Belföld

Lassan másfél éve hiába keresik a vértesszőlősi tragikus, katonai helikopteres mentőakció felelősét

Már több mint tizenhat hónap eltelt a Vértesszőlősnél történt siklóernyős tragédia óta, de mind a napig nincs felelőse, sőt még csak gyanúsítottja sem a balesetnek. Azaz mind a mai napig nem lehet tudni, hogy kik és miben hibáztak a fán landoló Oroszi Zsoltnak a halálát okozó mentési akció során.

A borzalmas baleset tavaly július elején történt. A 46 éves rutinos siklóernyős egy húsz méteres fa tetején landolt, és amíg fölé nem szállt a segítségére érkező honvédségi helikopter, biztonságban várta, hogy lehozzák.

A Mi-8-as helikopter rotorjának a szele azonban letörte azokat az ágakat, amelyeken Oroszi ült, és a siklóernyős majd húsz métert zuhant. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy bő egy hónappal később, augusztus 10-én meghalt.

Pintér Sándor belügyminiszter a tavaly szeptember végi honvédelmi és rendészeti bizottsági ülésén elismerte a hibát.

Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett. De a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet

– közölte Pintér, hozzátéve, nem hiszi, hogy hibáztak a belügyi szervek, de hangsúlyozta, a lehető legnagyobb alapossággal fogják kivizsgálni az ügyet.

Kapcsolódó
Pintér Sándor elismerte, hogy hibát követtek el a siklóernyős mentésénél
A belügyminiszter szerint annyira akartak segíteni a repülőn, hogy ez a túlzó segítség a halálához vezetett.

Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy megtudjuk, hol tart a nyomozás, és van-e már gyanúsítottja az eljárásnak, az alábbi választ kaptuk Kovács Katalin szóvivőtől:

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult  ügyben a nyomozás jelenleg is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás továbbra sem történt

– közölte Kovács. Magyarul továbbra sem tudni, hogy kit vagy kiket terhelhet a felelősség a siklóernyős haláláért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik