeletet.

A polgármester ezt követően emlékeztetett Orbán Viktor utóbbi hetekben adott nyilatkozataira, egyúttal jelezte:

Tarvágás, ez Orbán Viktor kormányának az új jelszava, ami nagyjából mindent el is mond róluk

Adrián Zoltán / 24.hu

Ferencvárosban folytatják azt a munkát, amelyben fákat ültetnek, zöld felületeket teremtetnek, befektetnek a közintézmények energetikai korszerűsítésébe, folytatta. Mint mondta, a szociális támogatási rendszerükben a támogatási összegeket megemelik, ugyanezekre a lépésekre biztatta a polgármestereket.

Tegyük meg mi, falvak, városok polgármesterei, mindazt, ami a kormány feladata lenne

– hangoztatta. „Igaz ugyan, hogy mindenképpen nagyon súlyos kihívások elé nézünk, de ha erdőszerte tarvágás folyik, akkor egészen biztos, hogy végünk van, elpusztul a világ, és nem lesz a sírjára virág”, zárta a beszédét.

Miért tüntetnek?

Augusztus 5-én a  Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor rendelete arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat, hatósági döntéseket, a fakitermelés tilalmára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni.

A rendelet széleskörű tiltakozást váltott ki, az LMP például az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet ügyében, a WWF pedig jelezte:

A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen.

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester pedig jelezte, Székesfehérvár tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba, míg Karácsony Gergely főpolgármester nemrég arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésére beterjeszti azt a rendeletmódosítást, ami nem engedi meg Budapesten, hogy a természetvédelmi területeken tarvágást alkalmazzanak.

Még 10 perc

Most azért már jócskán többen vannak mint 300, nagyjából ezren lehetnek a téren. Sokan jöttek gyerekkel.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik