Belföld

Élőben néztük, ahogy megbotlik egy ló egy pesti iskolában

Izgatottan várták a harmadikos gyerekek Coopert, kő-papír ollóval és a belenéztél játékkal ütötték el az időt a shetlandi póni érkezéséig. Amikor viszont Hutera-Krasznai Gabriella bevezette az állatot a terembe, csend lett. Én ilyen kis lovat még életemben nem láttam, de a gyerekek már igen, hiszen nem ez volt az első alkalom, hogy találkoztak Cooperrel. A rajztanárként végzett pedagógus a XIII. kerületi Eötvös József Általános Iskolában egy Magyarországon rendhagyónak számító módszerrel, az állatasszisztált pedagógiával fejleszti a gyerekeket.

Cooper sörényéről kis cetlik lógtak le, ezekre lovakkal kapcsolatos kérdések voltak felírva. Hogyan kommunikálnak egymással a lovak? – olvasta fel Bogi az első kérdést, és gyorsan meg is válaszolta: testbeszéddel. Hibátlan, így három bója között körbevezethette a pónit. Balázs óvatosan vette le a következő cetlit Cooperről, nehogy meghúzza a sörényét. Mit isznak a lovak? Vizet, válaszolta Balázs, és azt is elárulta, miért.

Mert a lovak nem tudnak hányni.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ez nekem új volt, de nem ez volt az egyetlen friss információ számomra. Megtudtam például, hogy havonta egy centit nő a lovak patája, hogy körülbelül 36 foguk van, hogy akár 40 liter vizet is megisznak naponta. És a saját szememmel láttam, hogy a lónak négy lába van, mégis megbotlik, Cooper ugyanis még nem szokta meg a parkettát, így néha csúszkált rajta kicsit.

Elfogytak a kérdések, jöhetett az etetés. Cooper alig bírta tartani a tempót, a gyerekek egymás után tolták a szája elé a répát, finoman, nyitott tenyérrel, ahogy Gabriella az első órán megtanította nekik. Nem is maradt el a dicséret, meg a simogatás sem, a póni minden falat mellé komoly hátvakarást kapott. Mi tetszett a legjobban? – kérdezte a pedagógus az óra végén. Az egyik kislánynak a „simi”, a másiknak az etetés, a harmadiknak a kérdések.

Körülbelül 35 percet bír Cooper, ennél jobban nem lehet leterhelni, mégiscsak 32 gyerekkel van összezárva kis helyen. Méltóságteljesen távozik a teremből, ki a pickup felé, aztán irány a Pilis, Cooper ott lakik Gabrielláékkal.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Még a kamaszok is lenyugszanak

Nem szoktak ám mindig ilyen nyugodtak lenni, de Cooper nagyon jó hatással van rájuk. És ránk is, szerintem én várom a legjobban, hogy jöjjön.

– mondta Batta-Istók Irén a harmadikosok osztályfőnöke. A póni előtt Hutera Gabriella kutyákkal tanította a gyerekeket, már akkor kiderült, hogy a heti egy foglalkozás megnyugtatja és motiválja a diákokat.

Egy városi gyereknek egy kutya már nem újdonság, de lovat nem látnak minden nap. Ráadásul egy jól betanított kutya gyakorlatilag vakon követi a gyerekeket, egy lovat viszont inkább vezetni kell, így a kissé határozatlanabb gyerekek is bátrabbak lesznek

– tette hozzá Hutera Gabriella.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Nem csak harmadikosoknak tart órát Cooperrel, a nyolcadikosoknál is működik az állatasszisztált pedagógia, szaktanár jelenlétében, a cetlik segítségével kiválóan lehet például angolul tanulni és beszéltetni a gyerekeket.

Még a kamasz gyerekek is megnyugszanak, ellágyulnak akkor, amikor a pónival közösen tartjuk az órát.

A legfontosabb talán mégis az, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell viselkedni egy állattal, hogyan kell jól szeretni egy állatot. Már tudják, hogy ha Cooper a teremben van, nincsen hangoskodás, kiabálás, mert az zavarná az állatot. Hutera Gabriella nagyon hálás az igazgatónőnek, aki rövid gondolkozás után mondott igent a rajztanár kérésére. Cserhátiné Gémesi Gyöngyi örül, hogy az iskolájukban egy ilyen új módszert vezettek be, ami láthatóan nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is tetszik.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.