Belföld

12 órás műszak után állították be biodíszletnek a mentősöket

Kellett a tömeg az államtitkár érkezése miatt, 12 és 24 órás műszak után kellett statisztálniuk a mentősöknek.

Múlt pénteken élő Facebook-videóban jelentette be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), hogy Budapesten és Borsod megyében kiosztottak ezer darab új szolgálati egyenruhát abból a 85 ezer szettből, amelyre összesen 1,1 milliárd forintot költenek nyár végéig. A videóban a mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál mellett fontos szerepet kapott a mentők főigazgatója, Csató Gábor és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A 24.hu információja szerint az OMSZ Markó utcai Központi Mentőállomásán nem fogadta kitörő öröm, hogy a fontos emberek érkezése miatt az éjszakai műszakot befejező nagyjából 15 mentősnek (két esetkocsi, két rohamkocsi és egy mentőgépkocsi teljes személyzetének) bent kellett maradnia a médiaszereplés miatt. A segítők közül volt, aki 24 órás, más 12 órás műszak után ment volna haza, és olyan gépkocsivezetőt is beállítottak statisztának, aki még aznap ismét felvette a munkát, így nem tudta kitölteni a törvényben előírt 12 órás pihenőidejét. A háborgókat azzal igyekeztek lehűteni, hogy délelőtt 11-ig, másoknak délig kifizetik a túlórapénzt. Ez a megoldás már csak azért is visszatetszést keltett, mert a hétköznapokban, a betegek érdekében végzett többletmunkát erősen korlátozták arra hivatkozva, hogy a kasszában nincs pénz túlórára.

A videón is látható, hogy a demonstrációs mentők mellett nincsen bent több autó, mivel azok a felvételkor személyezetükkel együtt terepen, szolgálatban voltak:

ÚJ MUNKARUHÁK A MENTŐKNÉL

EZEKBEN A PERCEKBEN

Közzétette: Országos Mentőszolgálat – 2018. március 23.

 

Információink szerint a mentősöknek azt mondták, hogy az államtitkár és a főigazgató érkezésekor a központi mentőállomáson

tömegnek kell lennie.

Az utasítás és a beígért túlórapénz ellenére sem találtak olyan mentősöket, akik szívesen magukra vállalták volna a próbababa szerepét. A videóban (10:47-től) egymás mellé állított mentősökön mutatják be, hogyan változott az egyenruha a mentőszolgálat 70 éves története során. Az államtitkár a sor szélén álló, az új egyenruhát viselő nőtől arról érdeklődik, hogy milyennek találja a viseletet, mire az a nem túl jól hallható válasz érkezik, hogy „kényelmes”.

Többet a hölgy nem is válaszolhatott, hiszen a régi egyenruha egyszer sem volt rajta. Információink szerint Csató Gábor főigazgató titkárnőjét állították be az új ruháért hálás mentős szerepére. Kérdéseinkre a mentőszolgálat azt közölte: a mentőruhák bemutatására olyan kollégák vállalkoztak, akik között mentőmúzeumi munkatársak, kivonuló mentők és irodai dolgozók is voltak, mind a hatan az Országos Mentőszolgálat alkalmazottai. Az OMSZ szerint a Központi Mentőállomás háttérben jelenlévő, már az új ruhát viselő dolgozói

elsősorban azért tartózkodtak az állomáson, hogy új munkaruhájukat átvegyék. Az itt töltött idejüket munkaóraként számfejtjük, ami azt jelenti, hogy a szolgálati beosztás a jogszabály szerinti kötelező pihenőidők betartásával készült.

A mentőszolgálat nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy kaptak-e felsőbb utasítást arra vonatkozóan, hogy az állomáson statisztákat kell biztosítaniuk.

Fotó: Országos Mentőszolgálat / Facebook

Nincs túlóra, csak ha jön a párt

Nagyon megalázó, hogy nem lehet nemet mondani. A mentőszolgálatnak semmi köze a politikához, nekünk, bajtársaknak pedig főleg nincsen. Csendben kell tűrni, hogy ide-oda rángatnak minket, fotózkodnak, viccelődnek velünk, amikor néha alig állunk a lábunkon munka után. A fizetésünkről pedig nem beszélnek, csak azokról a fejlesztésekről, amiket már évek óta meg kellett volna csinálni. A videóban az sem hangzott el, hogy a gyakran vérrel szennyezett munkaruhát otthon kell kimosnunk és hogy a fizetésünk már hónap közepére elfogy

– mondta el egyik forrásunk, aki szerint a mentőszolgálatnál egyre nagyobb a feszültség a felülről érkező nyomás, a létszámhiány és a túlórák korlátozása miatt. Utóbbi nagy érvágás sok mentősnek: az alacsony fizetéseket sokan szakmailag is indokolt túlórákkal kompenzálták, van, aki  a szigorítás óta havi 20-30 ezer forintot bukott.

Januárban az mfor.hu szúrta ki, hogy amíg tavaly novemberben 98 millió forintnyi lejárt, de ki nem fizetett számla állt az Országos Mentőszolgálatnál, addig ez  decemberre valamivel több, mint 1,7 milliárdos tartozássá duzzadt. Idén februárra adósságot 472 millió forintra sikerült ledolgozni.

Kiemelt képünk illusztráció
Fotó: Bruzák Noémi / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik