Élő Belföld

Orbán: Ha nincs gyerek, nincs jövő. Sem a családnak, sem az országnak

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Putyinnal való találkozó

Majdnem minden évben volt eddig találkozó az orosz elnökkel. Most is lesz. A gázról is fognak tárgyalni, a Magyarországra szállítandó gázmennyiséget szeretné növelni Orbán. Persze biztonságpolitikai témákról is szó esik, de erről egyeztet a kormányfő előzőleg az EU és a NATO vezetőivel is.

Pénz a családoknak meg a nyugdíjasoknak

Jól teljesített a gazdaság tavaly, ezért most van pénz. Van pénz arra, hogy visszaadják a 13. havi nyugdíjat. Meg a fiatalok adókedvezményét is most vezetik be. És a családoknak a befizetett személyi jövedelemadójuk (egy részét) is visszaadják.

Családtámogatások

Az elmúlt 12 évben Magyarországon sok minden épült fel. Nem csak létesítmények, mondta Orbán. Például a politikai rendszer, meg a gazdasági rendszer. A magyar gazdaság szereplői egyre erősebbek a kormányfő szerint. Kialakult egy adórendszer is, nő a minimálbér. Ezek működő dolgok. A családvédelmi, családtámogatási rendszer is ilyen a miniszterelnök szerint. Segítik a fiatalokat, hogy 25 év alatt ne kelljen adót fizetniük, segítenek nekik lakáshoz jutni. Van még tennivaló, néhány elemet még be kell illeszteni a családtámogatási rendszerbe, és ezt meg is teszik, ha győznek a választáson. Nem akarunk bevándorlóország lenni. Azon dolgoznak, hogy olyan körülmények legyenek Magyarországon, hogy a családok merjenek gyereket vállalni. Minden eleme ennek a családtámogatási rendszernek fenn fog maradni és ki fognak egészülni, a családtámogatások összegét emelni akarják, ha hatalmon maradnak, mondta Orbán. Legalább annyi esélye legyen egy kedvező, kellemes, kényelmes életre annak, aki vállal gyereket, mint annak, aki nem vállal gyereket. Ha nincs gyerek, nincs jövő. Sem a családnak, sem az országnak. Ha van gyerek, van jövő.

Infláció, ellenzék

Megint az ellenzékre terelődik a szó, véletlenül. Meg arra, hogy magas az infláció, ez pedig a magas energiaárakból is fakad. Az EU klímapolitikája miatt is drágult nagyon az energia. Olyan tervek vannak a brüsszeli asztalon Orbán állítása szerint, hogy fizessen adót az, aki autót használ. Spanyolország és Franciaország most vezeti be a rezsicsökkentést, mi sok-sok éve tartjuk fenn. Normális ember nem támadja meg azt az állapotot, hogy a kormány döntéseinek köszönhetően kevesebbe kerül a rezsi, mint máshol. Akármit is mond a baloldal és akárhogy is akar hatalomra kerülni, a rezsicsökkentés mellett ki kell tartani, zárta a gondolatmenetet Orbán.

Élelmiszerárstop

Jövő kedden  indul az élelmiszerárstop. Az a helyzet, hogy a magyar kormány azt mondja, hogy normális helyzetben nem kell beavatkozni az árak alakulásába, kezdi magyarázatát Orbán. De vannak rendkívüli helyzetek, azok pedig rendkívüli intézkedéseket kíván. Az infláció, pénzromlás üteme magas, az egész Európában és világon is. Valakinek itt fel kell lépnie, amíg visszakerülnek a dolgok a rendes kerékvágásba, indokolt Orbán. A nyugdíjasnak, gyermekesnek be kell mennie a boltba és ki kell fizetni az áruk árát. Ezért jó lépés az élelmiszerárstop az élelmiszerárstopról döntött kormányt vezető Orbán szerint.

Továbbra is ellenzék a téma

Az ellenzék támadja a vakcinákat, főként a keleti vakcinákat, vezette fel a következő témát a közpénzből működő közmédia riportere. Orbán itt hosszan fejtegette, hogy több lábon kell állni, nem szolgáltathatjuk ki magunkat egyetlen gyógyszergyárnak. Világossá kell tenni, hogy nem lehet rajtunk extraprofitot keresni Orbán szerint.

Miért adományozunk vakcinát?

200 ezer adag vakcinát adunk Szudánnak. Miért, kérdezte a közmédia riportere. A magyaroknak van annyi vakcinája, amennyi a magyaroknak szükség van. Van tartalék is, ráhagyással dolgozunk, de egyes vakcinák lejárnak bizonyos idő után, ezért inkább odaadjuk más országoknak, és nem megsemmisítjük azokat, magyarázta Orbán. A nekünk nem szükséges vakcinákat odaadjuk másoknak.

Ellenzékkel kezd

Miért támadja az ellenzék a járványkezelést? Ezt kérdezte először a közmédia riportere a 12 éve hatalmon levő Orbán Viktor kormányfőtől. Túl messzire mentek. Mindent lehet persze jobban csinálni, mondta Orbán. De ha túl messzire megy a támadásban, a durvaságban az ellenzék, akkor félreérti a helyzetét, tette hozzá. Amikor úgy támadják a vírus elleni intézkedéseket, akkor úgy akar hatalomra kerülni a baloldal, hogy árt az országnak. Nem szabad túlmenni egy bizonyos határon, intette őket Orbán. Lassan 2 éve, hogy működik az operatív törzs, jó szándékú, komoly emberek vesznek részt benne, fontos döntéseket hoznak. Az orvosok, ápolók sem azt érdemlik, hogy durva támadásnak legyenek kitéve. Együttműködésre van szükség.

Miről lehet szó?

Legutóbb sok migránsozás és sok Márki-Zay Péterezés volt, kevés kormánydöntés. Itt az omikron, nyakunkon a választási kampány.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik