Belföld

Szoláriumot, biliárdasztalt és futópadot foglalt le a rendőrség Simonka Györgynél

A korrupcióval vádolt fideszes Simonka György és családja minden vagyonát zár alá vették a hatóságok. Pénzt inkább csak az unokahúgánál találtak.

Hosszú listát készített a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala arról, hogy mi mindent foglaltak le Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnél és családjánál – tudta meg a 24.hu. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vád alá helyezett kormánypárti politikusra az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért. Ezt az összeget azonban biztosan nem fedezi fedezi a birtokunkba került listán felsorolt vagyon értéke.

Hogy mit foglaltak le a Fidesz Békés megyei parlamenti képviselőjénél, azért is izgalmas, mert a politikus legutóbbi vagyonnyilatkozata meglehetősen szerény. Simonkának alig van valami a tulajdonában, viszont tetemes, 85 millió forintos tartozása van, készfizető kezesség miatt. A lefoglalt vagyontárgyak listája szerint Simonkától és szintén megvádolt feleségétől, Simonkáné Gábor Marianntól a 2018. novemberi házkutatás során a rendőrség lefoglalt

  • egy Ergoline típusú szoláriumot,
  • egy Singer Antal és Fia – Szeged feliratú magyar biliárdasztalt,
  • egy Insportline típusú futópadot,
  • 356 ezer forintot,
  • 130 eurót (nagyjából 43 ezer forintnak fel meg),
  • 87 dollárt (ami körülbelül 26 ezer forint),
  • valamint 1298 román lejt (90 ezer forintot).

Továbbá a politikustól lefoglaltak egy 2551 négyzetméteres medgyesegyházi kivett udvart, feleségétől négy pusztaottlakai szántót, egy tehergépjárművet és egy Volkswagen Phaeton típusú autót. Simonka korábban a vagyonnyilatkozata szerint épp egy ilyen gépjárművet lízingelt. Azt nem tudni, hogy a két jármű megegyezik-e, de annyi bizonyos, hogy a politikus feleségétől lefoglalt autót nem lehet használni, mert a gépjármű-nyilvántartás szerint hivatalból kivonták a forgalomból.

A vádiratban szereplő felsorolás szerint jelentős vagyont foglaltak le a fideszes politikus unokahúgától, Tóth Renátától is, aki ugyancsak vádlott, valamint zár alá vették Simonka gyerekei és édesanyja vagyonának egy részét.

Tóth Renátától egy Suzuki Vitara és egy Toyota Yaris típusú gépjárművet, illetve egy Volvo nyerges vontatót is lefoglaltak, továbbá 32 millió forint készpénzt, egy házat, egy lakást, valamint egy gyümölcsöst és egy legelőt is.

A képviselő édesanyjának két ingatlanát vették zár alá. Amint arról beszámoltunk: a 77 éves asszony a nyomozás során az ügyészség látókörébe került, ám ellene nem emeltek vádat, mert a vádhatóság úgy ítélte meg, hogy nem vett részt a bűnszervezet működtetésében.

Simonka gyerekeitől lefoglalták annak az újkígyósi családi háznak egy részét, amiben a család lakik. A társasházzá alakított családi ház néhány éve került részben Simonka unokahúga, részben a gyerekei nevére. A Simonka család 160 négyzetméteres otthonát pedig éppen azon a napon vették zár alá, amikor a fideszes képviselőt tavaly novemberben gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség.

Zár alá vette a rendőrség Simonka György fideszes képviselő otthonát
Egyre jobban szorul a hurok a vád alá helyezett kormánypárti politikus nyaka körül.

A Központi Nyomozó Főügyészség augusztusban közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, aminek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szereztek meg.

A fideszes politikus ellen rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség, a vád szerint például lefizette cége felszámolóját és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott, igaz, a jelek szerint nem a megfelelő személynek. Nemcsak Simonkának és családtagjainak, hanem két másik fideszes országgyűlési képviselő hozzátartozóinak is a vádlottak padjára kell ülnie.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik