Belföld

Horváth László: Amíg Orbán Viktor van, a Fidesz csak vele képzelhető el

Horváth László: Amíg Orbán Viktor van, a Fidesz csak vele képzelhető el

Csatatér rovatunkban hetek óta járjuk Heves megye 2. választókerületét, erősködtünk a Gagarinban, lovasstadionoztunk Szilvásváradon, ámélkodtunk Recsken, beboroztunk Mátraalján, tudósítottunk a szoci belharcokról, legutóbb a kampányfinist riportoztuk. Ez pedig itt egy Nagyinterjú a körzet fideszes képviselőjelöltjével, Vona Gábor ellenfelével.

SZDSZ-esként 1990 novemberében tagja lett az első szabad parlamentnek, de 1992-ben már a Fideszben ült. Hogyan keveredett át?

Az SZDSZ akkor már tapasztalható vezetési válsága vitt ahhoz a csapathoz, mely az én generációm volt.

Melyik Fidesz áll közelebb a szívéhez, az 1992-es vagy a mostani?

A Fidesz minden stációját szeretem, együtt nőttünk fel, korosodtunk meg.

Közel harminc év telt el az alakulás óta, a nagy kanyarokban számos alapító kisodródott, önnek viszont sikerült megkapaszkodnia. Minek köszönheti ezt?

Annak, hogy együtt változtunk. Korosztályos gerillacsapatként indultunk, a Fidesz számunkra életforma volt. Aztán a ’94-es választási kudarc után elfoglaltuk végleges pozíciónkat, ahonnan már nem másokat támadtunk, hanem megfogalmaztuk magunkat és újjászerveztük a konzervatív oldalt.

Kis híján belereccsent a párt abba az átpozicionálásba.

A belereccsenés ott kezdődött, hogy miután a Fidesz 1993-ban nem volt hajlandó csatlakozni a Demokratikus Chartához, szocialista és szabad demokrata össztűz alá került. Gádor Iván publicista, isten nyugosztalja, azt írta rólunk, hogy „visszadobunk benneteket oda, ahonnan kihalásztunk: a szemétdombra”.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A Fidesz első éveit végigkísérő Röhrig Géza mesélte nekünk, milyen fájdalmas volt látni, ahogy az SZDSZ-es mogulok az Ellenzéki Kerekasztalnál lekezelték a zömmel vidéki, első generációs értelmiségi fideszeseket. Mondják, Orbán azóta is az akkor kapott pofonokat adja vissza a ballibnek.

Nem ültem ott az Ellenzéki Kerekasztalnál, nem tudom, milyen sebek estek, nem tudom, kiben, milyen kompenzációk működnek. De az 1993-ban nyíló út szerintem nem kanyargós, nyílegyenesen vezetett a máig.

Mi ma a Fidesz?

Meghatározó néppárti politikai erő.

Mit szól a NER-hez, ehhez az új rendszerváltáshoz, melyben „csak a Fidesz” tudja, mi használ a nemzetnek, mindenki más hazaáruló Soros-bérenc?

A nemzeti szempontból lényeges kérdésekben, például a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében valóban egyedül a Fidesz képvisel a kezdettől következetes és helyes álláspontot.

Tölgyessy Péter mondta, miután távozott a Fidesz-frakcióból: „Az Orbán-rendszer lényegénél fogva képtelen a konszolidációra.”

Hát az biztos, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz karakteres, határozott párt.

Létezhet Fidesz Orbán nélkül?

Orbán Viktornak ma nincs alternatívája.

Orbán maga a Fidesz?

Ha Orbán Viktor egyszer visszavonul, már nem az lesz a Fidesz, mint ma. A 2002-ben, a választás két fordulója között a Testnevelési Főiskolán mondott beszédével Orbán Viktor nemzeti intézménnyé nemesült. Személyisége azóta gyújtópont a magyar belpolitikában. Amíg Orbán Viktor van, a Fidesz csak vele képzelhető el. Meghatározó államférfi. Nem a lojalitás mondatja velem, de hogy Orbán Viktor mennyire kimagaslik ebből a mezőnyből, azt majd a hiányában fogjuk látni. Sokkal jobb adottságai vannak, mint az őt körülvevőknek, személyisége nyomasztólag hat az ellenfeleire. Ilyen politikus tényleg nem minden korszakban adatik. Pártigazgatóként hat éven át közeli munkakapcsolatban álltam vele, a fejlődését közvetlen közelről láthattam, lenyűgöző volt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Sok éve egy sajtóbeszélgetésen kérdezték Orbánt, tudna-e győztes pártot faragni az MSZP-ből. Azt felelte, „megoldanám, de most épp nem érek rá”.

Vicces.

Ő komolyan gondolhatta. És alighanem meg is tudná csinálni.

Lehet.

Vagyis tényleg Orbán Viktor a brand, ő maga a párt, s hogy milyen logó, milyen eszme van mögötte, tök mindegy.

Valóban Orbán Viktor a fő brand.

A NER részeként Orbán barátai, rokonai kerültek a magyar gazdaság kulcspozícióiba, nem csupán döntéshozóként, hanem tulajdonosként is. Ennek a körnek jár a megyei napilapoktól a közvilágítás-felújításon és a vasútépítésen át a kátyúzásig minden. Ez ön szerint helyes?

Mindig is tudtam azonosulni azzal, hogy a Fidesz gazdasági és médiaszempontból is megteremtette azokat az erőforrásokat, melyeknek a rendszerváltás idején abszolút híján volt. Ellentétben a balliberális oldallal, mely készen kapta, hozta mindezt.

Az ön választókerületében Mészáros Lőrinc néhány hete egy cseh céggel közösen megvette a magyar villamosenergia-termelés húsz százalékát biztosító Mátrai Erőművet, majd a minap az üzlettársa pakkját kivásárolva egyedüli tulajdonos lett a cégben. Ez is helyes?

Amit Mészáros Lőrinc tesz az erőműben, az az ott dolgozók és az ország számára is hasznos.

Ön érti, miért a csehvel közösen vásárolt Mészáros, s ha már egyszer így tett, miért szabadult meg alkalmi társától pár nappal az országgyűlési választás előtt?

Az erőműben dolgozik kettőezer ember, a beszállítóknál még kettőezer, az erőműre települt ipari parkban további hétezer. Az előző tulajdonos, egy német cég éveken át tízmilliárd forintnyi nyereséget vett ki a vállalatból, ám most kilencmilliárd mínusszal adta el. Amikor Mészáros Lőrincék számára kiderült a veszteség,

a cseh alighanem reorganizációt akart, elbocsátásokat.

Gyanítom, erre föl volt kénytelen Mészáros Lőrinc kivásárolni őt.

Kötve hiszem, hogy Mészárosék úgy vették át az erőművet, hogy ne tudtak volna a mínusz kilencmilliárdról.

Nem tudom, nem ültem ott a tárgyalóasztalnál.

Ön mit gondol arról a vélekedésről, hogy Mészáros Lőrinc nem is Mészáros Lőrinc, hanem egy kesztyűbáb, Orbán Viktor vagyonkezelője?

Mészáros Lőrinc nem kesztyűbáb, hanem Mészáros Lőrinc.

Ön szerint Mészáros rendelkezik a nevén lévő tulajdonnal?

Ki más rendelkezne?

Orbán Viktor.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ezzel az állítással nyilván nem értek egyet. Mészáros Lőrinc az erőmű életben maradását biztosítja, ráadásul számos egyéb beruházása van a választókerületben, egyebek mellett gabonafeldolgozót épít. Az a baj, hogy nyereséget termel?

Az a baj, hogy nem érdem, rátermettség alapján dől el, ki kap lehetőséget erőművet, megyei napilapokat és gabonafeldolgozót venni, építeni, s ki kap ehhez állami, uniós támogatást, hanem azon, hogy ki a miniszterelnök barátja.

Mészáros Lőrinc jót tesz a mi régiónknak.

Mészáros Lőrinc gyorsabban gazdagszik, mint a Facebook-alapító Mark Zuckerberg. Ekkora zseni?

Csak azt tudom mondani: ebbe a választókerületbe Mészáros Lőrinc csak hozott.

A választókerület vihart kiváltó beruházása a szilvásváradi lovasstadionépítés. Elfér a faluban az az egyébként tényleg impozáns, hatezer fős betonmonstrum?

Hogyne férne! Szilvásváradon kezdtem a pályafutásomat 1987-ben tanárként, és jól láttam, micsoda lökést adott a községnek az, hogy 1984-ben ott, még a régi stadionban rendezték a fogathajtó vébét. Csodás táj, helyben a lipicai ménes, csakhogy a pálya elöregedett, a nézőtér megadta magát az időnek. Ideje volt lépni.

Hétmilliárd forintba került ez a lépés. Ön járta ki a pénzt?

Volt benne szerepem.

Kinél kellett kilincselni? Lázár Jánosnál? A fejlesztési miniszternél? Vagy Orbán Viktornál?

Képviseltem az ügyet, s természetesen a miniszterelnöknek is a figyelmébe ajánlottam.

Ifjabb Bozsik József, aki a beruházás kezdetén a fogathajtók szövetségi kapitánya volt, azt nyilatkozta nekünk, hogy a szilvásváradi lovasstadion tájgyilkos beruházás.

Szerintem meg tájbarát.

Még a patakmedret is betonlapokkal burkolták.

Az a patak olvadáskor rendre kiöntött, s ha úgy hagyják, veszélyezteti az ott élőket és a beruházást egyaránt.

Fotó: Bielik István/24.hu

Mesélte valaki, hogy az építő Orbán Viktor édesapjának cégétől vásárolta azokat a betonlapokat.

Fogalmam sincs, kitől szerezték be a lapokat. De ez már a politikai bulvár része. Amúgy az új stadion nem csupán a fogathajtásnak ad majd otthont, hanem olyan egyéb, médiaképes sportágaknak is, mint a díjugratás, a díjlovaglás és a westernlovaglás.

A lovasstadion csúcslétesítmény, ami jár egy lovasnemzetnek. Megjegyzem, nem szeretem, amikor a lovasstadiont a futballstadionokhoz hasonlítják, ugyanis előbbinek összehasonlíthatatlanul nagyobb terhelést kell elviselni, ezen a pályán nem focisták futkároznak, hanem többtonnás fogatok gurulnak.

Akkor maga nem látta még, ahogy a százkilós Böde Dani nekilódul.

Két pár lipicai a komplett Fradinál komolyabb fizikai erőt képvisel.

Ifjabb Bozsik szerint az ön által is emlegetett 1984-es vébé maga volt a pokol: a káoszban Egerig állt a kocsisor, a díjátadóra a megyei párttitkárt helikopterrel hozták, „isteni csoda, hogy senkit nem tapostak agyon a lovak, senkit nem gázolt halálra kocsi, nem tört ki pánik, nem lett tömegszerencsétlenség a vége”.

A sarkos megfogalmazásokat a rosszindulat táplálja. Meg a tájékozatlanság.

A magyar fogathajtó válogatott volt szövetségi kapitányától idéztünk, aki a sportág legnagyobb hazai alakjának, nem mellesleg 1984. egyik aranyérmesének fiaként nőtt fel.

Egy: 1984-ben ő még gyerek volt. Kettő: 1984 óta elég sokat fejlődött a környék.

Az Egerbe vezető út nem lett szélesebb.

Az nem. De a parkolókapacitás sokszorosára nőtt, az infrastruktúra sokkal jobb. Számos nagy létszámú rendezvényt bonyolított azóta Szilvásvárad, köztük nemzetközi kutyakiállítást, kerékpárversenyt.

Ifjabb Bozsik azt is mondja: „A hatalomnak csak az számít, hogy minél több pénzt kiszedjen a durván túlárazott beruházásból, és a legkevésbé sem érdekli, aztán mi lesz a stadionnal, a faluval, a rendezvényekkel”, ráadásul megszűnt az utánpótlás-nevelés, „a magyar lovassport szimpla pénzmosodává züllött, vezetői asszisztálnak ehhez a gazemberséghez”.

ifjabb Bozsik József; (Fotó: Bielik István/24.hu)

Én meg azt mondom erre, hogy ifjabb Bozsik úr ma valahol Pest megyében a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.

A képviselő-jelöltségből az következik, hogy hazudik az ember?

Nem, csupán az, hogy

érdekében áll gazemberségnek mutatni a Fidesz-kormány beruházásait.

Bozsik már évekkel ezelőtt ágált a lovasstadion ellen, konkrétan emiatt váltották le szövetségi kapitányi posztjáról.

Várjuk meg az első versenyeket, aztán vonjunk mérleget.

Ügethetünk egy kört a korrupció, az urizálás és az új feudalizmus körül? Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta, hogy Semjén Zsoltot svédországi rénszarvasvadászaton látta vendégül egy uniós százmilliókkal kisegített magyar szállodaipari vállalkozó?

Az, hogy nem kell vadászni Svédországban.

Lehet ilyet mondani a Fideszben a miniszterelnök-helyettesre?

Ezek szerint lehet.

Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta, hogy Kósa Lajos közjegyző előtt ezerháromszázmilliárd forint kezeléséről írt alá papírt, és tette ezt egy szerényebb, nyolcszázmilliós tétellel is, melynek kedvezményezettje előbb a felesége, majd az édesanyja volt?

Azt gondoltam, hogy kacsa. Amúgy

annyi ága-boga van a történetnek, hogy ember legyen a talpán, aki képes követni.

Ön tudja?

Föladtam. Ki rendelkezett, egyáltalán rendelkezett-e valaki, volt örökség, nem volt örökség, volt pénzmozgás, nem volt pénzmozgás… Tényleg nincs időm erre.

Ahhoz mit szól, hogy kormánypárti vezető politikust négy éven keresztül háborítatlanul szívathatott egy szélhámos?

Abszurd. De ha elmúlik a kampány, biztos kiderül, mi igaz ebből az egészből.

Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta, hogy Szabó Zsolt képviselőtársa hitelesnek tűnő dokumentumok szerint ezerkétszázmillió forintnyi belize-i offshore számla fölött rendelkezik?

Ez is egy kamu a sorban.

Mi volt az első gondolata, amikor pár éve meghallotta, hogy a jegybanki közpénz el tudja veszíteni közpénzjellegét? S mi volt az első gondolata, amikor meghallotta, hogy a jegybankelnök fiai sok százmilliós villákat vásároltak?

Az jutott eszembe, hogy az a lényeg, hogy a nemzeti bank és monetáris politikája sikeres, a forint stabil.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ez esetben lehet is kitalicskázni az államnak szerzett pénz iksz százalékát?

Nem, nem, dehogy. Sok ferdítést olvasni, és

ha van vád, ki kell vizsgálni.

Ki vizsgálná ki? Kormánypárti, Orbán-közeli potentát ügyét nem veszi maga elé a volt fideszes képviselő, Polt Péter vezette ügyészség.

Jaj már!

Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta, hogy Szatmáry Kristóf képviselőtársa úgy kerülte ki az összeférhetetlenséget, s tett szert havi két és fél millió forintra az MKB-tól, hogy biztosítást kötött rá a bank két nyugdíjpénztára?

Ha kikerülte az összeférhetetlenséget, azt helytelenül tette.

Adja vissza a pénzt?

Ha helytelenül cselekedett, vállalja a konzekvenciát. De Szatmáry-ügyben sem vagyok kompetens.

És ahhoz mit szólt, hogy állítólag 1300 milliárd forintnyi magyarországi „alkotmányos” költség tisztára mosásáról vannak adatai az FBI-nak?

„Állítólag.” Ennyit szólok ehhez. Kampány van. Az a helyzet, hogy

én már azt is visszahallottam, hogy az utóbbi négy évben azért jött annyi fejlesztés a Mátrába, mert az enyém az egész hegység.

És? Az öné?

Haha. Nem, nem az enyém.

Már csak azért sem, mert a mátrai turizmusban Mészáros Lőrinc épített ki hídfőállásokat, s Orbán Ráhel nevét is számos szállodával kapcsolatban emlegetik.

„Emlegetik.”

Az, hogy Mészárosnak szállodái vannak a Mátrában: tény.

Mészáros Lőrinc üzletember, befektet, munkahelyet teremt, aminek a választókerület országgyűlési képviselőjeként örülök. És mielőtt ön folytatná a sort, hogy „mit szólok ahhoz, hogy”, elmondom, hogyan látom én ezt úgy általában. 1994 óta úgy zajlottak a választási kampányok, hogy van egy kihívó, akiről elhihető, hogy alternatívája a hatalomnak.

De most először nincs hihető politikai alternatíva, csak összefújta a szél az ellenzéket.

Mivel ezek a pártok összebújva sem elég erősek, ezért az a stratégiájuk, hogy indulatot gerjesszenek, csúcsra járassák a haragot, hogy az önmagában is mozgósító erővé váljon. Összetömörültek, kizárólag Orbán Viktor megbuktatása tartja össze őket.

Tán azért tömörültek össze, mert azt látják, Orbán Viktor a Fideszen kívül minden más pártot el akar lehetetleníteni, a demokráciát látszatdemokráciává, autokráciává formálná. Az ellenzéki erők létükben érzik fenyegetve magukat.

Azért a saját létükön túl tán az ország létére is figyelhetnének.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A Fideszben nem lát hergelést, gyűlöletkeltést?

Nem.

A kormánymédiában évek óta zajló féktelen sorosozás, migránsozás, az, hogy még a meccsek szünetében is a menekülteket sarazzák, micsoda, ha nem gyűlöletkeltés? A Fidesz a kampányban lényegében nem szól egészségügyről, oktatásról, kultúráról, szociálpolitikáról, csak migránsozik, sorosozik, brüsszelezik, újabban enszezik is.

A Fidesznek a kampányban valóban a „Magyarország legyen magyar ország” a fő üzenete,

de ettől még kormányoz, intézi mások mellett az egészségügy és az oktatás kérdéseit.

Ön szerint is a migráció ma Magyarország legnagyobb problémája?

El kell mondjam, hogy Gyöngyösön és környékén a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség.

Hogy jön ez a migránsozáshoz?

Úgy, hogy az eredményeinket is bemutatjuk. De a migráció olyan hatalmas horderejű kérdés, amiben nem hibázhatunk. Egyébként Boros Péter volt miniszterelnök nyilatkozta, s mélyen egyetértek vele, hogy

a Fidesz nem hibátlan, a Fidesz arcai pláne nem hibátlanok, de ha nem a Fidesz folytatja a kormányzást, akkor az ország súlyos válságba hull. Abban is igazat adok Boros Péternek, hogy az ellenzék azzal, hogy választási győzelemre tör, a saját vesztébe rohan.

Sajátos demokráciafelfogás.

Miért?

Mert eszerint a fideszesek csináljanak, amit akarnak, a haverok hazavihetnek lapot, erőművet, rénszarvast, bármit, hiszen a nemzet fennmaradása érdekében a nép kénytelen elfogadni a lopásokat, urizálásokat.

Ezt már csak azért sem gondolom, mert

néhány üggyel valóban a Fidesz szolgáltatott muníciót az ellenzéki gyűlöletkampányhoz.

Vagyis?

Több alázat, más politikai stílus kell a mi oldalunkon is.

Több alázatot kéne vinni a lelki testtartásunkba.

A svéd rénlövésen túl megnevezne még helytelen lelki testtartásokat?

Inkább nem.

Ön, mint közéleti gyógytestnevelő, igazán segíthetne. Vagy fél, hogy olyan nagylábujjra lép, ami túl erős fideszesben végződik?

Jó. Például ott volt Lázár János mondata arról, hogy mindenki annyit ér, amije van. Az az állítás nem jó testtartásból fogalmazódott.

Fotó: Bielik István / 24.hu

És amikor Lázár Ausztriából videózta haza, milyen szörnyű az élet Bécs úgymond migráns sújtotta Favoriten kerületében?

Azt nem érzem vállalhatatlannak.

Ha önt bízná meg a propagandaminisztérium hasonló kisfilmmel, csinálná?

Nem kaptam ilyen felkérést.

S ha kapna?

Ha úgy látnám, igaz, amit mondani kell, és föl kell hívni a figyelmet egy veszélyre, csinálnám.

Ön szerint is szörnyű az élet Bécs Favoriten kerületében?

Nem vagyok ismerős arra.

Ön egyéniben indul a választáson, listán nem kapott befutó helyet. Vagyis, ha nem győz, kiesik a parlamentből. Van személyes bé-verziója? A politikusságon kívül mihez ért?

A közösségépítéshez. A politikai munkámban is ezt kamatoztatom. Nem politikusként is igyekeznék továbbadni a tudásomat.

Hogyan lehet ezt továbbadni?

Van három lovam, régóta foglalkozom velük,

suttogásos módszerrel építek köztünk bizalmat. A bizalom a legfontosabb. Mert ha nincs bizalom, akkor nincs kommunikáció, ha nincs kommunikáció, nincs vezetés.

A lóidomítást tanítaná?

Megpróbálnám. Ma is csinálom, amatőr szinten. Komoly igény mutatkozik rá. Sok ember nem bizalomból él, hanem olykor ragadozóként viselkedik, olykor pedig úgy, mint a ló, ami, ha ragadozót lát, menekül.

Ön menekülő vagy ragadozó?

Egyik sem. Kapcsolatépítő vagyok, és azt hirdetem, hogy a kapcsolatokat nem erőből, hanem bizalmi alapon kell működtetni. Vezetésre persze szükség van, hiszen, ha csak két ló megy egymás mellett, az egyiknek vezetni kell, különben baj lesz.

De a jó vezető nem él vissza a bizalmammal, nem okoz fájdalmat, kivezet a bajból, mellette biztonságban vagyok.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Orbán Viktor ilyen vezető?

Sok szempontból ilyen.

Milyen szempontból nem?

Végül is minden szempontból ilyen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik