Nagyvilág koronavírus

Orbán portyázásra küldött egy tanácsadót, aki épp egy olyan cégnél talált maszkokat, ahol az apja az egyik vezető

Hálásak vagyunk, portyázzon tovább

— ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy mellette álló férfinak húsz nappal a koronavírus magyarországi megjelenése után, március 24-én, amikor a repülőtéren fogadta az első nagyobb, Kínából érkező szállítmányt.

A Direkt36 derítette ki, hogy a férft, akit a miniszterelnök érkezésekor könyökpacsival üdvözölt és akinek a szállítmányért hálálkodott, a 38 éves ifj. Kovácsics Iván, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tanácsadója. Az ITM intézett az elmúlt hetekben több, a koronavírussal kapcsolatos állami beszerzést. Ezek nagy részét (összesen 5,8 milliárd forintnyi megrendelést) egy kínai tulajdonú cég, a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el.

A CECZ stratégiai vezérigazgató-helyettese nem más, mint a portyázással megbízott tanácsadó édesapja, idősebb Kovácsics Iván. Ő korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri elnökhelyettese volt — 2014-ben is, amikor korrupció gyanúja miatt több NAV-os vezetőt kitiltottak az Egyesült Államokból. Kovácsics akkor azt mondta, tudomása szerint nincs rajta a kitiltottak listáján. Röviddel a botrány után távozott a NAV-tól,   a CECZ-nél pedig 2017 novemberében került vezető pozícióba.

Nagyon büszke voltam, hogy a fiam ott volt a repülőtéren

– mondta a Direkt36-nak idősebb Kovácsics. Azt állította, hogy fiával nem szoktak munkáról beszélni, a CECZ operatív irányításában pedig nem vesz részt, nem vezető tisztségviselő, csak „víziógyártással” foglalkozik. Kovácsics a lap arra a kérdésére nem válaszolt, hogy a fia milyen módon vett részt az eszközök beszerzésében, azt javasolta, hogy ezt személyesen tőle kérdezzék meg az újságírók, akik ezt meg is tették, de sem az ITM, sem ifj. Kovácsics nem válaszolt a kérdéseikre.

A lap összesítése szerint a CECZ Kft. 5,8 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket védőeszközök szállítására úgy, hogy a 2011-ben alapított cégnek éveken keresztül évi 100-150 milliós forgalma volt, amely 2018-ban is csak a mostani megrendelés töredékére, 275 millió forintra emelkedett.

A közbeszerzések a lebonyolítására a nyilvános dokumentáció szerint az ITM jelölte ki a Semmelweis Egyetemet (SE-t). A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel azonban itt nem volt nyílt verseny, hanem úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során választották ki a beszerző cégeket. A szerződések megkötése előtt az SE megvizsgálta a „járványhoz kapcsolódó egészségügyi termékek” piacát, és több esetben is a CECZ Kft.-t találta az egyetlen olyan gazdasági szereplőnek, amely — a közbeszerzési dokumentumok szerint — „feltehetően képes a szerződés teljesítésére”. Az nem derült ki a közbeszerzési dokumentációból, hogy mi volt a cég előnye versenytársaival szemben.

Az a dokumentumokból az sem derült ki, hogy ifj. Kovácsics Iván, akinek Orbán megköszönte az első nagyobb szállítmányt, pontosan milyen módon vett részt az eszközbeszerzésben.

Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden részére és minden égtáj felé. A kereskedők és a diplomaták is dolgoznak

— mondta korábban Orbán, de ennél több részletbe ő sem ment bele.

További részleteket itt olvashat.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik