Közélet

Vádat emeltek Simonka György ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken – olvasható az ügyészség szerdai közleményében.

A vádirat lényege szerint a fideszes politikus és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Kitüntették a bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Simonka Györgyöt
Komplett vádiratot állított össze ellene az ügyészség, de a helyi polgármesterek felnéznek rá.

A Simonka-hálózat

A legfőbb ügyészség tavaly októberben kérvényezte a parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Akkor azt írtuk, hogy a nyomozás során arra jutottak, hogy Simonka tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ és a Paprikakert TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

A „projektet” 2009 végén kezdte és ehhez kulcsfontosságú volt, hogy hogy ezzel párhuzamosan Simonka rokonai, barátai, korábbi üzlettársai egy olyan alapítványokból és cégekből álló hálót is szőttek, amely több milliárd forintos nagyságrendben nyert el brüsszeli forrásokat sokszor messziről bűzlő pályázatokkal. Méghozzá nem az ügyészség által említett zöldség-gyümölcs termelői csoportok kihasználásával, ezért egészen a közelmúltig folytathatta a tevékenységét.

Értesüléseink szerint a maratoni nyomozás során végül üzlettársai vallomásai nyomán jutottak közelebb Simonkához, akik közt olyan is volt, akit előzetes letartóztatásba helyeztek egy időre.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Két Simonka-érdekeltség, a Paprikakert-TÉSZ Kft. és a Magyar Termés TÉSZ Kft. úgy trükközött, hogy az elnyert uniós támogatások felhasználására közbeszerzést írtak ki, amelyet aztán más Simonka-cégek nyerték el.

  • A Magyar Termés TÉSZ Kft (ennek egy időben Simonka volt a vezetője) 22 millió forintért írt ki közbeszerzést bútorokra. A nyertes a Család Tour Kft volt, amely Simonka családjához köthető.
  • Egy hasonló receptre kiírt pályázaton szintén bútort vásárolt tizenkét és fél millióért a Család Tourtól a Paprikakert TÉSZ Kft. is, amelyben szintén volt Simonkának érdekeltsége.
  • A Paprikakert Kft. egy eszközbeszerzésen hetvenmillióért vásárolt eszközöket a Simonkáékhoz köthető Likefest-től uniós pénzből.

1,2 milliárd forint csak 2012-ben

A K-Monitor agrártámogatási adatbázisa alapján a Magyar Termés Tész Kft. 2012-ben 951 millió forint támogatást kapott, míg a Paprikakert Termelői Értékesítő Kft. 392 millió forintot. Vagyis csak ez a két Simonka-érdekeltség 1,2 milliárd forint támogatást zsebelt be. Ugyanakkor, szintén ebben az évben jutott 89 millió forint a Simba Hungary Kft.-nek is, amelyet ugyancsak a politikus alapított. A Magyar Termésnek a 2010-es év sem volt rossz, akkor 344 millió forintot kapott, a Paprikakert Kft. pedig 2014-ben több mint 450 millió forintot.

Lehet még ott, ahonnan ez jött

Volt azonban olyan ügy, amelyet az akkori ügyészségi közlemény alapján nem vizsgáltak. Egy 2017-es pályázaton vállalták, hogy 250 millió forintért építenek kerékpároscentrumot a néhány száz fős Pusztaottlakán úgy, hogy a megyében nem nagyon vannak bicikliutak. Ahogy írtuk, a TE-kerj Békésben! nevű projekt megvalósítására a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapott negyedmilliárd forintot, a szervezet elnöke pedig Simonka György azon üzlettársa, aki a hozzá köthető cégek többségében is tulajdonos.

Tavalyi ismereteink szerint az a pályázat sem része az ügyészségi nyomozásnak, amely keretében 600 millió forint brüsszeli pénz érkezik a pusztaottlakai vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, illetve az sem, hogy 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. Ezen felül az uniós forrásokból ugyanekkora összeg – csaknem félmilliárd forint – jut egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán, ezt szintén egy Simonka Györgyhöz köthető társaság nyerte el.

Ugyancsak kimaradhatott egy 300 millió forintos pályázat, amelynek célja őshonos állatok bemutatása be a dél-békési térségben, de olyan is volt, hogy a politikus körében lévő társaság, a Likefest Kft. 60 millió forintot nyert 2014-ben arra, hogy medgyesegyházi telephelyén korszerű szerelőcsarnokot építsen fel, ahol gépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek javítását, karbantartását, felújítását fogja végezni. A csarnokot végül Békéscsabán építették fel, és hamar benőtte a gaz.

Hiába a nyomozás, Simonkáék gond nélkül égethették az uniós pénzeket
Brüsszeli milliárdok érkeztek Békés megyébe, a fideszes képviselő környezetébe. Az ügyészség a jelek szerint csak egy részüket vizsgálta eddig.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik