Belföld koronavírus

Orbán Viktor: Laboratóriumként tekintek Ausztriára

Nem a legjobb hír azzal kezdeni egy interjút, hogy továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, de hát ez az igazság, ilyenkor az ember alapvető ösztönei lépnek életbe, amikor az ember nem ismer valamit, akkor óvatos, mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Szerencsénk van ugyanakkor, mert Olaszország, az európai fertőzés gócpontja és közöttünk van egy ország. Mindenki sötétben tapogatózik, de előttünk tapogatóznak a sötétben. Laboratóriumként tekintek Ausztriára, ha próbálkoznak, figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell. Ami bevált ott, azt kell átvenni. végre egyszer nem mi vagyunk a kísérleti egerek, hanem más a földrajzi fekvésénél fogva hamarabb hoz meg ilyen döntéseket

– fogalmazott a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy nyugati szomszédunknál már elkezdik feloldani a korlátozásokat.

Újabb 14 magyar halt bele a koronavírusba, már 1763 fertőzöttet regisztráltak
847 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 63-an vannak lélegeztetőgépen.

Szeretné, ha visszatérne az élet, de nem meri azt mondani egyelőre, hogy lazítsunk. Mint fogalmazott,

két-három gyerekkel otthon a panelben, vagy akár a kertes házban, az maga a dzsihád.

A járvány felkészülésében szerinte az a legfontosabb, hogy reméld a legjobbat és készülj a legrosszabbra.

A kórházi ágyak felszabadításáról Orbán Viktor azt mondta,

mint a tánctanórán, menjünk vissza a kályhához és idézzük vissza, mit miért csinálunk. Azért védekeztünk hetek óta az egész országban gőzerővel, hogy lassítsuk a járvány terjedését, hogy közben felkészítsük az egészségügyi rendszert arra, hogy tömeges megbetegedések esetén is minden beteget el tudjunk látni. A vírust nem tudjuk megölni, de a kórházainkat elkezdtük felkészíteni. Elegendő eszköz a békeidők szükségleteihez képest volt, az új eszközöket is be kellett szerezni, légihidat építettük ki és felhalmoztuk a szükséges eszközöket. Azon dolgoztunk, nekem is minden munkapercemet ez vitte el, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetére is legyen elég ágy, lélegeztetőgép és dolgozó ott ahol arra szükség van.

A kormányfő feltette a költői kérdés: mi az elegendő? Ezzel kapcsolatban különböző vélemények vannak. Abból indul ki, hogy Magyarországon van több mint ezer idősek otthona, ha minden idősek otthonában csak tíz ember kapja el, az tízezer ember.

Idősotthonok koronavírus alatt: „Magunkra hagytak, nem becsülnek minket”
Komoly nyomás alatt vannak az idősotthonok gondozói, de a stressz az áldozatok életkoráról szóló hírek miatt a lakókat is eléri. Több dolgozó és intézményvezető beszél eszközhiányról, és arról, hogy cserbenhagyottnak érzik magukat. Van otthon, ahol a gondozók beköltöztek, és az újságot is csak másnap adják oda a lakóknak, máshol a „zsiliprendszer” ellenére attól félnek, ők viszik be a koronavírust az idősek közé. Riport.

Szerinte a halálos áldozatok száma viselhető, a fertőzötteké pedig vállalható, de ez ma van, a jövő bizonytalan.

A szakértőket, orvosokat, tudósokat meghallgattuk, azt a következtetést vontam le, hogy Magyarország korfáját ismerve, a magyar településszerkezetet, a kórházak elhelyezkedését ismerve, arra van szükség, hogy legyen 8 ezer lélegeztetőgép és több mint 30 ezer ágy, amin kizárólag koronavírusos betegeket tudunk ápolni.

Hozzátette, ez okoz nehézséget, hogyan állítsuk elő ezt a helyzetet, de a fő járványkórházakat sem véletlenül járta körben, hogy lássa, hogy alakul a helyzet és össze is gyűjtötte a szükséges tapasztalatokat.

Magyarországon van a nyilvántartás szerint 68 ezer kórházi ágy, 34 százalékán nem volt beteg. Ahhoz, hogy a felét fel tudjuk szabadítani, ahhoz további 16 százalékát kellett felszabadítani. Ha halasztható beavatkozásra váró beteg van, őt haza kell küldeni. Mi halasztható? Ennek az eldöntésére a politika nem vállalkozhat. Ezért egy orvosi grémium döntötte el, hogy mit tekint halaszthatónak és mit halaszthatatlannak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra van szükség. Nehéz és kényelmetlen, mert nem véletlenül kerül az ember kórházba. Az összes kórházi ágy 16 százalékán áll ez így, másként nem lehet ezt megoldani

– mondta, hozzátéve, jobban állunk, mint egy héttel ezelőtt, az egészségügyi dolgozók több mint becsülettel helytállnak.

A Magyar Közlöny helyett Orbán Instagramján publikáltak először egy rendeletet
Az aláírt dokumentum nem a hivatalos helyen jelent meg.

A kijárási korlátozásokról szólva azt mondta, a húsvéti időszak jó gyakorlat volt, akkor adták meg azt a lehetőséget a polgármestereknek, hogy szigorúbb helyi szabályozásokat vezetnek be.

Kiértékeltük a tapasztalatokat, a polgármesterek a helyzet magaslatán álltak. Húsvét nincs még egyszer, de ugyanaz a helyzet, és az emberek mennének kifelé, a szociális érintkezés szaporodásának a veszedelme ismét itt van, ezért azt gondoltuk, hogy erre a hétvégére adjuk meg a polgármestereknek a döntés lehetőségét ismét. Főszabályként egy országban általános szabályoknak kell érvényesülnie, de nagyok a különbségek.

Közölte azt is, előbb-utóbb nem fogják tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessenek életbe, a fertőzöttek 60 százaléka ott van, Budapest-Pest megye pedig a fertőzöttek 80 százalékát adja. A jövő héten talán már elgondolkoznak ezen.

Azt is mondta, hazánk ezeréves ország, a gazdaösztöneink jók. Mindenki tudja, miért tartozik felelősséggel.

Lakótelepi világban sem lehetetlen, hogy valaki fel tudja mérni, hogy hány négyzetméterért felelős ő. Hány emberért vagyok felelős. Ezek az ösztönök fölélednek. Lehetetlen csak központilag sikeresen levezényelni. Intelligens nép a miénk, dacára annak, hogy ez nem mindig látható

– közölte.

Orbán Viktor szerint a csúcs előttünk van, a neheze most következik.

Arra kell számtani, hogy a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni, belépünk a tömeges fertőzések időszakába, addigra meglesznek az ágyak, lélegeztetőgépek, minden a helyére kerül.

A gazdasági előrejelzésekről úgy fogalmazott,

egy mérkőzés 60. percben mindegy mennyi az állás, majd a 90. percben számít az eredmény. De az eddigi csatákat jól vettük.

A miniszterelnök elmondta, sokan viccelődnek a 13. havi nyugdíjjal. De a magyarok azt tapasztalták meg, hogy a kormányok elveszik a nyugdíjat, igaz, azok baloldali kormányok voltak. Ezért szeretné megnyugtatni kétmillió honfitársunkat, azért fordul elő, hogy 2021. január elsejétől elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Nemhogy nem lesznek megszorítások, visszaépítjük azt

– zárta szavait.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik