Belföld koronavírus

György István: Nem tudjuk biztosítani, hogy valaki rámutasson, milyen vakcinát kér

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István elmondta, hogy még mindig kevés a vakcina, ezért csak lassan tudnak oltani. Eddig 35 290 idős embert oltottak be, a héten tovább folytatódik a regisztrált 80 év felettiek, és elkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek (ide számít a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek, valamint a transzplantáción átesettek) oltása is az AstraZeneca-vakcinával, aminél felmerült, hogy idősebbeknél nem hatásos, bár ezt a gyógyszercég cáfolja.

Kedden Pfizer-vakcina érkezik, a hét második felében pedig Moderna: egyikből sem sok, de pontos számot nem mondott az államtitkár. Ezeket a háziorvosok kapják majd meg, „1-2 ampullára lehet számítani”, mondta György István, hozzátéve, hogy még mindig nem jut oltóanyag minden háziorvosnak.

A Szputnyik-V orosz vakcinával is elkezdenek oltani a kórházakban.

Ezt azzal magyarázta az államtitkár, hogy a Szputnyikot speciális körülmények között kell tárolni. 3000 adag orosz vakcinát vizsgáltak be eddig, ezzel kezdenek időseket oltani.

György István azt mondta, hogy nem tudják biztosítani, hogy valaki besétáljon, és válasszon a vakcinák közül, ez állítása szerint minden tagállamban hasonlóan van. A választás joga viszont szerinte „kétszeresen is biztosított”, mert el először is eldöntheti mindenki, hogy beoltatja-e magát, másodszor pedig azt, hogy az adott vakcinát kéri-e. Ez az államtitkár szerint a választás szabadsága.

Elmondta, hogy jelenleg 5000-nél több oltópont működik, a tömeges oltás időszakában pedig 7000-nél több fog- Ezek rendelőkben, kórházakban találhatók: stadionokban, szavazókörökben egyelőre nem terveznek oltani, mert nincs annyi vakcina, hogy ez indokolt lenne.

Müller Cecília a friss adatok ismertette minden különösebb kommentár nélkül. Néhány hete először nem hangsúlyozta az országos tiszti főorvos, hogy javulnak az adatok. Ez nem is véletlen, ugyanis enyhe romlás figyelhető meg napok óta a főbb mutatókat megvizsgálva.

A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a Szputnyik-V és az AstraZeneca is biztonságosak és hatásosak a vizsgálataik alapján. Az AstraZenecával viszont csak 60 alatt oltanak elővigyázatosságból, Szputnyikkal pedig bizonyos krónikus betegségekkel rendelkezőket nem oltanak, de arról nem volt szó, konkrétan milyen betegségeknél nem kaphat valaki orosz vakcinát.

Müller Cecília bár nem mondta ki, hogy miről van szó, de reagált arra, hogy véletlenül Hadházy Ákosnak is elküldte azt a kollégáinak szánt emailt, amelyben amiatt elégedetlenkedett a tiszti főorvos, hogy gyenge magyarázattal nem válaszoltak a képviselő kérdésére.

Kapcsolódó
Müller Cecília véletlenül Hadházy Ákosnak is elküldte a kollégáinak címzett levelét
„Erre nincs jobb szövegünk?” – írta épp az ellenzéki politikus kérdéseit elutasító választervezetről az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília azt mondta, minden kérdésre válaszolni fognak, „még a furcsákra is”, de szerinte most életeket kell menteniük, és ez fontosabb, mint kérdésekre válaszolni. Az idézett levélben éppen ezt a kifogást szólta le az országos tiszti főorvos: „Erre nincs jobb szövegünk? Ez veszélyezteti a feladatellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész” – írta a levélben Cili aláírással.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor kezdődhet a tömeges oltás, azt mondta Müller Cecília, hogy március elejében „bizakodnak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik