Belföld

Távozik a Momentum éléről Fekete-Győr András

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Közel kétharmados arányban megvonta a bizalmat Fekete-Győr Andrástól a Momentum küldöttgyűlése – értesült a 24.hu vasárnap este.

(Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a tagság is voksolt a bizalmi szavazáson, ez azonban csak egy nem hivatalos, belső szavazás volt. Ezen a tagság csupán néhány százaléka vett részt, azaz nem tükrözi a teljes tagság véleményét.)

Kedden írtuk meg, hogy bizalmi szavazást kért maga ellen Fekete-Győr András. Az ellenzéki előválasztáson elinduló politikus a döntését azzal indokolta, hogy a miniszterelnök-jelölti voksoláson az utolsó, ötödik helyet érte el: a szavazatoknak mindössze a 3,4 százalékát tudta összeszedni.

Sajnos nem sikerült demonstrálnom a kormányzóképességet, és nem sikerült esélyes jelöltté válnom az első forduló végéig. (…) A legtöbb választói visszajelzés a fiatalságomra és a kormányzati tapasztalat hiányára irányult. Mindkettő jogos és mindkettő igaz,

írta ezután.

Fekete-Győr egy október 1-jén délelőtt tartott háttérbeszélgetésen még azt mondta, nem tervez lemondani, az azt megelőző napokban pedig arról beszélt, hogy a Momentum közössége majd értékeli a munkáját, de ő maga nem érezte úgy, hogy távoznia kellene a párt éléről.

Értesülésünk szerint Fekete-Győr András a bizalmi szavazást követően lemondott elnöki posztjáról.

Fekete-Győr András megalakulása óta vezette a Momentumot. A 2017-es Nolimpia-kampány meghatározó arca volt.

Frissítünk!

A Momentum azt írta vasárnap esti közleményében, hogy a küldöttgyűlés többsége amellett döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába. Fekete-Győr András ezt természetesen elfogadta, és azonnali hatállyal beadta lemondását. A Momentum hat elnökségi tagja továbbra is folytatja a munkáját, az elnöki pozícióra pedig hamarosan kiírják a tisztújítást. „Fekete-Győr András öt és fél éves elnöksége alatt a Momentum országos politikai szereplővé nőtte ki magát. A rendszerváltás óta eltelt idő legerősebb parlamenten kívüli pártja ma a Momentum, jövőre pedig frakciója is lesz az országgyűlésben, és ez András közösségszervező munkájának is köszönhető” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik