Belföld

Simonka György rokonainak tizenegy dohánybolt termeli a tízmilliókat

Simonka György unokahúga és unokaöccse érdekeltségébe összesen tizenegy trafik tartozik, utóbbi 19 évesen fogott bele az üzletbe. A több tízmilliós hasznot hajtó dohánycégek papírjait Simonka ügyvéd barátja intézte.

Simonka Györgyre, a Fidesz vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselőjére 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség. És bár a politikus vagyonnyilatkozata rendkívül szerény, közeli rokonainak igencsak jól megy az üzlet. Simonka két családtagjának érdekeltségébe összesen tizenegy nemzeti dohánybolt tartozik, amelyek az elmúlt években több milliárd forint bevételt termeltek – derítette ki a 24.hu.

A kormánypárti politikus unokahúga és unokaöccse az Opten cégadatbázis adatai alapján olyan gazdasági társaságokban tulajdonosok, amelyek a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. nyilvántartása szerint Békés megyében összesen tíz településen üzemeltetnek trafikokat. Köztük Battonyán, ahol mindkét testvér cége működtet egy-egy dohányboltot.

Simonka György unokahúgának neve többször felbukkant a politikushoz köthető gyanús ügyletekben is, és mint azt a 24.hu elsőként megírta, Tóth Renáta a hatodrendű vádlottja a fideszes politikus és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügynek. Az ügyészség szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárd forint kárt okozott a hazai és az európai uniós költségvetésnek, az eljárás során a politikustól és vádlott-társaitól is számos vagyontárgyat lefoglaltak. Tóth Renátától például egy Suzuki Vitarát és egy Toyota Yarist, illetve egy Volvo nyerges vontatót, valamint 32 millió forint készpénzt, egy házat, egy lakást, egy gyümölcsöst és egy legelőt is.

Vagyontárgyai és érdekeltségei alapján korán jómódú vállalkozóvá vált a még mindig csak 31 éves Tóth Renáta. Már 22 évesen azt az alapítványt vezette Pusztaottlakán, ami a Simonka Györgyhöz köthető leggyanúsabb ügyleteket bonyolította (a településen Simonka volt a polgármester). A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány akkoriban is európai uniós uniós támogatásokhoz jutott, később pedig több száz milliós tételben nyert el pénzeket kétes projektekre.

Simonka unokaöccse 19 évesen a dohánybizniszben

Tóth Renáta számos gazdasági társaság mellett 2013 óta résztulajdonosa a dohányáru-kiskereskedelemmel foglalkozó Déliker Trade Betéti Társaságnak, amely Battonyán kívül Mezőkovácsházán, Békéssámsonon, Kunágotán, és Csanádapácán üzemeltet trafikokat. Az elmúlt években a cég 800 millió forint körüli árbevételt produkált évente, és 30-40 milliós hasznot hajtott a tulajdonosoknak. Tóth Renáta tulajdonostársáról – aki a betéti társaság beltagja és ügyvezetője – a hvg.hu írt 2013-ban, az akkor 22 éves Murvai Dávid egy évvel korábban még az NB III-ban szereplő Szarvas futballistája volt. A lap ugyanakkor nem azonosította tulajdonosként Simonka unokahúgát.

Ennél is jobban megy az üzlet Simonka György unokaöccsének, ő 2014 óta tulajdonosa a Tabacum Bt.-nek, amely hat településen – Battonya mellett Kevermesen, Medgyesegyházán, Almáskamaráson, Dombegyházán és Pusztaottlakán – működtet nemzeti dohányboltokat.

Tóth Zsolt a jelek szerint született üzletember, ugyanis mindössze 19 éves volt, amikor tulajdonosként beszállt a társaságba.

Fotó: Neményi Márton/24.hu

A fiatalember jó érzékkel vágott bele a dohányüzletbe, ugyanis a Tabacum bevétele az elmúlt öt év mindegyikében meghaladta a 900 millió forintot, és több tízmillió forint hasznot hozott a tulajdonosoknak. Simonka unokaöccse – testvéréhez hasonlóan – résztulajdonos, és a társaság kültagja. A cég ügyvezetője és beltagja az almáskamarási Simondán Csabáné, a település fideszes alpolgármesterének a felesége. A trafikos cég hivatalos elektronikus elérhetősége meg is egyezik azzal az e-mail címmel, amit Almáskamarás weboldalán elérhetőségként adott meg az alpolgármester.

A Tabacum Bt. egyébként kapcsolódik a Simonka család egyik korábbi botrányos beruházásához is. A cég egyik fióktelepe azon a címen található, ahol a kormánypárti képviselő családi cége különös körülmények közt hozott létre egy autómosót. Hadházy Ákos ellenzéki képviselő nyomozta ki, hogy Simonkáék cége, az Aktív Klub Kft. egy olyan tótkomlósi telephely fejlesztésére kapott 50 millió forintot, ami sosem volt a tulajdonában. Az összeget aztán valójában Orosházán egy autómosó építésére használták fel, később pedig erre a címre jegyezte be egyik fióktelepét Tóth Zsolt cége.

A többszöri névváltoztatáson átesett Aktív Klub Kft.-nek korábban tulajdonosa és vezetője volt Simonka György, valamint Font Sándor szintén fideszes országgyűlési képviselő. A cégnek jelenleg két tulajdonosa van, az egyik Gábriel Pálné, akinek hetedrendű vádlottként kell felelnie a Simonka és társai elleni büntetőperben. A másik Simonka Zsófia, a képviselő testvére, Tóth Zsolt és Tóth Renáta édesanyja. Hozzá szintén több kifogásolható beruházás fűződik: vezető tisztségviselője például egy olyan egyesületnek, amely 250 millió forintot uniós pénzt nyert el arra, hogy kerékpáros turistaközpontot alakítson ki Pusztaottlakán. Bár ennek az előzetes tervek alapján tavaly év végére el kellett volna készülnie, őszi ottjártunkkor kiderült, hogy egy kapavágás sem történt.

Hemzseg a szellemberuházásoktól Simonka faluja, a hatóságok csak nézik
Olyan uniós százmilliók útját követtük Pusztaottlakára, amiknek a sorsa nem szerepel a fideszes politikus elleni vádemelésben.

Simonka ügyvédje intézte a papírokat, közben nagyot bakizott

A Tóth testvérek tulajdonában álló gazdasági társaságokban közös, hogy 2013. május 24-én alapították őket Medgyesbodzáson. A dokumentumokat Varga Péter ügyvéd jegyezte ellen, aki Simonka György jó barátjaként ismert. A politikus honlapján a „rólam mondták” rovatban idézik is Vargát:

2006 októberében ismertem meg Simit, amikor polgármesterré választották. Kezdetben nagyon tartott attól, ne hogy valamilyen hibát kövessen el az új pozícióban. (…) Idővel munkakapcsolatunk barátsággá vált. Simi legyűr minden vele szemben tornyosuló akadályt.

Varga Péter ugyanezen a napon és helyszínen több másik trafikcég megalapításánál is segédkezett. Három olyan dohányboltokat működtető vállalkozás társasági szerződését találtuk meg, amelyeket ő jegyzett ellen, és amelyek tulajdonosai közt szintén felbukkannak Simonka György ismerősei. A szerződések szinte teljesen megegyeznek, csak a személyes adatok különböznek, tehát csak azokat kellett átírni. Ugyanakkor ez sem sikerült mindegyik esetében. A mára felszámolás alatt álló Szilvivien Bt. társasági szerződésében az egyik pontnál ott maradt egy másik cég kültagjának a neve, akinek semmi köze ehhez a társasághoz: Uhrin Andrásé, aki Simonka György büntetőügyének kilencedrendű vádlottja, és aki egy másik Békés megyei trafikos cég tulajdonosa volt az alapításkor.

Trafikbotrány

A Fidesz-kormány 2013-ra szabta át a dohányárusítás piacát, ez volt a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb, az állam által végrehajtott tulajdon-újraelosztás. Az eredeti kormányzati elképzelés szerint „osztrák mintára” létrehozott üzletekkel 5-6 ezer családnak adtak volna megélhetést, miközben korábban csaknem 40 ezer helyen árultak dohánytermékeket. Az egyedileg elbírált pályázatok nyertesei országszerte nagy számban lettek fideszes kötődésű személyek, közben pedig elvesztették egzisztenciájukat olyanok, akik évek óta dohányárusításból éltek. De nem csak a trafikosok között tűntek fel a kormányhoz közeli figurák, a dohányáru-nagykereskedelem egyetlen cég monopóliuma lett, az Országos Dohányboltellátó Kft.-é. A társaságot e célra gründolta a Sánta János érdekeltségében álló Tabán Trafik Zrt. és a pécsi dohánygyár, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. A trafikellátó 49 százalékban a BAT-é, a többség a Tabán Trafiké, Sánta pedig Lázár János holdudvarába sorolható, és úgy vált országosan ismertté, hogy főszerepet kapott a Lázár által menedzselt trafiktörvény előkészítésében, az ő gépén keletkezett a törvénytervezet egyik változata.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik