Belföld

Ferihegyről is rendszeresen repültek a letiltott Boeingek

Hetente tíz Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es indult Budapestről vagy érkezett oda. A felfüggesztett típusokkal négy légitársaság négy városba utaztatott a magyar fővárosból, a Flydubai pedig – amely egyelőre nem állította le a típust – a nyártól szállít vele utasokat.

Vasárnap röviddel a felszállás után lezuhant az etiópiai légitársaság Boeing 737 Max 8 típusú utasszállító gépe Addisz-Abeba közelében. A fedélzeten tartózkodó 157 ember közül senki nem élte túl a katasztrófát. Alig öt hónap alatt ez volt a második eset, hogy a repülőgéptípus balesetet szenvedett. 2018 októberében a Lion Air járata csapódott az óceánba, az a tragédia 189 emberéletet követelt.

Több mint 30 országból voltak utasok a lezuhant etióp utasszállítón
A tragédiát senki nem élte túl a gépen, az áldozatok azonosítása még zajlik.

Az újabb szerencsétlenség sokkolta a világot, a pánik egyik kiváltó oka pedig az volt, hogy a légitársaságok körében rendkívül népszerű géptípusról van szó.

A 200 férőhelyes Boeing 737 Max 8-ast 2017-ben dobták piacra, és már az első hat hónapban több mint négyezer darabot rendeltek meg belőle, ezáltal hamar a Boeing legkeresettebb termékévé nőtte ki magát.

A típus jellemzői közé tartozik a csendes utastér, a nagy lábtér és a kedvező üzemanyag-hatékonyság, ezek miatt pedig sok cég az azonnali vásárlás mellett döntött.

A Flightradar adatai szerint a 350 használatban lévő Boeing 737 Max 8 típusú géppel hetente 8600 alkalommal repültek világszerte, és az etióp légikatasztrófa idején is sok volt belőlük a légtérben. A fél éven belül történt két katasztrófa miatt ugyanakkor felvetődött a kérdés, hogy az új modell mennyire megbízható és biztonságos.

Bár a szakértők mindenkit arra figyelmeztettek, hogy a vizsgálat végéig ne keressenek összefüggést a két tragédia között, nem elképzelhetetlen, hogy ugyanaz a probléma okozhatta őket.

A szoftver lehet a bűnös

A Lion Air gépe tavaly októberben azért csapódott a tengerbe, mert bekapcsolt az automata biztonsági rendszer egy olyan funkciója, amely lefelé húzta a gép orrát. A történtek után azonnal szoftverfrissítést hajtottak végre a Boeing 737 Max 8-asokon, de a kiszivárgott információk szerint sikertelenül: az utóbbi hónapokban legalább öt amerikai pilóta jelezte írásban panaszait az amerikai légügyi hatóságnak.

Kritikáik leginkább a 737 Max robotpilótájára vonatkoztak, amely a leírásuk alapján főleg két esetben, fel- és leszálláskor, illetve akkor okozott problémákat, amikor a gép orra a levegőben lefele mutatott, miközben emelkedni próbáltak. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a szoftverfrissítéssel nem sikerült kiküszöbölni a gondot.

Fotó: Eric Piermont / AFP

Kedden elővigyázatosságból számos európai ország tiltotta ki a légtérből és tiltotta meg a légitársaságoknak a Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését, majd estére az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség határozatlan időre az egész kontinensen kivonta a forgalomból a típusokat. Az Amerikai Egyesült Államok ezzel szemben kivárt, és az ország légi irányítása egy ideig nem hozott hasonló határozatot. Végül azonban Donald Trump is leparancsolta a problémás Boeingeket az USA egéről.

Ferihegyen is megfordultak a MAX 8-asok

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmát lebonyolító légitársaságok közül a LOT-nak, a Turkish Airlinesnak, a Norwegian Airlinesnak és a Smartwingsnek van Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es repülőgép a flottájában, de ezek a gépek csak alkalomszerűen jöhettek Budapestre, mert nem ez a típus a meghatározó, közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője a 24.hu megkeresésére.

Hozzátette, a fenti lista alapján a géptípusok elvben Varsóba, Isztambulba és Oslóba repülhettek Budapestről.

Megtudtuk azt is, a Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es repülőgépek felfüggesztése miatt egyetlen járatot sem kellett törölni Ferihegyen, mert a fent említett légitársaságoknak elég nagy a flottájuk és megfelelő számú egyéb típus és géptartalék áll a rendelkezésükre, hogy ki tudják váltani a kieső típust. Budapesten így egyáltalán nem okozott zavart a működésben az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség keddi bejelentése.

Az ügyben elküldtük kérdéseinket a Flightradarnak is, amely további információkkal szolgált.

Közölték, hogy hetente tíz Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es indul Budapestről vagy érkezik oda, ami havonta negyven járatot jelent. Tájékoztatásuk szerint ezek a gépek Varsóba, Isztambulba, Stockholmba és Prágába közlekednek, Oslóba ugyanakkor nem, ahogyan arról a Budapest Airport írt.

A Flightradar azt is elárulta, hogy naptól függően egy, maximum két induló vagy érkező járatot kellett törölni a Boeing 737 MAX-ek felfüggesztése miatt. Hogy pontosan mely járatokról volt szó, arról nem adtak információt.

A ferihegyi reptéren üzemelő érintett légitársaságokat is megkerestük, hogy megtudjuk, hogyan tudják pótolni a kiesett gépeket. A lengyel LOT reagált is, és mint fogalmaztak, a flottájukban lévő mind az öt Boeing 737 MAX 8-ast máris sikerült helyettesíteni. Ez nem volt ördöngös feladat, mert 80 gép áll a rendelkezésükre. A letiltott típusokkal egyébként Varsóból számos európai nagyvárosba, köztük Londonba, Madridba, Tel Avivba, Frankfurtba, Barcelonába, Kijevbe és Amszterdamba is repültek mostanáig.

Ami a Norwegian Airlinest illeti, a légitársaság tavaly januárban jelentette be, hogy több más útvonal mellett 2018. október 28-tól a Helsinki-Budapest járatokat hetente három alkalommal repülik majd az új generációs hajtóművekkel felszerelt Boeing 737 MAX 8 repülőgépek, de a Flightradar adatai arról árulkodnak, hogy a Boeing eggyel korábbi, 737-800-as típusú repülőjét használják a két város között. Szerettük volna megtudni, hogy mi a késés oka, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szervizeltek már MAX-et Budapesten

A Lufthansa Technik Budapest Kft. tavaly januárban jelentette be, hogy a céghez év közepétől érkeznek ez első új generációs hajtóművekkel felszerelt Boeing 737 MAX repülőgépek karbantartásra. A vállalat akkor arról számolt be, hogy a gépenként öt napig tartó módosítások során a repülőgépek törzsének külső részére szélessávú antennákat szerelnek fel a szakemberek, valamint kábelezési munkákat végeznek a gépek belsejében. Emellett a szükséges hardverek beszerelését és a szoftverek installálását is végrehajtják.

Azt is belengették, hogy a módosítási program végét követő hónapokban a Lufthansa Technik Budapest megkezdi a teljes hangár-karbantartási képesség kiépítését a Boeing 737 MAX típusra, elsőként a cégcsoportnál.

Megkerestük a céget azzal kapcsolatban, hogy mostanáig hány Boeing 737 MAX típusú gép karbantartását végezték el. Szomora Sándor operációs vezérigazgató a következő választ adta:

A Lufthansa Technik Budapest Kft. ezidáig egyetlen Flybubai B737MAX repülőgépen hajtott végre WiFi beépítést, aminek nem volt része a fedélzeti rendszerek ellenőrzése. Jelenleg nincs további leszerződött B737MAX repülőgép 2019-re.

A cég mostanáig hallgatott azzal kapcsolatban, hogy melyik légitársasággal áll kapcsolatban, a fenti sorokból viszont kiderül, hogy a Flydubai az ügyél. Ez azért is érdekes, mert egy korábbi közlemény szerint a Flydubai 2019 júniusától minden nap repül majd Dubaj és a magyar főváros között a Boeing 737 MAX 8-asaival. Ez persze a mostani fejleményeket tekintve még változhat, de nem valószínű, mert a Flydubai azon kevés légitársaság közé tartozik, amely még most sem állította le a típust.

Kiemelt kép: Stephen Brashear/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik