Élő Belföld

Tarolt a Fidesz a legszegényebb településeken, Putyin is gratulált Orbánnak

Óriási győzelmet aratott a vasárnapi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP, 135 képviselői hellyel ismét megvan Orbán Viktoréknak a kétharmados többség. A Fidesz-KDNP 98,94 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 53,10 százalékát begyűjtötte. Az ellenzéki összefogás csupán a szavazatok 35,04 százalékát szerezte meg. A Mi Hazánk is átlépte a bejutáshoz szükséges küszöböt, 6,17 százalékkal. Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is. Budapesten nyert az ellenzék, itt csak két választókerületet tudott hozni a Fidesz, de az összefogás pártjait ez nem vigasztalja. Ez kiderült a beszédekből is, Márki-Zay Péter egyenesen úgy fogalmazott, hogy le van taglózva, közben Jakab Péter arról beszélt, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt megbuktatta az ellenzéket. Orbán Viktor érthetően ennél sokkal optimistább volt, beszédében azt mondta, akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.

Tarolt a Fidesz a legszegényebb településeken, 20-ból 18-at 80 százalék feletti eredménnyel nyertek meg

Ahogy négy évvel ezelőtt, ezúttal is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz – erről ír a G7.

A 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen mindenhol hatalmasat nyert a kormánypárt.

Ezek közül csak két településen, Rajkán és a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el.

Ha a 20 település átlagát nézzük, akkor az érvényesen szavazók a listás voksok 87,6 százalékát adták le a Fidesz-KDNP-re, a tíz legszegényebb településnél azonban ez az arány még magasabb, több mint 96 százalék.

Varju László hazugságáradatról és médianyomásról beszél

Az ellenzéknek végig kell gondolni, hogy mi lesz a teendő

– erről beszélt az ATV Start című műsorában Varju László szocialista politikus, aki megnyerte az IV. kerületi választókerületét.

A műsorban hazugságáradatról és médianyomásról is beszélt, valamint arról, hogy

 az MTVA-t nem tudtuk visszafoglalni.

Gyurcsány Márki-Zayt érintő kritikáira nem igazán reagált, szerinte a volt miniszterelnök „gondolatai előre mutatnak”.

Hajnal Miklós: Tragikus végeredmény

Hajnal Miklós az ellenzék közös jelöltje megnyerte a saját körzetét Budán, Facebook oldalán most mégis tragikus végeredményről ír:

Nehéz órák ezek. Nem ezért dolgoztunk, nem ezért hoztunk annyi áldozatot az elmúlt években. Több millió csalódott magyar választó és több tízezer csalódott aktivista nézte végig tegnap, amint ismét narancsba borul a térkép. Aludtam rá pár órát, de én még mindig nem akarom elhinni. Tragikus végeredmény, aminek a tanulságait le kell majd vonnunk.

A XII. kerületet és a II. kerültet magába foglaló körzetről azt írja:

Legalább itt győzni tudtunk. Köszönöm, hogy átláttunk a lejáratókampányon, és köszönöm, hogy átláttunk az igazságtalan választási rendszerükön is. Ez mind kellett a győzelemhez – de leginkább Ti kellettetek.

G. Fodor Gábor: Súlyos politikai baklövést követett el az ellenzék, amikor azt mondta, hogy ez a mi háborúnk

G. Fodor Gábor belső iránytűje 134 mandátumot tippelt a Fidesznek – erről beszélt a politológus a TV2 Mokka című műsorában.

Megvoltam győződve róla, hogy földcsuszamlás szerű Fidesz győzelem lesz

– mondta G. Fodor. A háború kitörésére alapozta ezt, miután az ellenzék szerinte ellentmondásos kijelentéseket tett. Az emberek biztonságot akarnak – nyilatkozta. Fontos szerinte az is, hogy milyen a jelölt.

Orbán erősebb számokat mutat, mint a Fidesz. Márki-Zay rosszabb számokat mutatott, mint az ellenzék

– összegzett G. Fodor.

Azt gondolja, hogy amikor az ellenzék azt mondta, hogy ez a mi háborúnk, súlyos politikai baklövéseket követ el.

Szerinte a morál megkövetelte volna, hogy a résztvevő felek odaálljanak Márki-Zay Péter mögé.

Rátolták az egészet. Fent állt mögötte a családja, de a politikai családja nem. Ilyeneket nem lehet megtenni a politikában a saját szövetségeseinkkel

– nyilatkozta.

Hiú ábrándnak nevezte, hogy az összefogás megmarad.

A Fidesz elsöprő győzelméről és Orbán beszédéről ír a nemzetközi sajtó

Természetesen a nemzetközi sajtó is beszámolt a Fidesz elsöprő győzelméről. A BBC arról ír, hogy a „nacionalista” Orbán Viktor győzelmi beszédében „ellenfélnek” nevezte Zelenszkij ukrán elnököt. A miniszterelnök akkor nevezte meg az ukrán elnököt, amikor arról beszélt, hogy most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeniük. Említette a brüsszeli bürokratákat, a nemzetközi mainstream médiát, végül az ukrán elnököt. A BBC arról is ír, hogy Orbán korábban már „átírta az alkotmányt és a Fidesz-KDNP előnyére változtatta a választási rendszert is”.

A The Guardian is azt emelte ki a Fidesz újabb győzelmén kívül, hogy Orbán „odaszúrt” egyet Zelenszkijnek. A cikk azt is hozzáteszi, hogy Orbán Zelenszkij nevének említése után el is nevette magát.

A CNN is úgy fogalmaz, hogy: „a választási kampányt Moszkva ukrajnai inváziója uralta, emiatt pedig Orbán Putyinnal való kapcsolata górcső alá került”. A CNN is kiemeli, hogy Orbán győzelmi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nevezte az egyik „ellenfélnek”, akit le kellett győznie a kampány során.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik