Belföld

OLAF-vizsgálat és házkutatás után hirtelen vége lett a vizsgálatnak a kétszer kifizetett tanácsadó cégnél

Soós Lajos / MTI és Marjai János / 24.hu
Soós Lajos / MTI és Marjai János / 24.hu

A magyar hatóságok röviddel a 2018-as parlamenti választás után megszüntették a Mészáros Lőrinc érdekeltségű cégek fontos pozícióit betöltő Antal Kadosa tulajdonában lévő Provital közbeszerzési tanácsadó cég elleni, és Tiborcz István egykori cégét is érintő nyomozást. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával indított eljárás befejezéséről annak idején nem adtak hírt a hatóságok, arra csak most, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának leveléből derült fény.

A Provital Zrt. és jogelődje, a Pro-Vital 2000 Kft. voltak egykoron a fideszes közbeszerzési piac királyai. Rengeteg önkormányzati tender és nagy országos projekt előkészítésében működött közre a cég, amelynek felfuttatása leginkább Homolya Róbert volt miniszterelnökségi államtitkár (jelenlegi MÁV-elnök) nevéhez köthető.

A Provital tevékenységére az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF is felfigyelt. Az uniós hivatalnokok már 2012-ben helyszíni ellenőrzést tartottak a cég irodáiban.

Homolya Róbert a Provital részvénytársággá alakítása előtt kiszállt a milliárdos tendereket is intéző cégből, de más vállalkozásokon keresztül alvállalkozóként továbbra is bent maradt egyes projektekben akkor is, amikor már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, azaz a hazai uniós pénzelosztás csúcsszervezetének egyik vezetője volt. Az OLAF számára azonban még nyomósabb okot szolgáltatott a vizsgálatra az, hogy a Provital egyes önkormányzatoknál kétszer fizettethette ki a közreműködését.

Hadházy Ákos 2014-ben számolt be Szekszárd esetéről. Az akkor még LMP-s politikus a város által kötött szerződésekkel bizonyította, hogy duplán fizettek a cég szolgáltatásaiért. Az önkormányzat 2010 után minden évben megbízta a Provitalt a közbeszerzési eljárások teljes körű intézésével. Az átalánydíj mellett azonban az egyes EU-s projekteknél még egyszer megbízták a céget a közbeszerzés lebonyolításával. Hadházy szerint arra sem vették a fáradtságot, hogy az új szerződésekbe más tartalmat írjanak bele, szóról szóra emelték át az éves szerződésben feltüntetett feladatokat. A képviselő állította, faék egyszerűségű csalásról van szó, és a cég szerződésenként mintegy ötmillió forinttal károsította meg az EU-t. Annak kiderítését, hogy hány városban hány ilyen duplaszerződés született, a politikus a hatóságoktól várta, ezért 2014 augusztusában rendőrségi feljelentést tett. Közben az OLAF is intézkedést kért csalás gyanúja miatt az ügyészségtől azzal, hogy indokoltnak tartaná 75 millió forint támogatás visszafizetését.

A Provitalról a 24.hu is megírta, hogy az Orbán-kormány alatt ez a cég volt például az összesen 420 milliárd forintos víziközmű-projekthez kapcsolódó ötmilliárdos tanácsadótender egyik nyertese. És kapott megbízást a felcsúti kisvasút projektmenedzsmentjére, illetve elkészítette az FTC-stadion közbeszerzési dokumentációját is. Homolya Róbert ügyeiben 2010-től kutakodott az OLAF, a csalás elleni szervezet összeférhetetlen szerepvállalás miatt 3,3 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését javasolta.

Kapcsolódó
Itt az újabb OLAF-vizsgálat: Homolya Róbert bagatell ügye 3,3 milliárdba kerülhet nekünk
Lázár János embere miatt fizethetünk vissza egy rakás uniós pénzt.

Az önkormányzati dupla kifizetések ügyében az OLAF főigazgatójának jelzése alapján Magyarországon először a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kapott megbízást a nyomozás lefolytatására. Később az ügy átkerült az adóhatósághoz.

Polt Péter legfőbb ügyész 2018 elején árulta el, hogy a Provital Zrt. és a különböző települési önkormányzatok közötti tanácsadó szerződések vizsgálatát az NAV Bűnügyi Főigazgatósága végzi. A főügyész egy másik válaszában azt is közölte, hogy ugyanerre az ügyszámra egyesítették a miniszterelnök veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. által elnyert szekszárdi közvilágítási közbeszerzés vizsgálatát is, mely szintén a Nemzeti Nyomozó Irodáról szállt át a NAV-ra.

Hadházy Ákos kérdésére a NAV most azt közölte, hogy a nyomozás során nagyszámú tanúkihallgatásra, házkutatásra és lefoglalásra került sor, és a beszerzett bizonyítékok elemzése után sikerült is tisztázni a tényállást. Ez alapján 2018. június 29-én, vagyis már csaknem három éve a NAV megszüntette a nyomozást tekintettel arra, hogy bűncselekmény nem volt megállapítható.

Érdemes megjegyezni, hogy az Eliost érintő NAV-vizsgálat a cég tendergyőzelmeinek előkészítéséről szólt. A miniszerelnök vejének első milliárdjait meghozó vállalkozás tevékenységét – szintén az OLAF ajánlása alapján – az NNI vizsgálta. Ezt a nyomozást is megszüntették, csakhogy a NAV-val ellentétben az Országos Rendőr-főkapitányság 2018 novemberében be is jelentette, hogy nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat.

Kiemelt képünkön Homolya Róbert és Tiborcz István látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik