Közélet

Szekszárdi alkusz tarolta le a piacot, az adófizetők szomorúak

Keszthelyi Eriknek csak puha kapcsolatai vannak a kormánypárt felé, mégis hatalmasat szakított a cégével. Pedig az FKF-nél nagyon zabosak voltak rá. A Hungarikum Alkusz Kft. jelenleg uralja az állami cégek alkuszi megbízásait, verseny nyomát alig lelni, mindennek levét az adófizetők isszák meg.

Milliárdokat kereső biztosítási alkusz lett a szekszárdi származású Keszthelyi Erikből, akinek sikerült a Fideszhez jó kapcsolatokat kiépítenie – derül ki a 444 gigaportréjának elejéből. A most 33 éves Keszthelyi a családi vendéglátós vállalkozásból hamar a biztosítói ügynöki munkakörben találta magát, 2005-től dolgozott így.

Aztán 2010-ben létrehozta az Optimal-GB Biztosítási Alkusz Kft.-t, amiben hamar egyedüli tulajdonos lett. Az alkuszcégét aztán Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re nevezte át és elkezdett az állami cégektől megbízásokat kapni. Dübörgött az üzlet, csakhamar a Palladium Consultingot és további cégeket is megvett.

Ezekkel az alkuszcégekkel irgalmatlan bevételeket könyvelhetett el: öt év alatt 8 milliárd forintot, amiből 2,6 milliárd nyereség volt. Ez a lap szerint még Mészáros Lőrincénél is jelentősebb profitrátát mutat. 

Az alkuszi rendszer lényege, hogy – ez esetben – az állami cég biztosítást akar kötni, az alkuszt megbízza, hogy kössön a nagy biztosítók egyikével egy megfelelőt. Ők egy fillért nem fizetnek az alkusznak, az a biztosítótól kapja a jutalékát. Ez a biztosítási díj 20-30 százaléka, tehát egy milliárdos biztosítás esetén akár 300 milliót is kaszálhat az alkusz.

Ez persze érdekeltté teheti az alkuszcéget abban, hogy feltornázza a biztosítási díjat, de egészséges piaci verseny esetén ez nem veszélyforrás. Azonban ha egy cég monopol helyzetbe kerül, elszállnak a biztosítási árak, amit az adófizetők állnak.

Keszthelyi cége először az FKF-nél próbálkozott, de ebből botrány lett. A közterület-fenntartó vállalat hirtelen lecserélte az alkuszcégét, kiírtak egy pályázatot, amit az Optimal-GB nyert. A kukásokat és utcaseprőket ezután rákényszerítette az FKF, hogy a cafeteria-keretük terhére kell a biztosítási díjat levonni. Amúgy az UNIQA biztosítása nyert, ami Keszthelyi esetében a későbbiekben gyakori lett, sőt a Hungarikum Alkusz konkrétan ugyanabba az irodaházba költözött, mint az UNIQA.

Kasza a fővárosban, aztán az országban

A tízéves futamidejű, megtakarítással kombinált biztosítások azonban nagyon nem illettek a cég kis keresetű alkalmazottaira, akiknél nagy a fluktuáció is. A szakszervezetek nyomására végül 2016-ban bontotta fel az FKF a szerződést, de még előtte nem sokkal is csorgott a pénz az alkuszcégnek. A dolgozók pedig a befizetett 360 ezer forintból mindenféle adók és jutalékok levonása után 80-90 ezer forintot kaptak vissza. Keszthelyi cége becslések szerint 300-400 millió forinttal gazdagodott.

Ezután jött csak a meglepetés: a főváros váratlanul kitett egy közbeszerzési kiírást, ami által nyilvánvalóvá vált, hogy a Hungarikum kapja majd az összes jelentős fővárosi cég alkuszi munkáját a BKK-tól a távhőcégen át a rendészeti igazgatóságig. A megállapodásnak még nincs nyoma, a főváros pedig nem válaszolt a kérdésekre. Eközben a Volánnál is megismétlődött a botrány, ami az FKF-nél, de itt továbbra is él a szerződésük.

A 444 által összeszedett állami céglista még kövérebb, Keszthelyi vállalkozásával végzi az alkuszi feladatokat az MNV Zrt., a Szerencsejáték Zrt., az MTVA, a GYSEV, a MAVIR, a Hungarocontrol, a Tokaj Kereskedőház stb számára. Ehhez jön a rengeteg önkormányzati cég, meg egy-két magáncég, valószínűleg a felvásárolt Palladium-portfolóióból. A vizes vb-nek is ők alkuszkodtak.

A lap forrásai politikai hátszélről beszélnek, amit a 444 egy Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől kapott díjjal igazol. A Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külön kiemelte Keszthelyi Erik támogatását, pedig sokan utaltak több pénzt Keszthelyi 1,3 millió forintjánál.

Érdekesség, hogy a fideszes államtitkár által alapított Biczi és Tuzson (Tuzson bence kiszállása után Biczi és Turi) ügyvédi iroda is segített már tanácsadással többször Keszthelyi cégének. Még egy kapcsolat a politika felé, hogy Keszthelyi ügyvédje az az Őszy Tamás, aki volt már a Klik, az MTVA és az FHB ügyvédje is. A cikk végül nyitva hagyja, vajon milyen konkrét kapcsolatokkal tarolta le az alkuszpiacot Keszthelyi.

Helyreigazítás

Internetes portálunkon 2017. augusztus 22. napján “Szekszárdi alkusz tarolta le a piacot, az adófizetők szomorúak című cikkünkben valótlanul állítottuk: “Érdekesség, hogy a fideszes államtitkár által alapított Biczi És Tuzson (Tuzson Bence kiszállása után Biczi és Turi) ügyvédi iroda is segített már tanácsadással többször Keszthelyi cégének.” A valóság ezzel szemben az, hogy a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda (jelenlegi nevén: Biczi és Turi Ügyvédi Iroda) soha nem adott tanácsot Keszthelyi Erik úr egyik cégének sem, sem pedig Keszthelyi úrnak magának.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.