Belföld

Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Némi mérlegelés után bejelentem, hogy a miniszterelnöki kampányomat befejezem, és arra kérem az engem támogatókat, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogassák.

– közölte Karácsony Gergely a Márki-Zay Péterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon péntek délelőtt. A főpolgármester a bejelentést követően Márki-Zay Pétert méltatta, majd arról beszélt, hogy egyrészt könnyű volt neki ezt a döntést meghoznia, másrészt pedig nehéz. Azért is nehéz ez a döntés, mert egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel érdemi vitáink vannak – mondta Karácsony Gergely.

Arra a belátásra jutottam tegnap 11 óra tájban, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad a miniszterelnök

– jelentette ki Karácsony, aki súlyos áldozatnak nevezte a tettét. De hozzátette, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi. Karácsony megjegyezte azt is, hogy teljesen elkötelezettek az ellenzéki összefogással kapcsolatban, de

túl kell lépni azon a politikai versengésen, amit Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor csatája jellemez.

Mohos Márton / 24.hu

Márki-Zay Péter történelmi pillanatról beszélt, és hozzátette, hogy nagyon hálás Karácsony Gergelynek. Elmondta, még ha úgy is tűnt kívülről, hogy ez egy játék volt kettejük között, nem ez történt. Szerinte ez volt az egyetlen helyes döntés. Márki-Zay szerint

Karácsony ma bebizonyította, hogy a haza számára mindennél fontosabb.

Márki-Zay tisztelete jeléül be is lépett Karácsonyék 99 Mozgalmába.

Karácsony Gergely hősies, ő nem mutyiban gondolkodik, ő nem pozíciókat kér – mondta Márki-Zay, aki szerint a másik oldalon, vagyis a DK-ban simán kaphatott volna bármilyen pozíciót Karácsony.

Orbán Viktor egyetlen reménye ma, hogy Dobrev Klára megnyeri az előválasztást

– erről is beszélt Márki-Zay, majd méltatta egy kicsit a DK jelöltjét és még tapsot is kért neki.

Majd Hódmezővásárhelyet hozta fel példának, „ahol a hatalomtól sanyargatott emberek felálltak, ezt követően pedig a város felszabadult” – utalt Márki-Zay az önkormányzati választásokra. Szerinte most is így kell tenni. A legfelsőbb bíróságok, a sajtó és az önkormányzatok függetlenségének megtépázását is említette. Meghatónak nevezte, hogy a Momentum is támogatásáról biztosította. Most, hogy Karácsony is megtette a visszalépést, megint többen vagyunk – jelentette ki Márki-Zay.

A legnagyobb veszély Dobrev Klára esetleges győzelmében, hogy ő Orbán Viktor számára a legkényelmesebb ellenfél.

– ismételte magát Márki-Zay. Szerinte Orbán is látja, hogy ő a legnagyobb ellenfele, és előrevetítette, hogy mi lesz a következő időszakban. „Leszek én minden. Karácsony Gergellyel mi arról beszéltünk, hogy melyikünk megy a vágóhídra. Pontosan tudják, hogy mire képes ez a maffiaállam. Engem le fognak támadni, hogy nem leszek hiteles képviselője a baloldalnak.” – mondta Márki-Zay, aki azt várja, hogy a kormányközeli média majd azt próbálja elérni, hogy az emberek Dobrev Klárára szavazzanak, mert ez a Fidesz érdeke. Az önök egyetlen reménye sajnos ma én vagyok – állítja Hódmezővásárhely polgármestere. Továbbra is arra számít, hogy az előválasztást megpróbálják meghekkelni, így az egyetlen remény szerinte, ha azok, akik tisztességes Magyarországot akarnak, rá szavaznak.

Szerinte

nem Dobrev Klárára szavaznak, akik Dobrev Klárára szavaznak, hanem Orbán Viktorra.

Mohos Márton / 24.hu

Újságírói kérdés felvetette, hogy bohózatba fulladt az előválasztás utolsó hete. Karácsony Gergely szerint nagyon sok pozitívuma volt ennek a folyamatnak, például, hogy azok a jelöltek, akik botrányba keveredtek, kihullottak. Vannak pillanatok amikor az ember nem a legjobb köröket futja – tette még hozzá Karácsony.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy

a sajtóhírekkel ellentétben nem felezik meg a parlamenti ciklust. Ami pedig a pártokat illeti: ez egy személyes döntés, nem a pártok döntése, hangsúlyozta Karácsony, de tájékoztatta az őt támogató pártokat a visszalépéséről. A pártok a döntését elfogadták, de a testületeik révén alakítják majd ki álláspontjukat. 

A 24.hu újságírója azt kérdezte Karácsony Gergelytől, hogy mi a garancia arra, hogy ez most egy végleges döntés, és nem gondolja meg magát esetleg két nap múlva. A főpolgármester elmondta, hogy hamarosan elmegy az előválasztási bizottsághoz a visszalépési nyilatkozata. Márki-Zay kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy csalódott amiatt, hogy a Jobbik nem támogat senkit az előválasztás második fordulójában.

Karácsony Gergelytől a Magyar Nemzet azt kérdezte, hogy nem volt-e kidobott pénz az elköltött 500 milliós kampánypénz. A főpolgármester azt válaszolta, hogy ennél jóval kisebb összeg ment el kampányra, és szerinte az a kidobott pénz, amit a lejáratására költöttek el közpénzből.

A főpolgármester nyilatkozatának közvetlen előzménye, hogy Fekete-Győr András csütörtökön jelentette be, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában. A párt elnöke többek közt azt mondta: mivel Karácsony és Márki-Zay nem tudtak megállapodni, a Momentumnak döntenie kellett.

A Karácsony-Márki-Zay együttműködési kísérlet szerdán érkezett mérföldkőhöz, miután a főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem lép vissza a hódmezővásárhelyi polgármester javára. Márki-Zay ezt követően arról beszélt, hogy Karácsony kész helyzet elé akarja állítani, majd politikai játszmának nevezte a történteket. A közös indulás reményei végül este semmisültek meg teljesen, ugyanis Karácsony Facebookon jelentette be, hogy külön indulnak a második fordulóban Márki-Zay Péterrel.

Kedden a Medián, majd szerdán a Závecz közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy az előválasztás második fordulója előtt Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közt felzárkózott a második helyre Dobrev Klára mögé, és jelentős előnnyel maga mögé utasította Karácsony Gergelyt. A Republikon kutatása viszont azt hozta ki, hogy Karácsony nyerné a második fordulót Dobrevvel szemben, míg a Závecz–IDEA kutatásból az derült ki, hogy Dobrevet tartják a legesélyesebbnek Orbán Viktor legyőzésére.

Az előválasztás első fordulójában a miniszterelnök-jelöltek versenye az alábbiak szerint alakult: Dobrev a szavazatok 34,84, Karácsony 27,3, míg Márki-Zay 20,4 százalékát szerezte meg. Ezt követően hamar világossá vált, hogy a Karácsony-Márki-Zay páros között valamiféle együttműködés köttetik majd, hogy megakadályozzák Dobrev győzelmét a második fordulóban, ám a felek láthatóan nem tudták eldönteni, ki lépjen vissza a másik javára.

Múlt hét csütörtökön Márki-Zay még három feltételt szabott Karácsonynak a visszalépésért, majd lapunknak nem sokkal később már azt fejtegette, hogy nem látja, hogy neki kellene visszalépnie a főpolgármester javára. Márki-Zay végül múlt pénteken jelentette be, hogy együtt indulnak Karácsonnyal, ám ekkor sem tisztázódott, milyen konstrukcióban történne mindez.

A hétvégén Karácsony és Márki-Zay is meghirdette a maga kampányeseményét, a Publicus pedig a vasárnap nyilvánosságra hozott kutatásában még Karácsonyt mérte esélyesebbnek Dobrevvel szemben. A hét elején ezt követen továbbra is arról beszéltek a felek, hogy együtt indulnának, noha nem sikerült dönteni, ki lépjen vissza. Kedden aztán világossá vált, hogy a közös indulás nem megvalósítható, hiszen már elmentek a nyomdába a szavazólapok. A jelenlegi szabályok szerint vasárnapig léphet vissza bármelyik jelölt úgy, hogy utána le legyen húzva ceruzával a neve a szavazólapról. Ha utána lép vissza, akkor áthúzás nélkül marad rajta a neve.

A Karácsony-Márki-Zay együttműködési kísérletet egyébként kritizálta Dobrev és a Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György is, aki úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy a hat párt át tudja nyomni ezt a döntést, de ha mégis, „azt mi civilek nem hagyjuk, akkor inkább felállunk”. Hozzátette: a szabályok menet közbeni megváltoztatása „az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne”.

Az előválasztás második fordulóját október 10. és 16. között rendezik meg, az első fordulóval ellentétben most már lakóhelytől függetlenül bármelyik sátornál leadhatja a voksát, aki személyesen szavazna. Az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik