Belföld

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Eliosszal szembeni nyomozást

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

Gál Kristóf az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte. Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek – a társhatóságok bevonásával – revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt.

Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették – jelentette ki. 

Gál Kristóf emlékeztetett: az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. Az OLAF jelentésében foglaltakat „a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá” – közölte.

Elios-ügy: a magyarok nagy része tudja, hogy Orbán veje is érintett
Az emberek négyötöde hallott az Elios-botrányáról, és a túlnyomó többség nem hiszi, hogy az OLAF jelentése brüsszeli kampányhúzás lenne.

Emlékezetes, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kifejezetten komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán.

Olyannyira, hogy mint a 24.hu elsőként megírta: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

A csalás elleni hivatal nem magányos résztvevőket fedezett fel a történetben, hanem egész hálózatot, az Elios Innovatívval tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat.

Az Elios-ügyről szóló hosszabb cikkeinket itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik