Gazdaság

Gulyás minisztériuma 3 milliárdot adott a Lukács Cukrászda épületéért

Két hete hivatalosan is állami kézbe került az az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló épület, amelyben száz éven keresztül a Lukács Cukrászda működött. A Miniszterelnökség közel 3 milliárd forintot fizetett egy svéd multicég magyar leányvállalatának a négyszintes tömbért, amelybe új kormányzati irodákat telepítenek. A szocialisták hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesznek az ingatlanvásárlás miatt, mert a volt tulajdonos papírjai szerint 2017 végén még alig több mint 1,7 milliárdos értéken tartották számon az épületet. A miniszter szerint viszont az Andrássy úton teljes mértékben elfogadható az 1,2 milliós négyzetméterár, amit fizettek.

Jó nyarat zár a svéd milliárdos Olsson családhoz tartozó Stena-Group egyik magyarországi leányvállalata. A Stena Property Kft. az elmúlt hetekben eladta az államnak az Andrássy út 70.-et, és valószínűleg elég jól járt az üzlettel.

A háztömböt tíz éve vásárolták fel az akkori budapesti ingatlanpiac sztárcégnek számító ORCO Grouptól, amely A-kategóriás irodákat alakított ki az épület felső szintjein. Az utcafronton 2008-ban még a százéves Lukács Cukrászda üzemelt.

A cukrászda időközben bezárt, éveken át üresen kongott a tágas üzlethelyiség, majd eltűntek a 3000 négyzetméteres épület jelentősebb bérlői is. A Stena Property bevételei a 2013-as 100 millió forintos szintről 2017-re kevesebb mint 2 millió forintra apadtak.

A kft. tavaly év végén egy ingatlan-tanácsadóval friss értékbecslést készíttetett a házról, amit a cég 2017-es éves beszámolójában így foglaltak össze: „Az értékbecslő által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5 300 000 euró.”

Az ingatlan értéke az év elején tehát körülbelül 1,7 milliárd forint körül mozoghatott. Néhány hónappal később viszont már 9 millió euróért (mintegy 2,9 milliárd forintért) adták el.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A Stena Property az OTP ingatlancégével, az Inga Kettő Kft.-vel állapodott meg a magasabb árban, mégis a Miniszterelnökség lett a vevő.

Az állam úgy került a képbe, hogy

január óta az Andrássy út 70. is rajta volt azon a több ezer ingatlant tartalmazó listán, amelynek tételeire az Orbán-kormány örökségvédelmi elővásárlási jogot adott az államnak.

A tavaly elfogadott törvényt elvileg azért hozták, hogy megakadályozzák az értékes, világörökségi területeken álló ingatlanok külföldiek kezébe kerülését, illetve azt, hogy nem méltó célra használják őket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ingatlan tulajdonosa, miután megállapodott egy vevőjelölttel, bejelenti a tervezett adásvételt a Miniszterelnökségnek, ahol eldöntik, hogy a vevőjelölt által elfogadott áron beelőznek-e, és megvásárolják-e állami tulajdonba az ingatlant.

Az elővásárlás 2018 első félévében elméleti lehetőség maradt, mindössze az V. kerületben álló egykori Malév-székház esetében élt a Miniszterelnökség az új jogosítványával, jóllehet csaknem száz hasonló elővásárlási ügyben kaptak bejelentést. Az Andrássy út 70. esetében viszont külön kormánydöntés is született, hogy átcsoportosítsanak 4 milliárd forintot a vételár fedezetére. (Azt, hogy a 4 milliárd és a cégnek kifizetett 2,9 milliárd forint különbözetét pontosan milyen megoszlásban és mire költötték, egyelőre nem tudni.)

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a napokban Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

A szocialista politikus szerint irreálisan magasnak tűnik a Stena Property és az Inga Kettő Kft. között kialakított vételár, ezért azt feltételezi, hogy a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával. Tóth szerint a Miniszterelnökségnek fel kellett volna ismernie, hogy a költségvetés lehúzása lehetett az előzetes megállapodás célja.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint viszont az 1,2 millió forint körüli négyzetméterár egyáltalán nem nevezhető kiugróan magasnak.

Gulyás a 24.hu-nak azt mondta, éppen kormányzati célokra hasznosítható épületet kerestek a belvárosban egy új minisztériumi osztály számára, amikor beérkezett az Andrássy 70.-re vonatkozó ajánlat. Az épületet ezután a Miniszterelnökség is felbecsültette, és saját szakértői nem tartották rossz vásárnak, különösen azért, mert ritkán bukkan fel a piacon ilyen kiváló állapotban lévő irodaház.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A Stena Group egyébként egy óriási, a tengeri hajózástól a fúrótorony-bérbeadásig sok mindennel foglalkozó konglomerátum, amely Magyarországon is több vállalkozást alapított. A lobbizásban nem kispályáztak: a magyar cégek menedzsmentjét többnyire ugyanazok a külföldi állampolgárok alkotják, de velük együtt több kft.-ben kapott vezető funkciót Csiba Péter, aki egészen az elmúlt napokig az egyik legnagyobb állami cég, az MVM elnök-vezérigazgatói posztját is betöltötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik