Belföld

Kétszer fizettet magának Lázár volt államtitkára

Homolya Róbert tevékenysége már rég magára vonta az uniós nyomozók figyelmét. A Miniszterelnökség korábbi államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egykori főigazgatója egyszerre volt az EU-s pénzek elosztásának egyik legfontosabb magyarországi előkészítője, de közben a támogatások egyik nagy haszonélvezője is.

A 24.hu a választások előtt megírta, hogy az OLAF nyolc nagy projektnél bukkant a személye miatti összeférhetetlenségre, de végül a magyar ellenérvek meghallgatása után csak kettőnél kértek korrekciót.

A két projekt 85 százalékos uniós támogatásban részesült, így összesen 3,3 milliárd forintot kellene visszafizetni az EU-nak, amiről Homolya azt nyilatkozta, hogy bagatell ügy.

Hadházy Ákos, LMP-s képviselő viszont arra jutott, hogy nem annyira bagatell, mert a volt államtitkár és környezete faék egyszerűségű csalással jutott rendszeresen milliókhoz az uniós támogatások szervezéséből.

Hadházy csütörtöki korrupcióinfóján a Provitál Kft. szekszárdi önkormányzati szerződését mutatta be, amely alapján arra jutott, hogy a cégnek kétszer fizettek ugyanazért a munkáért.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A képviselő elmondta, hogy az OLAF ebben az ügyben is „tett megállapítást tett”, tehát csalás gyanúja miatt kért intézkedést az ügyészségtől azzal, hogy tartaná indokoltnak a 75 millió forintos támogatás visszafizettetését.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya 2015 óta 74 094 176 forint értékre elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz. De az adóhatóság hivatalos válasza semmilyen támpontot nem adott a képviselőnek az ügy lényegéről, még az sem derült ki, hogy miként függenek össze a látszólag teljesen különböző projektek, amelyek között 127 önkormányzat egészen eltérő tárgyú támogatási ügyletei vannak felsorolva.

Hadházy szerint azonban a közös kulcsszereplő a Provitál Kft és a fentebb említett csalási módszer. Az ellenzéki képviselő biztosra veszi, hogy mindenütt a Szekszárdon használt eljáráshoz hasonlóan két szerződést kötöttek Homolya korábbi cégével.

Szekszárd önkormányzata minden évben megbízta a Provitált a közbeszerzési eljárások teljeskörű lebonyolításával. Az összeg nem volt kirívóan magas, 15-20 millió forint évente. Azonban az egyes EU-s projekteknél, mint például az Öveges program, vagy az óvodaépítések még egyszer megbízták ugyanezt a céget az adott közbeszerzés elbonyolításával.

Hadházy szerint még arra sem figyeltek, hogy az új szerződésekbe valami más tartalmat írjanak bele, gyakorlatilag szóról szóra átemelték a teljes éves szerződésben feltüntetett feladatokat. Ezzel Homolya cége szerződésenként mintegy 5 millió forinttal károsította meg az EU-t.

Sejthető volt, hogy a többi történetnél is hasonló dolog történhetett. Próbaképpen kikértük a kaposvári szerződéseket is. Ebből valóban az látszik, hogy a Provitál Kft.-nek ott is duplán fizettek ugyanazért a munkáért.

Az ügyben az OLAF is csalást állapított meg, és a magyar ügyészség is nyomozgat, de ezek nem okoznak álmatlan éjszakát Orbán Viktornak. Egyetlen dologtól tartanak igazán: az európai ügyészségtől – ezért lenne fontos, hogy összegyűljön egymillió aláírás a csatlakozás támogatásához

– mondta az LMP-s politikus.

A jogász végzettségű, 2010-ig ügyvédi irodát vezető Homolya Róbert a Pro-Vital 2000 Kft. közbeszerzési tanácsadó cég többségi tulajdonosa volt 2005 decembere és 2008 márciusa között. Részesedését eladta, így a 2009-ben megszűnt kft. jogutódjában, a Provital Zrt.-ben sem rendelkezett tulajdonrésszel. A Provital később az egyik fő udvari bedolgozóvá nőtte ki magát, például az összesen 420 milliárd forintos víziközmű-projekthez kapcsolódó 5 milliárdos tanácsadótender egyik nyertese. Az OLAF azonban nem a Provital utóéletét, hanem azt firtatta, hogy Homolya kiszállása után más érdekeltségei, így a Projekt.hu Bt. és az Euro-Procure Kft. alvállalkozóként továbbra is bedolgoztak a Provitalnak.

 

Kiemelt képünkön:Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond Budapesten az Automobil és Tuningshow megnyitóján 2018. március 23-án.  Fotó: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik