Belföld

Vértesszőlősi tragédia: Gyanúsítottként hallgatták ki a helikoptert vezető katonatisztet

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azt a főtisztet, aki vezette a katonai helikoptert a tavaly július ötödikén történt vértesszőlősi tragédia során.

A 46 éves rutinos siklóernyős, Oroszi Zsolt egy húsz méteres fa tetején landolt, és amíg fölé nem szállt a segítségére érkező honvédségi helikopter, biztonságban várta, hogy lehozzák.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg a helikopter parancsnokát.

Elmondta még, hogy a katonatiszt azt mondta, nem kíván vallomást tenni és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban megalapozottnak találta a gyanúsítást, ezért már el is utasította a panaszt.

Kapcsolódó
Lassan másfél éve hiába keresik a vértesszőlősi tragikus, katonai helikopteres mentőakció felelősét
A fán landoló siklóernyős biztonságban volt egészen addig, amíg a honvédségi helikopter meg nem érkezett. A légi jármű rotorszele letörte az ágakat a sportoló alatt, aki húsz métert zuhant.

Egy héttel ezelőtt írtunk Oroszi Zsolt tragédiájáról, és arról, hogy már közel másfél év eltelt, s nincs felelőse az ügynek. A Központ Nyomozó Főügyészség a gyanúsítás mellett, újabb részleteket is közölt a tragédiáról.

Eszerint július ötödikén érkezett riasztás a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérre arról, hogy egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség.

A kutató-mentő szolgálatot teljesítő főtiszt a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnokaként megközelítette a helyszínt, majd – miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani, – megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt sértetlen siklóernyős mentését.

Miután a katonatiszt veszélyesnek ítélte meg a csörlőzést, ezért a többszöri rárepülést követően elkezdte megközelíteni a helikopterrel a siklóernyőst, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök le tudjanak neki engedni egy hatvan méter hosszú alpinkötelet, amelynek segítségével saját erejéből a felszínre ereszkedhet.

A gyanúsítás szerint a helikopter parancsnoka a művelet végrehajtása folyamán anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna, egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A  helikopter rotorlapátjaival azonban olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt.

Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, ahol a siklóernyős ült, aki emiatt a földre zuhant. Az esés következtében Oroszi Zsolt súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd augusztus 10-én a szakszerű orvosi ellátása ellenére is meghalt.

A légörvény hatására letört faágak lezuhanása következtében a mentésben részt vevő, a földfelszínen tartózkodó mentőtiszt nyolc  napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik