Belföld

Így lett Orbán barátjából a legnagyobb pénzszállító

A miniszterelnök barátja, Garancsi István októberben megvett egy cégcsoportot, ami 20 milliárd forinttal dobja majd meg a körülötte kialakult cégbirodalom éves összforgalmát. A jelek szerint azonban profitra egyelőre nem számíthat, mert – ahogy a Videotonnál is – előre elzálogosította a bevételeket, hogy ő lehessen a legnagyobb bankok és üzletláncok pénzszállítója. Az ambiciózus terjeszkedéshez az OTP nyújtott segítséget Garancsinak.

Garancsi István tavaly szeptember végén hirtelen alapított egy részvénytársaságot. A társaságnak ő lett a vezérigazgatója és a tulajdonosa, sőt még a névadáshoz is a saját nevét használta. Így jött létre 20 millió forintos alaptőkével a GaranSec Zrt., amely aztán néhány héten belül felvásárolta a világ legnagyobb biztonsági vállalatától az összes magyarországi érdekeltségét, amelyek 2016-ban több mint 20 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak.

A londoni székhelyű, több mint száz országban működő G4S-csoporttól négy cég került Garancsi Istvánhoz: a G4S Biztonságtechnikai Zrt., a G4S Holding Kft., valamint az általa irányított G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. és a G4S Készpénzlogisztikai Kft. A cégek szinte mindennel foglalkoznak, amit a biztonsági szolgáltatások terén nyújtani lehet: távfelügyelet, élőerős biztonsági őrzés, biztonságtechnikai rendszerek tervezése, telepítése és karbantartása, takarítás.

Nagy fogás

A legnagyobb fogás azonban minden kétséget kizáróan a 10 milliárd forintos bevételt termelő G4S Készpénzlogisztikai Kft., amely az elmúlt években a speciális készpénzszállítási és készpénz-feldolgozási piac legkomolyabb szereplőjévé nőtte ki magát. A külföldi tulajdonban lévő cég elnyerte számos egymással is konkuráló pénzintézet bizalmát. A G4S-szel fuvaroztatta a bankjegyeket és az aprót mások mellett az OTP, a K&H Bank, az Unicredit, az Erste Bank, a Tesco, az Aldi, a Lidl, az Auchan, a Mol és a Shell is.

A tulajdonosváltásról először a G7 számolt be novemberben. Akkor a lap arról írt, hogy a készpénzlogisztika a szűkülő bevételek ellenére hirtelen a politika bizalmi embereinek érdeklődési körébe került. Nem csupán a G4S-csoport került ugyanis kormányközeli kézbe, hanem a másik két szereplő is. A TrezExet 2017 áprilisában Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, a GB&Partners vette meg az állami Eximbank tőkealapjának forrásaiból. Gubicza Ágoston a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal korábbi feleségével él, üzlettársa, Boris Mihály pedig Rogán szomszédja a II. kerületi Pasa Parkban.

Az MPT Security, amely a nyugdíjakat és a sárga csekkes pénzeket szállítja, korábban a Magyar Postáé volt, ám két éve kalandos úton a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került, így most Vida József, a B3 Takarék elnöke számít a fő irányítónak, aki amellett, hogy Mészáros Lőrinc földije, a pénzintézet révén milliárdokkal hitelezi is a felcsúti polgármester-nagyvállalkozót.

Forrás: G4S

A novemberi híradások idején még hiányzott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése a GaranSec-G4S ügylet lezáráshoz.

A versenyhivatal időközben (december 7-én) kiadott állásfoglalása szerint Garancsi István régebben begyűjtött érdekeltségeinek és a G4S-csoport cégeinek összefonódása nem jelent káros hatást a hazai gazdaságra. Jóllehet a pénzszállító cég az ATM-ek feltöltése, a napi bevételek elszállítása közben rengeteg bizalmas adat birtokába jut a partnerei gazdálkodásával kapcsolatban, ilyen megfontolások nem kerültek elő az engedély kiadásánál. A GVH egyetlen problémás területet vizsgált mélyebben, a takarítási szolgáltatásét.

Garancsi eddig főként az építőiparban és az energetikában nyomult. Ő az egyik tulajdonosa a 80 milliárdos forgalmú, a sok más mellett a Duna Arénát építő Market Zrt.-nek, de van egy bankja (a Duna Takarék), és ő tulajdonolja a Videoton focicsapatát is.

Bevált konstrukció

Az újabb szektor meghódításához nagyjából hasonló konstrukciót használt, ahogy az utóbbi időben a Videoton működését finanszírozza, azzal a különbséggel, hogy nem a Duna Takarékot vette igénybe. Az Mfor térképezte fel, hogy Garancsi bankja az utóbbi időben rendszeresen zálogjogot jegyez be a székesfehérvári futballcsapat a Mollal, a Magyar Építő Zrt.-vel, a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel és a Strabaggal kötött szponzorációs szerződéseiből származó bevételekre összesen 1 milliárd forint értékben.

A G4S esetében az OTP kapott zálogjogot a GaranSec minden bevételére és ingatlanára. Mivel a GaranSec vadonatúj cég, ez a jog nyilvánvalóan az új szerzemények, a G4S-es biztonsági vállalkozások vagyonára vonatkozik.

A miniszterelnök barátjának a Csányi Sándor vezette OTP hatalmas összeget biztosított az akvizícióhoz: a GaranSec neve mellett két, összesen 15 milliárdos hitelkeretről szóló bejegyzés jelent meg a hitelbiztosítéki nyilvántartásban decemberben. Az adásvétel hivatalosan nem zárult le, Garancsi tulajdonjoga még nem került be a cégnyilvántartásba, bár a G4S magyar honalapján már november óta olvasható a közlemény a változásról.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Garancsi István a debreceni stadionban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik