Belföld

Egy 61 éves beteg nő az első Budapesten, akit bíróság elé állítanak, mert az utcán él

A Gyorskocsi utcában meghallgatószobákat hoztak létre, ahol átlátszó székre ültetik a hajléktalan embereket.

Másfél nap alatt szedte össze a rendőri figyelmeztetéseket az a nő, akit elsőként vettek őrizetbe Budapesten „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt – írja a hvg.hu.

Az Utcajogász Egyesület munkatársa, Molnár Noémi a portálnak elmondta: a 61 éves nőt először 17-én éjjel figyelmeztették, majd aznap délelőtt és éjszaka is. A harmadik figyelmeztetés előtt arrébb ment, de így is megtalálták, a negyedik figyelmeztetéssel pedig másnap bevitték a Gyorskocsi utcába. Ott hosszas meghallgatás után rendelték el az őrizetbe vételét.

A hajléktalan nő öt hónapja él az utcán. Élettársa 2017-ben halt meg, egy évig még maradhatott a férfi nevén levő lakásban, majd barátoknál, rokonoknál húzta meg magát idén tavaszig. Segédápolóként, majd takarítóként dolgozott, onkológiai betegsége miatt már csak alkalmi takarítást tud vállalni. A kutyáját most menhelyre vitték, a holmiját elvették, de arról nem volt szó, hogy abból bármit megsemmisítenének. A rendőröknek azt mondta, volt már szállón, de ott loptak, veszekedtek, rosszak voltak a körülmények, ezért döntött az utca mellett.

A meghallgatáson elismerték, hogy a nő a helyszínen volt, de azt nem, hogy megvalósult volna a szabálysértés. A nő nem érzi magát bűnösnek. A rendőrségen azt mondták Molnár Noéminek, hogy az ügy pénteken kerül bíróság elé, de csak telekommunikációs eszközön keresztül hallgatják meg a hajléktalan nőt. Ezt a jogász szerint semmi nem indokolja, hiszen a nő nincs olyan rossz állapotban.

Molnár Noémi azt is elmondta, hogy a Gyorskocsi utcában két meghallgatószobát hoztak létre fehérre meszelt falakkal, ahol a hajléktalan embereket átlátszó székre ültetik, „vélhetően azért, hogy rögtön látni lehessen rajta a koszt”. A jelek szerint minden előállított hajléktalant ide hoznak, ha foglalt a két szoba, várnak. Ilyen lassú adminisztrációval a jogász szerint képtelenség sok embert forgatni a rendszerben.

Az Utcajogász Egyesület a tárgyaláson az eljárás felfüggesztését szeretné elérni, és azt, hogy a törvény kerüljön az Alkotmánybíróság elé, a jelenlegi szabályok ugyanis szerintük nemzetközi jogot sértenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik