Gazdaság

Kiderült, mely cégek adtak milliárdokat a szigetszentmiklósi stadionra

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eddig összesen 2,12 milliárd forintnyi TAO-támogatáshoz jutott a Szigetszentmiklós Testgyakorlók Köre, az összeg több mint fele mindössze 3 cégtől érkezett – derül ki az mfor birtokába került dokumentumból.

A három nagyvállalat:

  • GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. (602,6 millió forint)
  • Allianz Hungária Zrt. (438,6 millió)
  • Market Építő Zrt. (Garancsi István cége) (192,9 millió)

További cégek és összegek:

  • Generali Biztosító Zrt. (121,6 millió)
  • HUNLAND-TRADE Mezőgazdasági Kft. (112,9 millió)
  • IMMEDEX Europe Kft. (103 millió)
  • Merck Kft. (100 millió)

A lap szerint ennél is több pénz juthatott a klubhoz a fenti cégcsoportoktól. A GE Hungary mellett ugyanis a GE Infrastructure is adott 18,5 milliót, Garancsitól pedig nemcsak a Marketen keresztül áramlott TAO a klubhoz. 10,3 millió érkezett az érdekeltségi körébe tartozó VILATI Szerelő Kft.-től, és még 2,8 millió az OK Bau-tól.

A már említett nagyvállalatok mellett megtalálható a listában az Aegon Magyarország, a Concorde Értékpapír Zrt. és a vagyonkezeléssel foglalkozó Interag Holding Zrt. is. Meglepő, de mégis igaz, a szigetszentmiklósi sportfejlesztési program támogatásához sikerült megnyerni az EDF Démász mellett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát is. Utóbbi kereken 30 milliót utalt a 2013/2014-es sportévben.

 

Csak Felcsút előzi Szigetszentmiklóst

Szigetszentmiklóson egy évvel a TAO-rendszer 2011-es indulását követően elhatározták, hogy új stadiont építenek. A projekt teljes értéke 3,5 milliárd forint, aminél drágábban nem is egy aréna épült Magyarországon, viszont TAO-támogatásból ekkora költségvetésből csak Felcsúton épült stadion. Ide tartozik, hogy a jogerős bírósági ítélet ellenére a mai napig nem adták ki a felcsúti támogatók listáját.

Hogy a TAO-pénzek milyen arányban oszlottak meg a különféle célok között, és a 2,12 milliárdnak hány százaléka ment a stadionra, személyi jellegű ráfordításra, valamint utánpótlás-nevelésre, elérhető sportfejlesztési programok hiányában nem lehet megmondani.

A lap számításai szerint a stadionberuházás eddig mintegy 1,5 milliárd forintot emésztett fel eddig (ebből 361 millió az EMMI-től kapott támogatás volt), amely a TAO-felajánlások több mint felét elvihette. Durván 900 millió forint lehet az, amin az utánpótlás-nevelés a személyi jellegű ráfordításokkal és egyéb tárgyi eszköz beszerzésekkel osztozhattak a 2011 és 2015 között, írták.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik