Belföld csatatér

Hazugsággal vádolja egymást az MSZP elnöke és visszaléptetett gyöngyösi képviselőjelöltje

Molnár Gyula szerint Hiesz György eleve vissza akart lépni. Utóbbi azt javasolja, a pártelnök ne kenje el a felelősséget. Politikai tömegszex.

„Jó napot kívánok. Mi lesz itt Gyöngyösön?”

E végtelenül közhelyes kérdéssel léptünk be ma délután kettőkor a Magyar Szocialista Párt gyöngyösi alapszervezetének fájdalmasan lepukkant irodájába.

„Tömegszex!” Ezt a választ kaptuk a fővárosból érkezett országgyűlési képviselőtől, Korózs Lajostól, és közösen nevettünk a sajátos igazságtartalmú poénon.

Fotó: Bielik István / 24.hu

De eresszük el a mondén felütést, csináljunk inkább úgy, mint az elemzők.

Nincs az a ronwerber, aki megjósolná a szocialista párt évek óta tartó harakirijének egyre intenzívebb mozdulatait. A rituális politikai öngyilkosság legfrissebb állomása a Heves megyei kettes választókerület.

Történt, hogy tegnap, vagyis hétfő délután a párt egyéni országgyűlési képviselőjelöltje, Hiesz György gyöngyösi polgármester megrendülten bejelentette, hogy visszalép, mi több, közel három évtized után a pártból is távozik, s immár függetlenként a jövő évi önkormányzati választásokra koncentrál.

Fodor Gábor szegfűbe szagol

Sajtótájékoztatóján konkrét okot nem nevezett meg, de helyi szocik háttérben arról beszéltek nekünk, hogy Hieszt Molnár Gyula pártelnök utasítására léptetik vissza, arra hivatkozva, hogy kell a hely Fodor Gábornak. Ráadásul e kellemetlen tényről, úgy hírlik, nem a sajátjai tájékoztatták Hieszt, hanem maga Fodor.

De hogy szagol a szegfűs belügybe a Liberálisok elnöke?

Fotó: Bielik István / 24.hu

A szocialista zuhanyhíradó szerint Fodor támogatói egyrészt pénzzel, másrészt ötletekkel beszállnának az MSZP országos korteskedésébe, cserébe kértek egy helyet a kampánycsapatban, valamint igyekeznek Fodor Gábort mandátumhoz, így a Liberálisokat parlamenti képviselethez juttatni. Állítólag szóba került a közös MSZP-Párbeszéd-Liberálisok lista, de az ugye azt jelentené, hogy a három pártnak együtt minimum tizenöt százalékot kellene hoznia az Országgyűlésbe kerüléshez, ami kockázatos vállalás.

Kaphatott volna Fodor befutó helyet az MSZP-Párbeszéd közös listáján, de ott akkora a tolongás, hogy még a mostani frakció tagjai is aggódnak a jövőjükért.

Maradt az egyéni körzetben indulás. Ami hol másutt eshetne meg, mint Fodor Gábor szülővárosában, Gyöngyösön?

Jó kis terv. Megvalósulásához először is el kellett lapátolni az útból azt a Hiesz Györgyöt, aki elismert polgármesterként egyike (volt) a tíz legesélyesebb szocialista egyéni képviselőjelöltnek.

Szocikéz szaggatna saját plakátot?

Hiesztől tudjuk, hogy a pesti vezetők másfél hete tájékoztatták a Fodor-tervről, amire akkor ekképpen felelt: „Ha így gondoljátok tisztességesnek, helyesnek, hatékonynak, én visszalépek.” Aztán tegnap meg is kapta a selyemzsinór. A pártból való kilépése kapcsán nem mellesleg akár az is megfordulhatott a fejében, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon függetlenként bizonyára nagyobb eséllyel indulhat, mint egy idén áprilisban alighanem ismét súlyos vereséget szenvedő MSZP szegfűlogójával a plakátjain.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A Hiesz-Fodor csere gyönge pontja az, hogy míg a polgármesternek a közvélemény-kutatások szerint mutatkozott némi esélye legyőzni két fő riválisát, a fideszes Horváth Lászlót és a Jobbik jelöltjét, Vona Gábort, Fodornak erre semmi sansza. Aminek oka, hogy a szocialisták a végeken már a közös kormányzásuk idején sem kedvelték a liberálisokat, manapság pláne nem, Gyöngyösön pláne-pláne nem. Hétfő este beszéltünk olyan helyi szocialistával, aki úgy fogalmazott:

Ha Fodor lesz a pártunk jelöltje, én nemhogy nem szórólapozom neki, hanem a saját két kezemmel szaggatom le a plakátjait.

A felháborodás órák alatt odáig tornyosult, hogy információnk szerint hétfő délután, este, éjjel a gyöngyösiek közölték Molnár Gyuláékkal: amennyiben hivatalossá válik Fodor Gábor indítása a hevesi kettesben, akkor a kedd délután négy órára tervezett helyi taggyűlésen „tömeges kilépések történnek”, sőt, az is megeshet, hogy az alapszervezet föloszlatja magát.

Hogy a helyzet még kínosabb legyen, az MSZP alapszabálya szerint az egyéni képviselőjelölt személyéről az alapszervezet szavaz, támogatása nélkül megkötve az elnökség keze.

Éjszakai csörték

Az esti, éjszakai csörték eredményeképpen Molnár Gyula elengedte Fodor Gábor kezét, sőt, Kunhalmi Ágnes az Egyenes beszédben azt nyilatkozta, „kizárt, hogy Fodort rakják be Gyöngyösön”. Kedd reggel pedig már az volt a hír, hogy a pártelnök délután kettőkor találkozik az alapszervezet tagjaival, és azt javasolja majd nekik, hogy a gyöngyösi MSZP-elnök Orosz Bálint Jánost emeljék képviselőjelöltté.

Fotó: Bielik István / 24.hu

E fejleménnyel mindenki oly elégedett volt, hogy az általunk megszólaltatott gyöngyösi szocialisták visszavonták az este még névvel vállalt, vehemens nyilatkozataikat.

És most vissza a gyöngyösi szocialista sasfészekbe. Ahol az országosan fontosak közül először Kórózs Lajos jelent meg, őt már idéztük a tömegszexszel, aztán Molnár Gyula érkezett azzal, hogy „nyugi, minden rendben lesz, fél óra alatt végzünk”, majd már a sajtó kizárásával tartott rendkívüli taggyűlés első perceiről lemaradva Mesterházy Attila volt pártelnök, exminiszterelnök-jelölt kopogtatott emígyen „csak gondoltam, lenézek”.

Molnár Gyula: Hiesznek apropó volt ez a helyzet

A találkozóról bő egy óra múltán távozó Molnár Gyula azt mondta lapunknak, „valóban úgy volt, hogy a gyöngyösi körzetet átadjuk a Liberálisoknak, de a mai taggyűlés után nyilvánvalóvá vált, hogy marad az MSZP-Párbeszéd fennhatósága alatt, és új jelöltet talál az alapszervezet, akit az elnökség támogatni fog”.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A kérdésre, hogy érez-e politikai felelősséget abban, hogy az MSZP elbukta legsikeresebb polgármestereinek egyikét, azt felelte:

Hiesz György nagyon régen készül arra, hogy ne legyen a szocialista párt polgármestere, ezért alighanem apropónak tekintette ezt a helyzetet. Fáj az nekem, hogy ezt ki kell mondanom. Bármikor az elmúlt héten a beszélgetések során mondhatta volna, hogy ne menjünk tovább ezen az úton, de nem tette. Azt jelezte nekem, hogy számára a polgármesterség a fontos, a képviselő-jelöltséget csak Botka Laci kérésére vállalta el, és igazából nem szeretne éles kampányhelyzetbe belemenni. Én ezt így értettem, most ő azt mondta, hogy félreértettem, az világos, hogy nem fogjuk tudni feloldani a helyzetet.

Molnár Gyula a Liberálisokkal tervezett szövetséget továbbra is akarja, „de hogy ez hogy lesz megfejtve, abban kicsit bizonytalan vagyok, hiszen már csak tíz nap van vissza az aláírásgyűjtésből”. Értsd: meglehet, Fodor Gábor lemarad.

Hiesz: Gyula barátomnak ez az írói munkássága

Hiesz György később távozott, amikor ráolvastuk Molnár Gyula szavait, így reagált:

Gyula barátomnak ez az írói munkássága része, köze nincs a valósághoz. Sokkal jobban meg kellene becsülni azokat a baloldali embereket, akik kitartottak, nem tetézni a bajt. Nem akarok a Gyulával foglalkozni. Miért léptem volna vissza? Én jelentkeztem a feladatra! Méltatlan az igazsághoz egy ilyen nyilatkozat. Nem én találtam ki, hogy Gábort esetleg listára kéne állítani, a kezdeményezés föntről jött. Nekem eszembe se jutott volna visszalépni, ilyen helyzetbe hozni a pártot. De ha ezt valaki megtette, a felelősséget ne kenje el.

A taggyűlés Molnár Gyula és Hiesz György távozása után arról szólt még úgy fél órán keresztül, hogy Orosz Bálint János legyen-e a jelölt. Az ülést az elnök rekesztette be, aztán ő is zárta kulcsra. Az udvaron kérdeztük tőle, a várakozásnak megfelelően ő lett-e az öngyilkos kabaré befutója. A válasz lényegében az, hogy igen.

Orosz amúgy megyei közgyűlési képviselő, és a Molnár-Hiesz hirigben rutinosan nem foglalt állást.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Mi viszont igyekszünk mérleget vonni, íme.

  • az MSZP Hiesz György személyében tök értelmetlenül elveszítette (plusz a búcsúlevéllel megalázta) egy potens jelöltjét az országgyűlési választásokra, s helyére vélhetően a kevésbé ismert, rutintalanabb Orosz Bálint Jánost emeli,
  • Hiesz pártból való kilépésével elveszítette egy polgármesterét nemcsak erre a ciklusra, hanem akár a következőre is, ráadásul úgy, hogy Hiesz is sumákolás gyanújába keveredett,
  • demoralizálta gyöngyösi szervezetét,
  • hülyét csinált egy remélt szövetségeséből, a liberális Fodor Gáborból,
  • valamint nyugtázhatott egy rapid, a párt csapzott renoméját tovább romboló botrányocskát.

Nem tud nem eszünkbe jutni Orbán Viktor 2010-es, a Wikileaks szerint az USA budapesti nagykövete előtt tett állítása: 2018-ban, meglehet, a Magyar Szocialista Párt be sem jut az Országgyűlésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik