Közélet

Szekszárdi alkusz tarolta le a piacot, az adófizetők szomorúak

Keszthelyi Eriknek csak puha kapcsolatai vannak a kormánypárt felé, mégis hatalmasat szakított a cégével. Pedig az FKF-nél nagyon zabosak voltak rá. A Hungarikum Alkusz Kft. jelenleg uralja az állami cégek alkuszi megbízásait, verseny nyomát alig lelni, mindennek levét az adófizetők isszák meg.

Milliárdokat kereső biztosítási alkusz lett a szekszárdi származású Keszthelyi Erikből, akinek sikerült a Fideszhez jó kapcsolatokat kiépítenie – derül ki a 444 gigaportréjának elejéből. A most 33 éves Keszthelyi a családi vendéglátós vállalkozásból hamar a biztosítói ügynöki munkakörben találta magát, 2005-től dolgozott így.

Aztán 2010-ben létrehozta az Optimal-GB Biztosítási Alkusz Kft.-t, amiben hamar egyedüli tulajdonos lett. Az alkuszcégét aztán Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re nevezte át és elkezdett az állami cégektől megbízásokat kapni. Dübörgött az üzlet, csakhamar a Palladium Consultingot és további cégeket is megvett.

Ezekkel az alkuszcégekkel irgalmatlan bevételeket könyvelhetett el: öt év alatt 8 milliárd forintot, amiből 2,6 milliárd nyereség volt. Ez a lap szerint még Mészáros Lőrincénél is jelentősebb profitrátát mutat. 

Az alkuszi rendszer lényege, hogy – ez esetben – az állami cég biztosítást akar kötni, az alkuszt megbízza, hogy kössön a nagy biztosítók egyikével egy megfelelőt. Ők egy fillért nem fizetnek az alkusznak, az a biztosítótól kapja a jutalékát. Ez a biztosítási díj 20-30 százaléka, tehát egy milliárdos biztosítás esetén akár 300 milliót is kaszálhat az alkusz.

Ez persze érdekeltté teheti az alkuszcéget abban, hogy feltornázza a biztosítási díjat, de egészséges piaci verseny esetén ez nem veszélyforrás. Azonban ha egy cég monopol helyzetbe kerül, elszállnak a biztosítási árak, amit az adófizetők állnak.

Keszthelyi cége először az FKF-nél próbálkozott, de ebből botrány lett. A közterület-fenntartó vállalat hirtelen lecserélte az alkuszcégét, kiírtak egy pályázatot, amit az Optimal-GB nyert. A kukásokat és utcaseprőket ezután rákényszerítette az FKF, hogy a cafeteria-keretük terhére kell a biztosítási díjat levonni. Amúgy az UNIQA biztosítása nyert, ami Keszthelyi esetében a későbbiekben gyakori lett, sőt a Hungarikum Alkusz konkrétan ugyanabba az irodaházba költözött, mint az UNIQA.

Kasza a fővárosban, aztán az országban

A tízéves futamidejű, megtakarítással kombinált biztosítások azonban nagyon nem illettek a cég kis keresetű alkalmazottaira, akiknél nagy a fluktuáció is. A szakszervezetek nyomására végül 2016-ban bontotta fel az FKF a szerződést, de még előtte nem sokkal is csorgott a pénz az alkuszcégnek. A dolgozók pedig a befizetett 360 ezer forintból mindenféle adók és jutalékok levonása után 80-90 ezer forintot kaptak vissza. Keszthelyi cége becslések szerint 300-400 millió forinttal gazdagodott.

Ezután jött csak a meglepetés: a főváros váratlanul kitett egy közbeszerzési kiírást, ami által nyilvánvalóvá vált, hogy a Hungarikum kapja majd az összes jelentős fővárosi cég alkuszi munkáját a BKK-tól a távhőcégen át a rendészeti igazgatóságig. A megállapodásnak még nincs nyoma, a főváros pedig nem válaszolt a kérdésekre. Eközben a Volánnál is megismétlődött a botrány, ami az FKF-nél, de itt továbbra is él a szerződésük.

A 444 által összeszedett állami céglista még kövérebb, Keszthelyi vállalkozásával végzi az alkuszi feladatokat az MNV Zrt., a Szerencsejáték Zrt., az MTVA, a GYSEV, a MAVIR, a Hungarocontrol, a Tokaj Kereskedőház stb számára. Ehhez jön a rengeteg önkormányzati cég, meg egy-két magáncég, valószínűleg a felvásárolt Palladium-portfolóióból. A vizes vb-nek is ők alkuszkodtak.

A lap forrásai politikai hátszélről beszélnek, amit a 444 egy Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől kapott díjjal igazol. A Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külön kiemelte Keszthelyi Erik támogatását, pedig sokan utaltak több pénzt Keszthelyi 1,3 millió forintjánál.

Érdekesség, hogy a fideszes államtitkár által alapított Biczi és Tuzson (Tuzson bence kiszállása után Biczi és Turi) ügyvédi iroda is segített már tanácsadással többször Keszthelyi cégének. Még egy kapcsolat a politika felé, hogy Keszthelyi ügyvédje az az Őszy Tamás, aki volt már a Klik, az MTVA és az FHB ügyvédje is. A cikk végül nyitva hagyja, vajon milyen konkrét kapcsolatokkal tarolta le az alkuszpiacot Keszthelyi.

Helyreigazítás

Internetes portálunkon 2017. augusztus 22. napján “Szekszárdi alkusz tarolta le a piacot, az adófizetők szomorúak című cikkünkben valótlanul állítottuk: “Érdekesség, hogy a fideszes államtitkár által alapított Biczi És Tuzson (Tuzson Bence kiszállása után Biczi és Turi) ügyvédi iroda is segített már tanácsadással többször Keszthelyi cégének.” A valóság ezzel szemben az, hogy a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda (jelenlegi nevén: Biczi és Turi Ügyvédi Iroda) soha nem adott tanácsot Keszthelyi Erik úr egyik cégének sem, sem pedig Keszthelyi úrnak magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik