Belföld

Már Orbán Viktor is tudja, megy vagy kirúgják

A Német Külügyi Intézet elemzője szerint az önkéntes kilépés csak kommunikációs trükk a magyar szavazóknak.

Csigavér, higgadtság – így reagált Orbán Viktor arra, hogy a Magyar Nemzet felszólította, lépjen ki az Európai Néppártból. A kormányfői nyugalom ugyanakkor csak látszólagos, ő is pontosan tudja, végzeteset hibázott – mondta a Klubrádiónak a Német Külügyi Intézet (DGAP) munkatársa, aki a kormány által szintén sokszor bírált Politicónak is szokott elemzéseket készíteni.

Az elemző gyakorlatilag biztos abban, hogy a Fideszt kizárják, amit szerinte Orbán is tud. 

Milan Nic szerint Orbán Viktor is tudja, rosszul mérte fel a helyzetét, amikor nem vette számításba Manfred Weber személyes ambícióit. A kormánypárt ezért készíti elő a néppárt elhagyásának kommunikációs forgatókönyvét.

Az Orbán Viktorhoz hasonló politikusok soha nem akarnak gyengének látszani.

Elébe akar menni az eseményeknek, felmérte,

hogy a március 20-i szavazást el fogja veszíteni.

A magyar választóknak új narratíva kell, ami azt bizonyítaná, hogy ez a döntés is Budapesten született. Milan Nic szerint mellékes, hogy a Fidesz önszántából hagyja-e el pártcsaládját vagy kirúgják.

Az EP-választás nemcsak Orbán Viktornak fontos, hanem a CDU és a CSU vezetőinek is, akiket a Fidesz könnyen támadhatóvá tesz hazai ellenfeleik számára.

Két hatalmas hiba van Orbán Viktor stratégiájában, ami megmutatja, hogy ő sem tévedhetetlen, egyre kevésbé értette meg a körülötte zajló eseményeket és hogy végső soron elszigetelődik. Talán ő is elhitte a maga által kreált álhíreket.

Orbán Viktor már mérgezővé vált német szövetségeseinek.

A DGAP munkatársa szerint Manfred Weber felmérte, a bizottsági elnökségről szőtt terveit teheti tönkre, ha a politikai közösségek összefognak ellene, mert kitartott az EPP „fekete báránya” mellett.

Mint mondta: naivitás lenne elhinni, hogy nincs B-terv. a Fidesz biztosan tárgyalt más pártcsaláddal, csak nem szívesen lépne erre az útra, mert eddig is jól jött a legnagyobb pártcsalád védelme.

A magyar miniszterelnök eddig ügyesen lavírozott, de a Fidesz német partnereinek új vezetőit, Annegret Kramp-Karrenbauert és Markus Södert félreismerte, ők már maguk mögött hagynák a migráció kérdését, mert a bevándorlás már nem meghatározó Németországban.

Az Európai Néppárt nem akart botrányt az EP-választások előtt, azt a Fidesz kényszerítette ki a plakátkampánnyal, ráadásul azt is felmérték, hogy Orbán a hetes cikkelyes szavazás dacára sem lett kevésbé konfrontatív. Az elemző szerint elképzelhető, hogy Manfred Weber nem véletlenül támasztott olyan feltételeket a Fidesz maradásához, amelyekről tudta, Orbán Viktor azokat nem teljesíti.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik