Élő Belföld

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A hódmezővásárhelyi polgármester lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Vidéken szoros volt a verseny, Budapesten viszont nagy fölénnyel nyert a főpolgármester támogatását is élvező Márki-Zay. A Fidesz folytatja a gyurcsányozást, mintha mi sem történt volna.

 

Budapesten majdnem kétharmadot szerzett Márki-Zay

Márki-Zay Péter 56,7 százalékos eredménnyel nyerte a miniszterelnök-jelölti előválasztást, elsősorban a budapesti eredményének köszönhetően.

A hódmezővásárhelyi polgármester a 18 fővárosi választókerületből 17-ben győzött, és összességében

a fővárosi szavazatok 64,7 százalékát megszerezte,

amíg Dobrev Klárának 35,3 százalék jutott.

Márki-Zayra 145 880-an szavaztak Budapesten, míg a DK jelöltjére 79 713-an.

Vidéken szorosabban alakult a verseny: tíz megyében Dobrev nyert, kilencben pedig Márki-Zay. Végül azonban a fővároson kívül is a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje kapott több szavazatot, derült ki, amikor beérkeztek a Pest megyei eredmények is. Márki-Zay emellett szülőföldjének, Csongrád-Csanád megyének köszönheti a vidéki sikert, ahol nagy különbséggel győzött.

Összességében vidéken 226 328 voksot kapott (52,6 százalék), szemben Dobrev Klára 204 829 szavazatával (47,4 százalék).

Kocsis Máté értékel: Életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

Életbe lép a Gyurcsány – Márki-Zay paktum. A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva.  Kocsis Máté azt írta Facebook oldalán: Márki-Zay Péter nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: véget ért a show második epizódja, “volt minden, mint a búcsúban”, sírás, trükkök, dráma, öröm, fenyegetőzés, előre- majd visszalépés, “zsarolás, de inkább mégsem”, csalódás, sértegetés, összeborulás.

Karácsony kiesett, Márki-Zay beesett, a lényeg, hogy a show folytatódjon tovább – írta Kocsis Máté, felhívva a figyelmet arra, hogy a baloldali politikusok szeretnének valahogy közelebb jutni a hatalomhoz élükön a legerősebb párt elnökével és a következő parlament legnagyobb baloldali frakciójának főnökével, Gyurcsány Ferenccel.

Az új show legmókásabb részének nevezte, hogy Márki-Zay Péteren keresztül a baloldal most jobboldali emberek szavazatát akarja megszerezni ahhoz, hogy hatalomhoz jusson. Osztottak-szoroztak, és rájöttek, hogy nincs már elég szavazó a baloldalon, ezért ráfogják Márki-Zayra, hogy jobboldali, hátha onnan tud még szerezni támogatókat – jegyezte meg.

Vajon  jobboldali-e az, aki Gyurcsány Ferenc támogatásával lett polgármester, aki “foggal-körömmel védi” Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét és őszinte szembenézésnek, kendőzetlenül őszinte beszédnek nevezi azt, aki szerint Jézus Krisztus baloldali volt, vagy aki az elsők között kéredzkedett fel a baloldal parlamenti listájára – tette fel a kérdéseket Kocsis Máté.  Közölte: tény, hogy Márki-Zay Péter nem jobboldali, egy jobboldali ember ugyanis egy percig nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel azért, hogy visszasegítse a hatalomba. Márpedig a Márki-Zay és Gyurcsány közti paktum a közös kormányzás feltétele. Márki-Zay a miniszterelnök-jelölt, de a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója, ők választják majd meg, ők szavaznak – mutatott rá a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Hangsúlyozta: egy jobboldali ember nem vállalkozik egy adó- és rezsiemelős, családtámogatásokat elvonós baloldali program végrehajtására. Márki-Zay Péter nem jobboldali, hanem egy karrier-baloldali, “csak egy újabb karrier-baloldali”.

Kocsis Máté emlékeztetett a mondásra  “ha egy madár úgy jár, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa”. Ezért ha valaki a baloldalon politizál, a baloldal támogatásával politizál és a baloldal érdekében politizál akkor az egy baloldali politikus – jelentette ki felhívva az emberek figyelmét arra, hogy ne dőljenek be az ellenzéknek.

(MTI)

Megvan a hivatalos végeredmény

A miniszterelnök-jelölti előválasztás hivatalos végeredménye:

  1. Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7 százalék)
  2. Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,3 százalék).

Márki-Zayra több mint 50 ezren szavaztak Pest megyében

Az utoljára maradt öt választókörzet eredményeit egyben ismertette az OEVK

Hajdú-Bihar megye

  • Márki-Zay Péter: 13975 szavazat
  • Dobrev Klára: 11811 szavazat

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

  • Márki-Zay Péter: 12674 szavazat
  • Dobrev Klára: 16610 szavazat

 

Pest megye

  • Márki-Zay Péter: 51044 szavazat
  • Dobrev Klára: 36579 szavazat

 

Budapest 5-ös választókörzet

  • Márki-Zay Péter: 11465 szavazat
  • Dobrev Klára: 4427 szavazat

 

Budapest 18-as választókörzet

  • Márki-Zay Péter: 5914 szavazat
  • Dobrev Klára: 3329 szavazat

Az MTI-ben csak Dobrev beszédéből derül ki a választás végeredménye

A magyar közszolgálati hírügynökség egész nap egy hírt sem szentelt az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választás finisének. A MTI este 21 órakor adott ki végül egy négy bekezdéses hírt arról, hogy a DK-s Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének az ellenzéki előválasztáson elért sikeréhez.

Az EP-képviselő a Demokratikus Koalíció színeiben miniszterelnök-jelöltként indult az előválasztáson vasárnap esti, online is közvetített sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, vasárnap estétől kezdve Márky-Zay Péter a hatpárti ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, amikor telefonon gratulált, akkor támogatásáról biztosította a kormányfőjelöltet.

A politikus arról beszélt, hogy azok, akik „ma este ünnepelnek” és azok, akik egy kicsit “csalódottabbak és rosszkedvűek”, mostantól kezdve nem foglalkozhatnak többet egymással. Szavai szerint csak azzal foglalkozhatnak, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás jövő áprilisban hogyan fogja legyőzni Orbán Viktor kormányát és utána “lebontani Orbán Viktor rendszerét”.

A győztes, Márki-Zay Péter beszédéről egyelőre nem született híradás.

Külön köszönetek mennek

Mindenkinek, akik sokat segítettek Márki-Zay Péternek. Közéjük tartozik Ungváry Krisztián, a Partizán stábja, Osváth Zsolt is. Sőt, Márki-Zay elmondta, hogy itt az ideje annak is, hogy Puzsér Róbertet egy színpadra hívja Karácsony Gergellyel, neki is megköszönte a támogatást.

Külföldi lapok is beszámoltak Márki-Zay győzelméről

Messzire eljutott a híre az ellenzéki előválasztás második fordulójának (előzetes) eredményének, miután a Reuters nyomán a kanadai National Post is beszámolt vasárnap este arról, hogy jövőre Márki-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója.

A France 24 egy másik hírügynökség, az AFP tudósítását vette át, de hírt adott róla a brit Telegraph és a belga La Libre is.

A német Tagesspiegel már egy hosszabb, saját anyagot szentelt a témának. A cikkben nem csak arról írnak részletesen, hogy mit kell tudni Márki-Zayról, illetve a második fordulóban vele szemben induló Dobrev Kláráról, de azt is kifejtik, hogy az ellenzéknek miért csak az összefogással sikerülhet legyőzni a Fideszt.

Ügynökakták, Kaleta, Szájer

Márki-Zay sorban beszél a Fidesz ügyeiről, amiket szerinte el kell mondani mindenkinek. Ezek közé tartozik az, hogy a Fidesz kommunistázik, miközben állandóan leszavazza az ügynökakták nyilvánosságra hozását, és az is, hogy Kaleta Gábort 19 ezer pedofil pornókép után is hazamenekítette a Fidesz. Sőt, Szájer József ügye is.

Egy kérdés marad: Fidesz vagy nem Fidesz

Egy kérdés marad: Fidesz vagy nem Fidesz

– mondta el Márki-Zay, szerinte ez az egyetlen kérdés, ami a következő fél évre marad, és ha leváltják a Fideszt, még a fideszeseknek is jobb lesz majd.

Arról is beszélt, hogy egymillió forintot ajánlanak majd a választási csalok leleplezésére, mert szerinte az a szerencsétlen ember, akit ötezer forintért meg lehet venni, hogy szavazzon valakire, az egymillió forintért el fogja árulni azokat, akik ötezer forintért leszavaznak valakire.

Nem a migránsok, nem a melegek, nem a cigányok, nem Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra

Márki-Zay szerint az összefogás fontos része volt az, hogy a választók döntsenek arról, ki képviselje őket a választáson, ne a pártok vezetői sötét szobákban. Szerinte enélkül ő nem állna most itt, és ezt Kész Zoltán érdemének tartja.

Arról is beszélt, hogy nagyon kemény kampányidőszak következik, és nem csak neki.

Tudjuk, mi jön, tudjuk, hogy már ezen a héten is kibérelték nekem a Pesti Hírlap címlapját.

– mondta, hozzátéve, hogy megkapta azt az információt, hogy ötvenmillió forintot fektetnek a lejáratásába, ami csak az informátorokra vonatkozhat, mert Karácsony Gergelyre ennél jóval többet költöttek.

Gyurcsányék mégiscsak a legfőbb fegyvere a Fidesznek, még nem értették meg, hogy ezt most kellene kidobniuk.

– tette hozzá. Szerinte ezt a kampányt és hazugságot csak úgy lehet elviselni, ha az ember mögött áll a családja, és arra kért mindenkit, hogy ők is álljanak ott a 106 jelölt mögött, mert ők is ezt fogják kapni.

Nem a migránsok, nem a melegek, nem a cigányok, nem Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra

– mondta el Márki-Zay, és szerinte erről kell meggyőzni minden magyar édesanyát.

MSZP: Márki-Zay Magyarország első demokratikus úton megválasztott ellenzéki miniszterelnök-jelöltje

Gratulálunk Márki-Zay Péternek, Magyarország első, demokratikus úton megválasztott közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltjének!

– így indítja az MSZP az előválasztás végén kiadott közleményét, amelyben azt is írták, hogy szerintük Márki-Zay Péter meggyőző fölénye egyértelművé tette, hogy az ellenzéki választók új útra akarnak lépni azért, hogy közösen váltsák le a Fideszt. A közlemény később sem fukarkodik a nagy szavakkal:

Hazánk történelmében ma új fejezet kezdődik, ebben pedig Márki-Zay Péter megválasztása hatalmas lépés előre. Nő az esély, hogy a demokrata ellenzéki szövetség pártjai új többséget állítsanak maguk mellé a 2022-es országgyűlési választáson. Civilek és pártok, vállvetve küzdünk ezért, mert legfontosabb közös célunk a kormány- és korszakváltás.

A Fidesz egy új videóval reagált az eredményre

A Facebookra feltöltött videó a „Gyurcsány Show” névre keresztelt sorozat következő darabja, amelyben a mélyen vallásos, konzervatív, jobboldali Márki-Zay Pétert baloldalinak nevezik és azt róják fel neki, hogy „támogatja Brüsszel beavatkozását a magyar ügyekbe”, és azzal vádolják, hogy ő és „a baloldali szövetségesei támogatják a bevándorlást, és újra emelnék az adókat és a rezsit”.

Márki-Zay: Egyetlen párt nem képes változtatni a rendszeren

Ezért össze kell fogni. Ők pedig nem Orbán Viktort akarják leváltani, bár most ez a cél, de új Magyarországot akarnak építeni. Sötétséggel nem lehet világosságot építeni, mondta Márki-Zay. Szerinte itt elfogadhatatlan lesz egymás zsarolása, és nem gyűlölettel fognak a gyűlöletre válaszolni.

Szerinte most egy csatát nyertek meg, de nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy csata volt, és a háborút is meg kell nyerni. Szerinte erre irányt mutathat a vásárhelyi modell, amelyben a pártok közösen irányítják a várost.

Egy gyakorló keresztény, hétgyermekes édesapára még ők sem tudtak mit mondani, mert rá a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony plakátok nem hatnak

– mondta el.

Fejér megyét megnyerte Márki-Zay

Fejér megye:

  • Márki-Zay Péter: 11416 szavazat
  • Dobrev Klára: 10540 szavazat

Budapest 16-es választókerület, Kispest és Pestszenterzsébet

  • Márki-Zay Péter: 4979 szavazat
  • Dobrev Klára: 4323 szavazat

Mindenkinek megköszöni

Márki-Zay szerint először a legkisebb gyerekének magyarázta el, hogy az apukája most feláll, és nekimegy a nagy gyereknek, aki elveszi mindenki vacsoráját, ami után őt vagy megverik, vagy feláll a többi kicsi is. Szerinte ez a kicsik forradalma. Márki-Zay a saját embereinek is megköszönte a segítséget, viszonylag hosszan beszélt róluk.

Beszélt arról is, hogy egy segítője, Apróné Katinka gyógyintézetbe került a napokban, de ott 56 beteggel beszélt arról, hogy segítsenek Márki-Zaynak.

Márki-Zay szerint az ő hátországa erős, leváltották az ellenzéket

Márki-Zay a beszédében megköszönte a támogatást mindenkinek, és kiemelte, hogy mint minden fontos pillanatban, most is ott áll mögötte a családja. Szerinte az ember úgy tud építeni, ha az alapok stabilak. Szerinte neki is van ilyen baráti társasága, és külön kiemelte a Szabó családot. Hódmezővásárhelyet egyébként is kiemelte, mert Csongrád megyében az egyik legnagyobb részvétel volt. Számára megnyugtató ez, mert csak úgy mehet előre az ember, ha nem kell hátranéznie, mert a hátországa stabil.

Hódmezővásárhely sem lehet szabad addig, amíg Magyarország nem szabad.

– mondta el. Márki-Zay külön megköszönte a Momentum támogatását, akik a saját interpretációjában Karácsony Gergely döntésével “nagyjából egyidőben, azt kicsit megelőzve” álltak ki mögötte.

Az LMP elnökét is köszöntötte, de Tóth Bertalant egyenesen Szapolyayhoz hasonlította, amikor felvette a fegyvert és kiállt a megtisztuló szocialista pártért. Márki-Zay szerint ellenzéket is váltottak most.

Jakab: Nemcsak akkor támogatom a győztest, ha az a szívemnek kedves

Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-bejegyzésben gratulált Márki-Zay Péternek.

Az előválasztás szabályához ragaszkodom. Abban pedig nincs apróbetűs rész, miszerint csak akkor támogatom a győztest, ha az a szívemnek kedves. A győztest mindannyiunknak támogatni kell, mert csak így van esély legyőzni az Orbán-rendszert. Én ezt fogom tenni. Péternek gratulálok a győzelemhez, de most jön a neheze. Mindenkinek, aki hisz az összefogás erejében, azt üzenem: maradjunk együtt, tartsuk a sort, és a győzelem nem maradhat el.

A Jobbik elnöke a második forduló előtt többször is jelezte, szerinte Márki-Zay megosztó stílusa veszélyezteti az összefogást, most arra figyelmeztetett, hogy azok, akik sérelmet szenvedtek a kampány alatt, ne tévesszék szem elől a valódi célkitűzést.

A döntést meghoztátok, eszerint Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson. Tudom, hogy vannak most, akik csalódottak, mert nem az ő jelöltjük nyert. Tudom, hogy vannak most, akik sorolnák a sérelmeiket, amiket elszenvedtek a kampány alatt. Én viszont mindenkit arra kérek: ne tévesszük szem elől a valódi célt, ami sohasem egymás legyőzése volt, hanem az, hogy a többség dönthesse el, ki vezesse az összefogást a rezsim elleni küzdelemben.

Olvasói sztorik