Belföld

A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson Dobrev Klárával és Karácsony Gergellyel szemben, jelentette be Fekete-Győr András és Orosz Anna, a Momentum elnöke és alelnöke a Kossuth téren, majd Márki-Zay Péter is csatlakozott hozzájuk. Fekete-Győr szerint a Momentum célja az, hogy felállítsák azt a kormányzóképes közösséget, amellyel le lehet váltani Orbán Viktort 2022-ben. Fekete-Győr szerint a választók az első fordulóban jól döntöttek, nagy mértékben megújították az ellenzéket.

A pártelnök szerint Karácsony és Márki-Zay nem tudtak megállapodni a második fordulóra, ezért a Momentumnak döntenie kellett. Ők Márki-Zay mellett döntöttek, akivel szerintük sok kérdésben egyetértenek, és ő tudja legyőzni Orbán Viktort.

Orosz Anna elmondta, hogy sokat vitáztak arról, hogy mi a szerepük, és azt látják, hogy nekik nem csak a legtisztább jelöltet kell támogatniuk, de azt is, aki balról, jobbról, és a bizonytalanok közül is meg tud szólítani támogatókat. Ők zöld és fenntartható Magyarországot akarnak építeni. Orosz szerint nem csak a Momentum szimpatizánsai hisznek Márki-Zay Péter győzelmében, és arra kérnek másokat is, hogy foglaljanak állást.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy végtelen hálával köszöni a Momentum közösségének a döntést, és sokat jelent neki a támogatásuk. Márki-Zay szerint sokan gondolkodták, hogy ebben a küzdelemben egyedül maradt, de nem erről van szó. Szerinte sokan biztosították a támogatásukról, akik eddig csak a Fideszre szavaztak. Ő érzi magában az erőt, hogy meg tudják győzni a bizonytalanokat. Szerinte most reális lehetőség van arra, hogy

megszabaduljunk hazánk ezer évének legkorruptabb kormányától.

Márki-Zay szerint Európai Demokratikus jogállamot építenek Magyarországon, ami még a fideszes szavazóknak is nagyobb jólétet nyújt, és új, tiszta közéletet fognak létrehozni. Elmondta, hogy tárt karokkal várják Karácsony Gergelyt és Dobrev Klára szavazóit is, hiszen nem ő az ellenség, hanem Orbán Viktor.

Márki-Zay szerint Dobrev Klára érdemeiből nem von le semmit, hogy ő a legesélytelenebb kihívója Orbán Viktornak, de az emberekben van egy reflex, hogy ha meglátják Gyurcsány Ferencet vagy egy rokonát, akkor az ellenkező irányba indulnak el.

Fekete-Győr András nem válaszolt arra a kérdésre, hogy korábban tárgyaltak-e Karácsony Gergellyel, de a döntésről tájékoztatták. Szerinte inkább az számított, hogy a két jelölt közötti tárgyalás akadt meg. Azt is elmondta, hogy erről egyhangú döntés született a párt elnökségét.

Márki-Zay elmondta, hogy örömmel fogadja el a meghívást a szombati vitára, de azt szeretné, hogy a többi miniszterelnök-jelölt fogadja el a Partizán meghívását. Szerinte az ő döntése nem változott, őt csak az Orbán-kormány leváltása érdekli. Szerinte, amíg erre Karácsony Gergellyel volt esély, őt támogatta.

A Momentum az egyik legnépszerűbb ellenzéki párt, de sokan Márki-Zay Péterre és Karácsony Gergelyre szavaztak, így nem csak azt a húszezer embert viszik át Márki-Zay javára, akik Fekete-Győr Andrásra szavaztak. Fekete-Győr elmondta, hogy a héten lesz a bizalmi szavazás ellene, de nem fél tőle.

Márki-Zay elmondta, hogy elsősorban az Új Világ Néppárt frakcióját választotta a parlamentben, és azt szeretné, ha tudna frakciót alapítani az MMM képviselőivel, de ha nem lesz erre lehetőség, akkor az eredeti vállalása a Párbeszéd frakciója volt, de ha miniszterelnök-jelöltként jut be, az listás pozíciót jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik