Élő Belföld

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A hódmezővásárhelyi polgármester lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Vidéken szoros volt a verseny, Budapesten viszont nagy fölénnyel nyert a főpolgármester támogatását is élvező Márki-Zay. A Fidesz folytatja a gyurcsányozást, mintha mi sem történt volna.

 

Új páros részgyőzelem Márki-Zay Péternek

Budapesten Angyalföldön és Vas megyében is Márki-Zay Péter kapott több szavazatott. A harmadik részeredmény  Hanák Gábor az LMP választóbizottsági tag jelentette be.

Budapest 7. választókerület

Márki-Zay Péter: 10739 szavazat

Dobrev Klára: 5830 szavazat

Vas megye:

Márki-Zay Péter: 7227 szavazat

Dobrev Klára: 6235 szavazat

Megint nagyot nyert Budapesten Márki-Zay és kicsit vidéken Dobrev

Budapest 3-as számú választókerületében megint sokkal több szavazatot kapott Márki Zay Péter, mint Dobrev Klára:

Dobrev Klára:
1386 szavazat

Márki-Zay Péter:
5692 szavazat

Zala megyében egy kicsivel több voksot gyűjtött be a DK miniszterelnök-jelöltje:

Dobrev Klára:
6992 szavazat

Márki-Zay Péter:
6777 szavazat

Itt vannak az első eredmények

Megérkeztek az első részeredmények: Tolna megyében Dobrev Klára nyert 5504 szavazattal, Márki-Zay Péter csak párszáz szavazattal kapott kevesebb, rá 5017-en voksoltak. Budapesten a 4-es körzetben viszont sokkal többen szavaztak a hódmezővásárhelyi polgármesterre, Márki-Zay Péter itt 6102 szavazatot kapott, míg Dobrev Klára csak 1953-at.

Miután bárhol lehetett szavazni, így nem biztos, hogy a 4-es választókörzet eredményei csak a II.-III. kerületben élők szavazatait mutatják.

Dobrev: Nem az a lényeg, hogy ki lesz az ellenzéki összefogás közös jelöltje

Dobrev Klára Facebook oldalán arról beszélt, hogy

bárki is győzött itt mindenki nyert. Még az utolsó hét feszült hangulata ellenére is. Mert az igazán lényeges nem az, hogy ki lesz az ellenzéki összefogás közös jelöltje, hanem hogy mindenki ott álljon mögötte. Egyedül senki nem tudja legyőzni a Fideszt.

Dobrev arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak vitái után dolgozni kell az ellenzéki összefogáson.

Karácsony visszalépett, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter egymásnak esett

Amíg az első fordulóban még nagyon barátságos volt a hangulat az ellenzéki pártok és miniszterelnök-jelöltek között, addig a második fordulóban már bőven volt vita a felek között. A legnagyobb meglepetést Karácsony Gergely visszalépése okozta, a főpolgármester úgy állt be Márki-Zay Péter mögé, hogy az első fordulóban jóval több szavazatot kapott a hódmezővásárhelyi polgármesternél, ráadásul egy nappal korábban még azt kommunikálta, hogy esze ágában sincsen visszalépni. Márki-Zay és az első fordulóban győztes Dobrev Klára között akkor élesedett ki igazán a konfliktus, amikor már csak ketten maradtak. A DK jelöltje azt hangsúlyozta, hogy Márki-Zay bizonyítékok nélkül vádaskodik, ebből pedig azt szűrte le, hogy alkalmatlan a kormányzásra. Márki-Zay pedig zsarolással vádolta meg a Demokratikus Koalíciót és azt emelte ki, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az gyakorlatilag Orbán Viktor neve mellé teszi az ikszet.

A többi ellenzéki párt láthatóan nehezen tudott mit kezdeni a helyzettel, az MSZP csak a második forduló végén állt be Márki-Zay Péter mögé, miközben Hiller István és több szocialista polgármester – Horváth CsabaGajda Péter, Nemény AndrásFekete Zsolt – Dobrev mögé állt be. A Párbeszéd is csak óvatosan jelezte támogatását, a Momentum volt a leghatározottabb, ők gyorsan besoroltak Márki-Zay Péter mögé. A támogatást még a Momentum elnökeként jelentette be Fekete-Győr András, aki később elveszítette a bizalmi szavazást, ezért lemondott a pozíciójáról. A Jobbik tartózkodott a kérdésben és senki mögé nem álltak be a második fordulóban.

Volt egy kis kavar, de nemsokára lesz részeredmény

Az eredeti terv az volt, hogy az Országos Előválasztási Bizottság óránként közöl majd részeredményeket, vasárnap délelőtt viszont már azt közölték, hogy csak este 8-9 óra körül lesznek konkrét számok, addig legfeljebb feldolgozottsági adatokat mondanak. Fél 1-kor viszont bejelentették, hogy felkészültek arra, hogy eredményeket közöljenek. A tervek szerint

a következő kettő órában már rendelkezésükre állnak olyan adatok, amiből négy-öt megye és a főváros egyes kerületei bejelentésre kerülnek. Az egyes megyék mindig egy fővárosi kerülettel lesznek összekötve

– mondta Veres Gábor az MSZP politikusa az alábbi videóban.

Olvasói sztorik