Belföld
Budapest, 2018. augusztus 22.
A Városligetbe tervezett Magyar Zene Háza a Városliget Zrt. által közreadott látványterven. Augusztus végéig megkezdõdik a világhírû japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett Magyar Zene Háza építése a Liget Budapest projekt keretében; az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is szolgáló épület 2020 végén nyithatja meg kapuit.
MTI Fotó: Városliget Zrt.

Három év nyugalmat kaphatna az összes otthonápolást végző a Magyar Zene Házának árából

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 30. 11:45

Tervezéssel együtt 18,5 milliárd forintot visz el az épület. Nem akárki építi.
Korábban a témában:

Nettó 17 milliárd 499 millió forintért építi fel a Városligetben a Magyar Zene Házát a Magyar Építők. A megbízásért versenyben volt a stadionmágusként megismert ZÁÉV Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt., ők még drágábban, a nyertesnél 800 millióval, illetve 1,4 milliárddal többért vállalták volna a munkát — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumból.

Mindhárom céget kormányközeli vállalkozásként tartják számon, amelyek gyakorta bukkannak fel egymás partnereként, máskor pedig épp ellenkezőleg: versengenek egymással a közpénzes munkákért. Kaposváron például három projekten is együtt dolgoznak:

  • A ZÁÉV és a Fertődi Építő jelenleg is együtt kivitelezi a 4000 férőhelyes Kaposvár Arénát. A Swietelskyvel közösen 4,3 milliárdért építették fel a győri Arénát.
  • A ZÁÉV és a Magyar Építők 11,3 milliárdért újítja fel a kaposvári Csiky Gergely Színházat. A megbízásra ajánlatot adott a FÉSZ is. A legzsírosabb falat viszont az új Puskás Stadion, amit szintén együtt húznak fel.
  • Tavasszal adja át a FÉSZ és a Magyar Építő a 4,5 milliárdból épülő kaposvári versenyuszodát. A konzorcium a ZÁÉV elől vitte el a megbízást.
  • A FÉSZ hoppon maradt a ZÁÉV-vel szemben a Sárvár új kulturális és sportcentrumának megépítésére kiírt közbeszerzésen. Már akkor arról írtunk, hogy érdekes módon együtt építenek, de egymás ellen pályáznak.
Budapest, 2015. december 29.  
A kombóképen a Liget Budapest Projekt részeként megépülõ Magyar Zene Háza helye látható az egykori Hungexpo épületek helyén a Városligetben 2015. december 21-én (fent). Az alsó képen a Liget Budapest Projekt által 2015. november 25-én közreadott, Sou Fujimoto világhírû japán építész díjnyertes látványterve látható a Magyar Zene Házáról. A projekt megvalósítására a 2016 és 2019 közötti idõszakra 156,72 milliárd forint forrást fognak biztosítani a központi büdzsébõl.
MTI Fotó: Kallos Bea/Liget Budapest Projekt
A kombóképen a Liget Budapest Projekt részeként megépülő Magyar Zene Háza helye látható az egykori Hungexpo épületek helyén a Városligetben 2015. december 21-én
(Fotó: Kallos Bea/Liget Budapest Projekt/MTI)

Mindhárom cég rendkívül izgalmas tulajdonosi struktúrával rendelkezik:

  • A Magyar Építő korábban Mészáros Lőrinc üzlettársáé, a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé volt, aki tavaly nyáron túladott rajta. A társaság a Paár Attila milliárdos érdekeltségébe tartozó WHB Befektetési Kft.-hez, illetve Szeivolt István cégéhez, az Épkar Zrt.-hez került. Paár Attila többször üzletelt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.
  • A FÉSZ-t Tiborcz István körében emlegetik. A cégről akkor írtunk részletesen, amikor a vérplazmapiac állami szabályozásával egy olyan céget hoztak helyzetbe, amit a FÉSZ alapított. A cég többségi részvényei az Excidit Kft.-n keresztül Kacsóh Gábor kezében vannak, aki hosszú ideje luxemburgi cégekkel olajozza a Magyar Építőnél említett Paár Attila magyar vállalkozásainak működtetését.
  • A ZÁÉV-et kevésbé kell bemutatni, a közbeszerzések koronázatlan királya Peresztegi Imre érdekeltségébe tartozik. A stadionmágus cég a sportkomplexumok mellett dolgozhat a  Nemzeti Táncszínház új épületén a Millenárison, felújította Gül baba türbéjét és tető alá hozza Matolcsyék méregdrága kecskeméti egyetemét. Mindet közpénzből.

A Magyar Zene Házát a Liget-projekt keretében építik fel a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a műjégpálya épülete közelében, az egykori Hungexpo-épületek helyén.  A tervező a japán Fudzsimoto Szu, irodája 1 milliárd 51 millió forintért vállalta el a munkát.

Ilyen lesz majd a Kertem helyén épülő Magyar Zene háza
A néhány nappal ezelőtt szétrombolt Kertem és a terület kiirtott fái helyén két év múlva már ez fogadhatja a Ligetben sétálót.

A címben említett összehasonlításhoz érdemes tudni, hogy az otthonápolást végzőket képviselő civilek hónapok óta sikertelenül kérik a kormányt, hogy a beteg hozzátartozójukat otthon ápoló emberek kapják meg a minimálbért. A változtatás évi 6 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a költségvetésnek.

A Magyar Zene Háza a tervezéssel együtt jelenleg nettó 18,5 milliárdos kiadást jelent, ennyi pénzből az otthonápolást végzők kéréseit több mint 3 éven át finanszírozhatnák. Az otthonápolás ügyét ősszel napirendre veszi a kormány.

Kiemelt kép: MTI

Kovács-Angel Marianna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.