Belföld

Előbb egy offshore céggel, aztán Garancsival üzletelt a Fidesz pártalapítványa

A miniszterelnök barátja, Garancsi István újítja fel a Fidesz pártalapítvány villáját több mint 600 millió forintért. Azt a műemléképületet, amit az alapítvány egy offshore tulajdonú cégtől vett.

A Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól (PMA) kapott legújabban megbízást Garancsi István, pontosabban az érdekeltségében álló Market Zrt. A zuglói Stefánia út 20. szám alatti műemléképületet fogja felújítani, a közbeszerzési eljárás eredménye alapján 645 millió forintért. (A pályázati dokumentáció szerint alvállalkozóként bevonja az Artárium Stúdió Restaurátor és Belsőépítész Kft.-t.)

Azon nincs semmi meglepő, hogy a miniszterelnök barátjának a cége nyert a Fidesz-alapítvány közbeszerzésén. Az már érdekesebb, miként jutott az ingatlanhoz a PMA. A villához, amelyet a Műemlékem.hu szerint Bálint Zoltán és Jámbor Lajos műépítészek terveztek, és 1905-1906-ban épült fel Ligeti Miklós szobrászművész számára. Az alapítvány a frekventált helyen álló ingatlant 2016-ban, a Studio & Conferences Ingatlankezelő Kft.-től vette meg.

Az eladó, a Studio&Conferences ebben az időben a Seychelle-szigetekre bejegyzett HUSTY International Ltd. tulajdonában állt,

nyilvános cégadatok szerint a kézbesítési megbízottként dr. Bánki Melindát, a cég egyik korábbi tulajdonosát jelölték meg. A Seychelle-szigetek adóparadicsom: az itt bejegyzett vállalkozások tulajdonosa rejtve marad és rendkívül kedvező feltételekkel adózhat. Az ingatlan tulajdoni lapjára nincsen jelzálog bejegyezve, így valószínűleg nem hitelből vették meg.

Piros keretben a Stefánia út 20. szám alatti műemlék épület
(Fotó: Google)

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt a Fidesz hozta létre, a pártalapítvány alapító elnöke Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök. A szervezetet jelenleg Balog Zoltán miniszter irányítja.

A PMA 2014 és 2016 között több mint másfél milliárd forinthoz jutott a költségvetésből:

  • 2014-ben 570 millió 671 ezer,
  • 2015-ben és 2016-ban egyaránt 529 millió 700 ezer forint támogatásban részesült.

Az alapítvány honlapja szerint 2017-ben a költségvetési támogatás mellé 3 millió forint érkezett a kasszába Keszthelyi Eriktől, a milliárdos biztosításgurutól, és összesen 400 ezer forinttal támogatta az alapítványt a Wahed Média Hungary Kft. Tavaly derült ki, hogy bár 2017 második félévében az Állami Számvevőszék hat ellenzéki pártot ellenőrzött és büntetett meg, a Fidesz nem került sorra. Ahogyan a PMA sem: az idei első félévben vizsgálat alá vonják a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP, az MSZP, az Együtt, a DK és a Liberálisok pártalapítványát is, de a Fideszét nem.

A Fideszt nem ellenőrzi az ÁSZ a választásokig
Viszont ellenőrzésre számíthat több ellenzéki pártalapítvány.

Két ember között a legrövidebb út a foci?

Garancsi István amellett, hogy a Videoton FC tulajdonosa és Orbán Viktor miniszterelnök barátja, nemrég az ország egyik legnagyobb pénzszállítója is lett.

A Marketnek már van tapasztalata fideszes épülettel: két éve rájuk bízták a párt Lendvay utcai székházának felújítását, igaz, az a Ligeti-villánál kisebb, csak 460 millió forintos megrendelés volt.

A Market Zrt. néhány közbeszerzési sikere:

  • Az eredeti árnál egymilliárddal drágábban, 6,2 milliárd forintért építik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportcsarnokát és a kapcsolódó épületeket.
  • 9 milliard forintért húzzák fel a stadionnak indult szegedi “ifjúsági centrumot”.
  • A diósgyőri stadiont 9,8 milliárd forintért építették fel.
  • A Market leányvállalata építi a sokat kritizált irodaparkot a Kopaszi-gát megmaradt zöld területein.
  • A vizes világbajnokságra 40 milliárd forintért vállalták el a Dagály uszoda kivitelezését.
  • 3,1 milliárdért építik a MOME Campus-fejlesztési projektje keretében a Médiaházat és a Műteremházat.

Kiemelt képünkön Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa és Orbán Viktor a lelátón a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik