Rosta Tibor / MTI
Belföld koronavírus

Az OKFŐ 45 nap után közölte: nem tudja, hogy a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ), hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak. Az OKFŐ 45 napos hosszabbítás után közölte a képviselővel, hogy „a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek.” A politikus Facebook-posztjában kiemeli: a hosszabbítást éppen azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen „a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások”.

Magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva. Mennyire hihető ez?!

– teszi fel a kérdést Szél Bernadett, aki azt is furcsának találja, hogy az OKFŐ korábban egy adatkérésre részletes adatokat szolgáltatott arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, az egyes oltások szerinti bontásban. „Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, akkor hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról?” – írja.

Feleleveníti, hogy nemrég Ujhelyi István fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az EMMI-hez és a Miniszterelnökséghez ugyanezzel a kérdéssel, de tőlük sem érkezett válasz. „Miközben más országok minden további nélkül közlik, mekkora a beoltottak aránya a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között, Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni – holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak az oltások” – magyarázza. Szél Bernadett az adatvédelmi hatósághoz fordul az ügyben.

Ajánlott videó