Belföld koronavírus

Karácsony Gergely elárulta, miket ígért neki Orbán

„Támogatnám, hogy kezdjünk el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon” – mondta Karácsony Gergely az Azonnalinak adott interjújában. A főpolgármester hozzátette, hogy ennek azonban egyik feltétele a tömeges tesztelés. Amikor arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért nincs több teszt, arra Karácsony elmondása szerint csak zavaros választ kapott.

Karácsony azt is mondta, hogy a múlt szerdai kormányülésen megígérte Orbán Viktor, hogy szűrni fognak a fővárosi idősotthonokban. Azonban ehelyett az történt csak eddig, hogy a főpolgármester személyes felelősségét kezdték el hánytorgatni. Karácsony az interjúban megismételte a már korábban elmondottakat, miszerint ha már felelőst kell keresni a fertőzésekért, akkor a kormányhivatal környékén érdemes keresgélni, de nem ez a legfontosabb kérdés szerinte, hanem az összehangolt védekezés.

Karácsony Gergely: Attól nem fog kevesebb ember meghalni, ha Orbán személyes felelősségét keressük
Politikai vita lett abból, ki a felelős a Pesti úti idősotthon megfertőzédéséért. A főpolgármester szerint, ő minden jogszabályt betartott.

Azonban, mint azt már korábban is sokszor kifejtette, az információáramlás nem működik jól az operatív törzs, illetve a Fővárosi Önkormányzat között. Müller Cecíliával egyszer beszélt Karácsony: hiába kereste a tisztifőorvost Budapest vezetője, nem kapott sosem visszahívást.

A kormányból alkalmanként kap segítséget, de a főpolgár szerint ezt csak „mikromenedzselés”, nem rendszerszintű együttműködés. Az önkormányzat és a kormány közötti együttműködést kettesre értékelte a főpolgármester egy tízes skálán. A miniszterelnök állítólag azt is ígérte Karácsonynak a kormányülésen, hogy 2-3 héten belül leül a kormány a legnagyobb önkormányzati szövetségekkel és áttekinti az önkormányzatok helyzetét.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik