Élő Belföld

Tarolt a Fidesz a legszegényebb településeken, Putyin is gratulált Orbánnak

Óriási győzelmet aratott a vasárnapi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP, 135 képviselői hellyel ismét megvan Orbán Viktoréknak a kétharmados többség. A Fidesz-KDNP 98,94 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 53,10 százalékát begyűjtötte. Az ellenzéki összefogás csupán a szavazatok 35,04 százalékát szerezte meg. A Mi Hazánk is átlépte a bejutáshoz szükséges küszöböt, 6,17 százalékkal. Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is. Budapesten nyert az ellenzék, itt csak két választókerületet tudott hozni a Fidesz, de az összefogás pártjait ez nem vigasztalja. Ez kiderült a beszédekből is, Márki-Zay Péter egyenesen úgy fogalmazott, hogy le van taglózva, közben Jakab Péter arról beszélt, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt megbuktatta az ellenzéket. Orbán Viktor érthetően ennél sokkal optimistább volt, beszédében azt mondta, akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.

Dúró: Toroczkai László beül a parlamentbe és ő lesz a frakcióvezető

Ismét egy olyan választáson vagyunk túl, ami a közvélemény-kutatóknak a fekete napja volt. Azt, hogy a Fidesz ilyen többséget szerezve, újabb kétharmaddal nyeri meg a választást, egyetlen kutatócég jelezte csak lehetőségként. És a Mi Hazánk Mozgalmat is alulmérte a kutatók mindegyike. Ez azért is fájó, mert rendre látható, hogy alul mérik a kis pártokat.

– mondta Dúró Dóra, a Mi Hazánk alelnöke az Atv-nek. Dúró egyetért Török Gáborral abban, hogy az ellenzéki oldalon egyedül a Mi Hazánk nyert ezzel a választással, és szerinte nem az a szervezeti felépítés a probléma az ellenzékkel, hanem az, hogy nem tudtak versenyképes víziót felmutatni a szavazóknak.

Egyértelmű, hogy ellenzékváltásra van szükség.

– mondta. Arról is beszélt, hogy Toroczkai László beül a parlamentbe, és ő lesz a frakcióvezető.

Orbán Viktor: Folytatjuk!

Ahogy azt pártalapító társának, Bayer Zsoltnak adott interjújában elmondta, Orbán Viktor kormányülést tartott hétfőn, a Fidesz újabb kétharmados győzelme után. A miniszterelnök Facebook-oldalán egyelőre nem jelentett be semmilyen konkrét döntést. Csak ennyit írt a kormányülésről.

Folytatjuk. A munka nem állhat meg!

Kapcsolódó
Bod Péter Ákos: Orbán nem folytathatja ott, ahol abbahagyta
A korábbi mulasztások számláit most benyújtja a valóság – írta a professzor.

Szavazólapokkal teli dobozt találtak Óbudán

Hétfőn reggel a takarítónő talált egy lezárt, szavazólapokkal teli szállítódobozt az óbudai Pais Dezső Általános Iskolában. Az Index szerint az iskola munkatársai átmenetileg gondoskodtak a szavazólapok őrzéséről. A Nemzeti Választási Iroda közölte, az urnazárás után, a már megszámolt, kötegelt szavazólapokat helyezik ilyen dobozokba. Az előírások szerint ezeket el kellett volna szállítani, azaz a szavazókör munkatársainak hanyagsága miatt maradhatott az iskolában, de a választás eredményét az ügy nem befolyásolhatta.

Jámbor András: Nem tudtuk megnyitni a szíveket és nem tudtuk elérni a zsebeket

Megfordítottunk egy billegő körzetet! Tegnap délután még mindenki azt magyarázta, hogy ez egy biztos ellenzéki körzet. De kiderült, ha nem kopogunk be a körzet minden lakásába, ha nem kommunikálunk célzott és specifikus helyi üzeneteket, akkor még ez sem lett volna meg

– értékelte a választás eredményét Jámbor András hétfőn Facebook-oldalán. Jámbor a budapesti 6. választókörzetben győzte le a fideszes Sára Botondot.

Az ellenzéki politikus a bejegyzésben úgy fogalmazott: „Nem tudtuk megnyitni a szíveket és nem tudtuk elérni a zsebeket. Lehet arról beszélni, hogy mekkora propagandafölény van, de ez adottság, amire nem tudtunk választ adni. Nem tudtuk sem üzenetben, sem technológiailag ellensúlyozni. Kell arról beszélni, hogy pártállam van, de erre nem tudtunk választ adni. Én is végignéztem az Illés utcában tehetelenül állva, ahogy jönnek sorban az emberekkel telepakolt kocsik, amik a szegényebb sorsú szavazókat szállítottak. Pedig készültünk erre, de nem tudtunk mit tenni.”

Aki ma abba megy bele, hogy ki a hibás, és nem azt kérdezi, mi volt a stratégiai, majd ebből következő taktikai hiba, mit rontottunk el a kampányban, az nem jó irányba megy. Nem az a kérdés, fel kell-e venni a mandátumunkat, hanem az a kérdés, hogy egyáltalán le lehet-e váltani ezt a rendszert választáson, és ha a válasz mégis nem, akkor mi az a stratégia, amiben meg tudjuk jeleníteni az értékeinket, tudjuk-e vinni az ügyeinket, és ehhez kell-e a mandátum

– vélekedett, de megjegyezte, a sokk közben nem fog ennél nagyobb megfejtéseket mondani. „De mindennek ellenére szeretem Magyarországot, és dühös vagyok, de továbbra se tudom gyűlölni azokat akik a hamis biztonság üzenetét választották a szabadságunk és a jólétünk helyett. Nem velük van gondunk, sőt a mi hibánk, az ellenzéki politikai elit hibája, hogy így választottak. Ezért pedig van felelősségünk, és ma még nem tudok mit mondani ennek a felelősségnek a kérdésére” – hangsúlyozta Jámbor.

Így alakultak a parlamentbe jutó pártok szavazatai az elmúlt húsz évben

98,96 százalékos feldolgozottságnál 2 758 502 szavazatot kapott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választásokon. A külhoni magyarok levélszavazatai még nem érkeztek meg, így valószínűleg a pártszövetségre leadott szavazatok száma nő még (nem is kevéssel), de már most kijelenthető, hogy 2022-ben kapta a legtöbb szavazatot a Fidesz az elmúlt két évtizedben.

Grafikát készítettünk a 2002 óta listás szavazatokkal mandátumot szerző pártokról – ábránkról kiderül többi között az is, hogy az  Egységben Magyarországért hatpárti szövetségre kevesebb szavazat érkezett, mint négy éve a Jobbikra, az LMP-re, a DK-ra és az MSZP-re együtt.

Márki-Zay Péter: Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni

Márki-Zay Péter országosan és a választókerületében is vereségett szenvedett, de listavezetőként bejutott az új parlamentbe. Viszont az országgyűlési képviselőség összeférhetetlen a polgármesteri poszttal, ezért először azt kérdezte tőle a Telex, hogy felveszi-e a parlamenti mandátumát?

Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni

– válaszolta Márki-Zay Péter. Annyit még hozzátett, hogy: „a vásárhelyiekért fogok dolgozni a következőkben, ennek fényében döntök a parlamenti mandátumról”. Vagyis valószínűleg nem lesz képviselő.

Márki-Zay a vereségét egyelőre nem kívánta hosszabban kommentálni, de röviden annyit mondott a Telexnek, hogy „nem működött az összefogás modellje”. A számok pedig szerinte azt mutatják, hogy a régi Jobbikot nem sikerült megszólítani.

Ezek a volt Jobbik-szavazók az összefogást és Gyurcsány Ferencet nem tudták bevenni

– értékelt röviden az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Rendőrségi összesítő: 247 büntetőeljárás, 137 szabálysértési eljárás indult a kampány kezdete óta

A kampányidőszak kezdetétől, február 12-étől vasárnap éjfélig a rendőrségen országosan 247 büntetőeljárás, valamint 137 szabálysértési eljárás indult a választással összefüggésben – közölte a rendőrség honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

Közleményükben azt írták: a büntetőeljárások közül 66 hamis magánokirat felhasználása, 58 rongálás, 52 választás rendje elleni bűncselekmény, 23 lopás, 20 garázdaság, öt rágalmazás, négy zaklatás, 19 pedig más bűncselekmények miatt indult. A rendőrök 18 embert hallgattak ki gyanúsítottként. Jelenleg 228 ügy van folyamatban, 19-ben befejezte az eljárást a nyomozó hatóság. Két esetben zárult bíróság elé állítással az ügy, nyolc alkalommal határoztak a feljelentés elutasításáról, nyolc nyomozást más szervhez tettek át, míg egy ügyben felfüggesztették az eljárást.

A 137 szabálysértési ügy közül 125 tulajdon elleni, négy garázdaság, kettő az egyesülési, gyülekezési szabadság megsértése, kettő gyülekezési joggal visszaélés, négy pedig egyéb szabálysértés miatt indult – írták.

(MTI)

Cseh Katalin: Az ellenzék egységes, őrizzük meg ezt

Cseh Katalin a Momentum EP-képviselője is Facebook oldalán reagált a választás eredményére. A politikus letaglózó eredményről ír, de hozzáteszi, hogy „egyetlen fojtogató rezsim sem tart örökké”. Szerinte most mindannyiuknak magukba kell nézniük és át kell gondolniuk, mit tehettek volna még, át kell beszélniük, mit fognak tenni most.

Tudtuk, hogy egy olyan rendszerben kell megküzdenünk a Fidesszel, amit ők a saját kényük és kedvük szerint alakítottak az elmúlt tizenkét évben. Hogy a közmédia még véletlenül sem független, hanem a Fidesz kiszolgálója, ahol négy év alatt öt perc jut az ellenzéknek. Hogy egy brutális propagandagépezet támad mindenkit, aki a Fidesz ellenfele. Hogy állami erőforrások százmilliárdjai fölött rendelkeznek Orbánék, miközben az egyetlen céljuk az, hogy minden eszközzel kivérteztessék ellenfeleiket

– írja.

Ő úgy gondolja, hogy az ellenzék egységes, és ezt meg kell őrizni. Ennek azért ellentmond, hogy Jakab Péter nem sokkal a választások után már arról beszélt, hogy Márki-Zay megbuktatta az ellenzéket, Gyurcsány Ferenc pedig arról, hogy erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit.

Hozzáteszi:

  • hatalmas feladat vár rájuk Európában, az Európai Unióban is.
  • a megkezdett munkát folytatniuk kell itthon és Európában is, és folytatni is fogják.

Putyin is gratulált Orbánnak

Az orosz állami hírügynökség híre szerint Vlagyimir Putyin táviratban gratulált Orbán Viktor vasárnapi győzelméhez, szúrta ki a 444. A Kreml tájékoztatása szerint az orosz elnök többek közt azt írta, bízik abban, hogy „a nehéz nemzetközi helyzet ellenére” az orosz és magyar nép érdekeinek is megfelel majd a kétoldalú partnerség további fejlesztése.

Egy mondattal reagált Karácsony a választásokra

“A fővárosra maradt, hogy vigye tovább a szabadság zászlaját” – írta ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester a Facebook-jára, megköszönve Budapestnek a szavazatokat.

Ha országosan nem is, a fővárosban az ellenzék volt az erősebb: a választók több mint 47 százaléka szavazott Márki-Zay Péterékre, és 41 százalék a kormányoldalra.

Sportszerűen gratulált a választás egyik legmeglepőbb vesztese

Sportszerűen gratulált a korábban biztos nyerőnek gondolt Kálló Gergely jobbikos képviselő a fideszes ellenfelének, Mészáros Lajosnak. Dunaújvárosban Kálló 3,5 százalékkal maradt el a kormánypárti jelölttől, ami azért is meglepő, mert a 2020-as időközi választást toronymagasan, közel 20 százalékpontos különbséggel nyerte. Kálló Gergely így nem lesz tagja a következő parlamentnek.

Megtiszteltetés volt Benneteket szolgálni két éven keresztül a Parlamentben, köszönöm az eddigi bizalmat és a tegnap rám adott szavazatokat is. Szégyenkezni nincs okunk, egy szoros versenyben maradtunk alul. Bízom benne, hogy körzetünk új képviselője – egy kétharmados többséggel a háta mögött – munkájával azok bizalmát is elnyeri, akik ma még szkeptikusok, mert nekem szavaztak volna bizalmat a folytatásra. Dunaújváros, szeretlek, a legjobbat érdemled. Maradjatok együtt ugyanúgy, ahogy eddig, a közös célok mentén, egy csapatként folytatva azt a nagyszerű munkát, amit elkezdtetek 2019-ben. Mindegy, mi történik a nagy világban vagy kicsiny országunkban, szövetségetek a városban megkérdőjelezhetetlenül erős. A kampánynak vége, nem szabad tovább mélyíteni a táborok és települések közötti szakadékot. Dunaújváros és a környező települések a legjobb képviseletet érdemlik, jó munkát kívánok ehhez Dr. Mészáros Lajosnak!” – írta a politikus.

Reagált a lengyel kormányfő Orbán sikerére

Megkérdezték a lengyel miniszterelnököt, Mateusz Morawieckit, hogy milyen hatással lehet Orbán Viktor zsinórban negyedik választási győzelmének az Európai Unió és Oroszország viszonyára.

“Meglátjuk majd. Mindenesetre Németország a fő kerékkötője a szankcióknak. Magyarország támogatja azokat” – reagált Morawiecki a sajtótájékoztatóján.

Privátbankár: Kilőttek a Mészáros Lőrinc-részvények

A Magyarország leggazdagabb embere cégbirodalmának vezérhajója, az Opus Global Nyrt. papírjai közel 10 százalékos pluszban nyitottak, ami egyértelműen a Fidesz-KDNP koalíció tegnapi, újabb kétharmados választási győzelmének tudható be – írja a privatbankar.hu. A szintén kormányközeli részvények, az Appeninn 7,08, a 4iG 7,04  százalékkal került feljebb a pénteki záróértékénél a Budapesti Értéktőzsdén.

A forint valamelyest gyengült, de csak kis mértékben.

Szél Bernadett kikapott, de Budaörs gyógyír lehet a sebekre

Négy éve irtó szoros eredményt hozott a budakeszi központú, ám Budaörsöt is magában foglaló Pest megyei 2. választókörzet. Akkor Csenger-Zalán Zsoltot indította a Fidesz (akit azóta elküldtek nagykövetnek Ausztráliába). Csenger-Zalán éppen csak, de nyerni tudott: 30 990 szavazatot kapott, míg az LMP-s Szél Bernadett 30 694-et. Akkor még egy jobbikos jelölt is indult, Császárné Kollár Tímea Annamária 5923 voksot szerzett, így négy évvel később a már egyesült ellenzék úgy volt vele, ezt a körzetet ildomos hozni. Még úgy is, hogy a külügyből hozott Menczer Tamás lett Szél ellenfele, aki abszolút a térségben kompatibilis megszólalásokkal nyomta végig a kampányt.

Farkas Norbert / 24.hu

A már-már Szél biztos körzetének elkönyvelt Pest megyei kettes (is) aztán nagy bukás lett az ellenzéknek, Menczer plusz majdnem háromezer voksot szerzett Csenger-Zalánhoz képest, 33 615 szavazatot kapott. Bár Szél is növelni tudta szavazói számát, 31 217 voksa azonban nem volt elég (vélhetően a jobbikos Császárné szavazóinak nagy része nem szavazott rá). Ami még érdekesség mindezen felül, hogy a stabilan liberális Budaörs, ahol az ex-SZDSZ-es Wittinghoff Tamás és civil szervezete tarolni szokott az önkormányzati választásokon, Szél mellett szavazott.

A Budaörsi Napló helyi lap össze is szedte, és kimásolta a valasztas.hu-ról az összes helyi szavazókör eredményét. Menczer pár körzetben ugyan szorossá tette a versenyt, de Szél sok helyen 50 százalék felett, sőt két szavazókörben a 60 százalékot is megközelítve nyert. Ettől még persze a tény tény marad: Pest megye 2. marad fideszes, ahogy 2010 óta folyamatosan.

Hadházy: Ez egy elcsalt választás volt, ilyen körülmények között még egyszer nem szabad elindulni

Az első és legfontosabb, amit ki kell mondanunk, hogy ez egy elcsalt választás volt

– erről ír Facebook oldalán Hadházy Ákos, aki magasan nyerte zuglói körzetét.

Szerinte „nem elsősorban tegnap csalták el, hanem az elmúlt 12 évben, a szemünk előtt: a propagandagépezet, a Fidesz pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett független intézmények, ezek mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez”.

A legnagyobb csalás évek óta a szemünk előtt zajlott: elcsalt választás az, ahol az állami tévébe négy év alatt öt percet beszélhet az ellenzék. Elcsalt választás az, ahol a kormány évek óta folyamatosan kampányol óriásplakátokon és még az utolsó hónapban, a hivatalos kampány alatt is a kormány hirdette Orbánt a plakátokon (demokráciákban csak ezért megismételnék a választást

– írja. Szerinte tegnap is történtek csalások.

Arról is ír, hogy

ő évek óta azt hirdeti, hogy ilyen körülmények között nem szabad elindulniuk, de szóltak érvek az indulás mellett és természetesen végig reménykedtem, hogy nincs igazam
Ha viszont így döntöttünk, akkor három feladat lett volna, amit végre kellett volna hajtani: az összefogás, a megújulás, az ellenállás.

A legnagyobb hazugság szerinte, hogy önmagában az összefogás győzelemre vezet. Pedig ez csak az alapfeltétel volt, mielőtt a másik kettőnek nekiállnak.

A megújulás viszont nem igazán sikerült. Voltak részeredményeink, de az összefogásban valahogy mindig fontosabb volt, hogy mindenkinek, aki eddig ott volt, ezután is meglegyen a széke. Az előválasztás jó eszköz volt, érdemes megtartani hosszabb távon. De a pártok egyezkedésével és azzal, hogy a lista összeállítását már nem bízták a választókra, azért azt is sikerült elintézni, hogy bizonyos szereplőknek biztos helye legyen, akiknek nem kellene ott lenni.

A legrosszabbul az ellenállás dolgában állunk, szinte sehogy – írja. A parlamenti szereplés helyett sokkal fontosabb lett volna szerinte aktív ellenállással fellépni a propaganda ellen, „megvédeni sajátjainkat, illetve megszervezni azokat az erőket, amelyek ellent tudnak tartani a fideszes nyomulásnak. Ez nem sikerült, ez mindannyiunk hiába, így az enyém is.”

Szerinte ilyen körülmények között még egyszer nem szabad elindulni választáson.

A következő választásokig pedig semmit sem szabad úgy csinálni, mint eddig. Teljes újratervezésre van szükség! Az Országgyűlés alakuló – a választások eredményét hitelesítő – ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad!

Hadházy szerint ki kell mondani: „interpellálgatni, az elcsalt választáson hatalmat kapott kormány törvényjavaslatairól vitatkozgatni ugyanúgy kollaboráció lenne, mint ahogy Putyin parlamenti ellenzékének munkája is csak Putyin hatalmának legitimálására elég. A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat.”

Az indiai miniszterelnök is gratulált Orbánnak

Várom, hogy továbbra is együtt dolgozhassunk az India és Magyarország közötti baráti kapcsolatok további erősítése érdekében – üzente Twitteren Narendra Modi indiai miniszterelnök Orbán Viktornak, aki egyúttal gratulált a magyar kormányfőnek a választási győzelméhez.

Az európai szélsőjobb gratulált Orbánnak

Az országgyűlési választások eredményéhez Matteo Salvini is gratulált Orbán Viktornak, de azóta már több radikális jobboldali politikus is üzent az újra megválasztott miniszterelnöknek. Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus Twitteren osztott meg egy közös fotót Orbánnal.

Franciaországból gratulált Marine Le Pen is, aki posztjában úgy fogalmazott: „Ha a nép szavaz, a nép nyer!”

Gáspár Győző Orbán fotójával üzeni: Ezt a játszmát megnyertük!

Az utóbbi időszakban Fidesz-tagságra vágyó Gáspár Győző is reagált a választások kimenetelére. Új Facebook-posztjában olyan idézeteket is bevetett, mint a „tavaszi szél vizet áraszt, magyar ember Fideszt választ”.

Kapcsolódó
Gáspár Győző a Fidesz-győzelemről: Lehet minket szidni, de ezt a játszmát megnyertük!
A showman posztjai az utóbbi időszakban narancssárgára változtak.

Orosz Anna: Nincs most az ellenzéknek egy egyértelmű vezetője

Orosz Anna a budapesti kettes számú választókörzet megválasztott képviselője volt hétfő reggel a Partizán műsorának egyik vendége. Szerinte kijelenthető, hogy lesz momentumos frakció az országgyűlésben, de hozzátette, hogy sok kérdés lesz, amit a Momentum közösségével át kell beszélniük. Lesújtónak nevezte az eredményt és hozzátette, hogy ilyen mértékű bukásra nem számítottak. Komoly önvizsgálatra van szükség szerinte, de megjegyzete azt is, hogy egyenlőtlenek az esélyek. Minden szereplőnek felelőssége van szerinte, Jakab Péter viszont csak Márki-Zay felelősségét emelte ki. Az együttműködést továbbra is fontosnak tartja, de nem feltétlenül ebben a formában.

Az interjú végén arról beszélt, hogy

nincs most az ellenzéknek egy egyértelmű vezetője.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik