Belföld

Zöldeslila fagyit nyalna, Gyurcsány-mazsolás tortát nem szívesen enne Jakab Péter

Háttérbeszélgetést tartott kedden Jakab Péter, a Jobbik új elnöke, először azután, hogy a párt január végi tisztújító kongresszusán totális győzelmet aratott, azaz kizárólag az általa favorizált alelnökök kerültek be az elnökségbe. Ebből le is vontuk azt a konklúziót, hogy innentől rajta és a csapatán múlik a párt 2022-es választási szereplése, a teljes felelősség az övé.

Kétszer nem követjük el ugyanazt a hibát

– válaszolta a beszélgetés végén Jakab arra a kérdésre, hogy ő is lemondana-e az elnökségről, és kivonulna-e a politikából, ha nem verik meg a Fideszt, mint Vona Gábor tette a Jobbik 2018-as veresége után.

Jakab tehát 2022 után is maradna, bármi történjen. De kormányváltásra készül, úgyhogy a beszélgetés végéről szaladjunk vissza az elejére, és nézzük, miként képzeli ezt el az új pártelnök.

Repül a holokauszt-emlékműbe köpő Kulcsár

Jakab Péter azt mondta, a vezetésből kiszorult jobbikosok (korábbi cikkünk alapján Szávay István köréről van szó) is tiszta lappal indulnak, ha jól dolgoznak, nem éri őket semmilyen hátrány abból kifolyólag, hogy a pártvezetésért folytatott versenyben nem őt támogatták. Szerinte ezek a politikusok nem fogják elhagyni a pártot, aki akart, az már elment: akár a Mi Hazánkba, akár máshová.

Az új elnök szerint megválasztásával teljes megújulás jön a pártban, ezt bizonyítja, hogy az első elnökségi ülésen megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólították fel a Duna-parti holokauszt-emlékművet leköpő Kulcsár Gergelyt. Majd kiderült, hogy Kulcsár a mandátum visszaadásáért pénzt kért, de a Jobbik nem fizet, így egy etikai eljárás után szinte biztosan kizárják a hajdúsági jobbikost.

Gyöngyösi Mártont – aki korábban a zsidó származású kormánytagok listázásáról értekezett a parlamentben –, illetve az előző pártelnököt, a valamikori szkinhed Sneider Tamást viszont megvédte Jakab. Az újraválasztott elnökhelyettes, EP-képviselő Gyöngyösi a mondataiért korábban bocsánatot kért, és Jakab elfogadta a magyarázatát. Sneider pedig – aki Szabó Gábor távozása után pártigazgató lehet – Jakab szavai szerint fiatalon csinált hülyeséget, de „mindenkinek van esélye a változásra”, és a régi bűneit már maga mögött hagyta.

Se nem jobb, se nem bal, nemzeti és szociális

Nem történelmi sérelmeken kesergéssel, hanem a magyar emberek valós problémáival szeretnénk foglalkozni

– vezette tovább a megújulás témáját Jakab. Címszavakban: minőségi munkáért minőségi bér, tisztességesen ledolgozott élet után tisztességes nyugdíj, fűtött tantermek a diákoknak, halál helyett gyógyulást ígérő kórházak.

Populista, a néppártosodás útját járó pártra jellemző szólamokkal körvonalazta tehát a Jobbik-programot a pártelnök, aki nem rejtette véka alá, hogy ezzel főleg az alsó középosztályra lőnek, ahogy fogalmazott, „a rendszerváltás veszteseire”. Jakab Péter szerint a társadalom 75 százaléka tartozik ide, ami „óriási növekedést tud biztosítani a Jobbiknak”. Elismerte azért, hogy a többi ellenzéki párt is számít ezeknek az embereknek a szavazatira.

„A Jobbik egy szociálisan érzékeny, nemzeti néppártként kívánja magát meghatározni” – foglalta össze, hozzátéve, nem azzal foglalkoznak, ki a bal- és ki a jobboldali, mert ez azokat az embereket sem érdekli, akik „egyik napról a másikra élnek”. A kritikusok azzal jönnek, hogy a Jobbik azért veszített sok szavazót – a 2018-as országgyűlési választáson 1,1 millióan szavaztak rájuk (19%), a rá következő évi EP-választáson 220 ezren (6,3%) –, mert elveszítette a karakterét, de Jakab szerint ez az egyetlen járható út.

A nemzeti karakter mögött nem szimbolikus politizálást ért, hanem azt, hogy „a nemzet részének tartanak minden tisztességes magyar embert”. A NER szerinte ezzel szemben a Békemeneten meneteléssel azonosítja a nemzethez tartozást, miközben Orbán Viktor olyan, mint Rákosi Mátyás, azt gondolja, hogy aki nem vele van, az ellene, és ezzel sokakat kitaszít a nemzetből.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ellenzéki cukrászda

A fent körülírt választói réteg megszólítása Jakab szerint több ellenzéki párt közös feladata, mint ahogy a választási rendszer is arra hajtja az ellenzéki pártokat, hogy közösen küzdjenek a Fidesz ellen. A szövetségi politikáról így beszélt:

Van egy kormánypárti cukrászda, meg egy ellenzéki cukrászda. A kormánypártiban már tíz éve a narancsos tortát sütik, megszokták az emberek, aki bemegy, azt eszi meg. Az ellenzéki cukrászdában az egyik cukrászmester, Gyurcsány Ferenc azt mondta, legyen egy nagy, összellenzéki torta, amiben a DK a mazsola. A mazsola az egyik legmegosztóbb élelmiszer, én ki nem állhatom. Sokan azt mondják, ha csak mazsolás torta van, inkább elmennek a piacra almáért. De az nem megengedhető, hogy ne engedjünk be minden kormánykritikus szavazót, és az sem, hogy lenyomjuk a torkukon a mazsolás tortát. Az a megoldás, hogy a Jakab pékmester süt egy másik tortát, amiben nincs mazsola.

Felzárkózva az édesipari hasonlatokhoz, megkérdeztük, hogy egy zöld-lila, mondjuk, mentás-levendulás nemzeti fagylalt ízlene-e neki, amire azt válaszolta, hogy megkóstolná, és szerinte sok választó is vágyik az új ízekre. Szóval egy Jobbik-Momentum-LMP együttműködés tetszene a pártelnöknek, míg az MSZP-Párbeszéd és a DK egy másik listát alkothatna az elképzelése szerint.

Jakab szerint a legfontosabb, hogy olyan konstrukció jöjjön létre, ami a lehető legszélesebb kormánykritikus tábor megszólítására képes, ide értve a csalódott fideszeseket is. Márpedig szerinte a Gyurcsány Ferenc és a szocialisták által bedobott közös ellenzéki lista nem ez a konstrukció. Azt elismerte, hogy a Demokratikus Koalícióra és a 2010 előtti világ képviselőire is szükség van a kormányváltáshoz, de sokan vannak olyanok az ellenzékben, akik velük szemben határozták meg magukat, és soha nem szavaznának egy olyan listára, amin ezek a politikusok is szerepelnek.

Tehát Jakab szerint 2022-ben az lenne a legjobb stratégia, ha két ellenzéki lista lenne, viszont minden egyéni választókerületben egy-egy kihívó állna csak a kormánypárti jelölttel szemben.

Eddig a vágyak, és most a realitás

Jakab a tőle megszokott lendülettel vezette elő, hogyan képzeli el bő két év múlva a kormányváltást, de kérdésekre válaszolva világossá vált, hogy a recept talán a fejében van, de a hozzávalók még nincsenek mind a zsebében. A közvélemény-kutatásokat elnézve még mindig óriási a Fidesz előnye, a Jobbik pedig 6-7 százalék körül mozog a teljes népességben. És mint a fentiekből is látszik, az ellenzéki tárgyalások nem lesznek egyszerűek.

Miniszterelnök-jelöltje sincs még az ellenzéknek. Erről Jakab azt mondta, neki van név a fejében, egy politikán kívüli férfire utalt, de nevet nem lehetett belőle kicsikarni.

A hiányosságok között kitűnt, hogy a Jobbik országos hálózata megroggyant, és sok tag távozott. Ez két okból is veszélyes a Jobbikra nézve: egyrészt Budapesten nagyon gyenge a párt, másrészt viszont Budapesten kívül hatalmas az ellenzék médiahátránya, így az aktivistákon sok múlik a választók megszólításában. Arról is beszélt, hogy „technológiában” van lemaradásuk, így például a közösségi médiás megjelenéseiken van mit csiszolni. Elmondta, hogy már dolgoznak egy magyar céggel, amely segíti majd a Jobbik netes jelenlétét, kampányát.

Ehhez és a kampányhoz általában is pénz is kell, amiből az Állami Számvevőszék, majd a NAV bírsága után nem sok maradt a pártkasszában. Jakab elmondta, hogy még 200 millió forint körüli összeggel tartoznak az államnak, amit 2021 végére visszafizetnek, így a kampány évében már nem nyomja ez a teher a vállukat.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik