Közélet

A Market-építkezések 40 tonnás teherautói szántják végig a II. kerületet

Több száz földszállító tehergépjármű árasztja el naponta a II. kerületet. A 40 tonnás autók január óta dübörögnek keresztül a Pasaréten, a Rózsadombon és számos kisebb utcán a Market Zrt. különböző, II., III., és XII. kerületi építkezéseiről. A kitermelt földet egy pesthidegkúti ingatlanra viszik.

A kamiondömping már a kerületi önkormányzat januári testületi ülésén is szóba került. A napokban azonban Örsi Gergely, a Szövetség a II. kerületért frakcióvezetője egy videót is közzétett, amelyen jól látszik, hogy a kerület egyes utcáin szinte percenként haladnak át a teherautók, olyan helyeken is, ahol 3,5 tonna a maximális terhelés.

A kamionok miatt a lakók is panaszos levelek tömegét küldték Láng Zsolt vezette önkormányzatnak, ezért a polgármesteri hivatal rendészei vizsgálatot indítottak az ügyben.

Ekkor derült ki, hogy nem stimmelnek az engedélyek.

Balaton Balázs, a II. kerület szóvivője az ellenzék videója alatti linkben tette közzé a polgármester levelét, amelyben beszámolt arról, hogy az ellenőrzött sofőrök azt állították: egy kertészet lebontott üvegházának korábbi betonalapját töltik fel a földdel. Az ellenőrzés kimutatta, hogy a szállított föld nagyságrendekkel több, mint hogy az egyetlen alap betemetésére szolgáljon.

A hatósági engedély egy solymári bánya rekultivációjára szólt, ám Láng szerint megalapozott a gyanú, hogy illegálisan a bányától egy kilométerre lévő hidegkúti ingatlanra viszik a nagy mennyiségű földet.

A videón jól látszik, hogy a hatalmas, négytengelyes szállítóautók többségén a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport tagjának, az OK Bau-nak a logója látható. Láng Zsolt a közzétett összefoglalóban nem említette meg a cég nevét.

A családi házakkal ritkán bíbelődő Market építette 2013-ban a polgármester budai házát.

Kiemelt kép: Szövetség a II. kerületért

Ajánlott videó

Olvasói sztorik