Belföld

Elios-ügy: ezt próbálja eltitkolni a kecskeméti önkormányzat

Titkolózik az Elios-szal kötött szerződésekkel kapcsolatban a kecskeméti önkormányzat, ezért megmutatjuk, hogy mit írt a projektről az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a jelentésében.

Több ellenzéki párt fogott össze annak érdekében, hogy megszerezzék azokat a szerződéseket, amelyeket egyes önkormányzatok kötöttek az egykor Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliosszal a közvilágítás felújítására. Kedden az e célból alakult árnyékbizottság Kecskeméten próbált betekinteni az iratokba, ám ezt az önkormányzat megakadályozta.

A kecskeméti projekt második üteme szerepel a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentésben, amelyből kiderül, hogy az Elios milyen feltételekkel nyerte el a projektet és az is, hogy Tiborcz István üzlettársáék végzik a karbantartást.

Nem volt konkurencia

A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az I. ütem összköltségét 575 millióra, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez

Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Lázár János vezette Miniszterelnökség átvállalta,

ahogy több más település esetében is. Az uniós támogatásról szóló döntés alig két hónappal korábban született meg, ez 483 millió, illetve 346 millió forint támogatást jelentett a projekthez.

A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A lehetséges ajánlattevők körét szűkre ezúttal is, mint például Zalaegerszegen, igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek. Kecskeméten az ajánlattevőknek a következő feltételeknek kellett megfelelniük:

  • a pályázatot megelőző két évből fel kellett mutatniuk olyan LED-es közvilágítási projekthez köthető megbízásokat, amelyből legalább 200 millió forint bevételre tettek szert,
  • a megelőző 60 hónapból rendelkezniük kellett LED-es közvilágítási megbízásból származó két olyan, 630 millió forint összértékű szerződéssel, amelyből az egyik legalább 450 millió forint értékű volt és minimum 4500 LED-lámpa felszerelésére vonatkozott, továbbá
  • volt olyan egymást követő 5 hét, amikor a cég legalább 400 lámpát (LED-es vagy sima) szerelt fel hetente,
  • rendelkezett olyan műszaki vezetővel, akinek volt legalább 1 darab, minimum 200 ezer forintot elérő közvilágítás korszerűsítése során szerzett szakmai tapasztalata.

A közbeszerzést az első szakaszban 3053 darab lámpára írták ki, a másodikban pedig 2239 darabra, amelyeknek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártott világítóeszközökével.

Az önkormányzathoz (látva az elvárásokat, nem meglepő módon) egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól,

a szerződést pedig 2014. április 22-én meg is kötötték mindkét ütemre.

Az elsőnél a szerződés összege 102 239 forinttal lett magasabb  (413 238 884 forint) a tervezettnél, a második ütemben pedig szinte ugyanekkora volt a különbség, csak akkor az Elios a tervezettnél 102 379 forinttal olcsóbban, 290 996 671 millió forintért dolgozott.

Az Elios alvállalkozója mindkét ütemben a Simó Villamossági Kft. volt, amellyel több településen is együtt dolgoztak, így Zalaegerszegen és Mórahalmon, és amellyel kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapított az Európai Unió csalás elleni hivatala. Például azt, hogy manipulálhatták az árakat, illetve azt, hogy Horváth Dezső, a Simó tulajdonosa előbb részt vett közbeszerzés előkészítésében, majd, ahogy a kecskeméti projekt első ütemében, alvállalkozóként is dolgozott – ez ellentétes a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel.

A kiviteli terveket a Polár Stúdió Kft. készítette – a cég a hévízi projektben az Elios konkurenciájaként tűnt fel, ahol egy másik pályázóval együtt az OLAF számára is feltűnő módon pontosan hét és kilenc százalékkal adott drágább ajánlatot az Eliosnál, de nem csak végösszegben, hanem minden egyes egyedi tételben is.

A lámpákat a Tungsram-Schréder Zrt. szállította: az I. ütemben 250 millió forintért, a másodikban 176 millió forintért.

Hamar és Hamar

A projektmenedzsmenttel az Eupro Kft.-t bízta meg a Zombor Gábor polgármester által képviselt önkormányzat, amely Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. Amint arról korábbi cikkünkben írtunk, az Eupro 2015 nyarán az elsők között nyert 100 százalékos támogatást az új uniós költségvetési ciklus forrásaiból. A cég több mint 141 millió forintot nyert arra, hogy segítse a kormányt a rugalmas foglalkoztatás elterjesztésében.

Szintén 2015 őszén a Széchenyi Programirodától is kapott egy több mint 12 milliós megbízást közbeszerzések minőségellenőrzésére. Ezután pedig decemberben nyerték el a Központi Okos Mérés (KOM) Zrt. egyik pályázatát, ami nem nagy összeg, de hozzáférhetnek vele egy hatalmas piachoz, az okosmérők teljes cseréjéhez, amire 6,5 milliárd forintot szán az állam.

Zombor Gábor
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A kecskeméti karbantartási szerződéseknél felbukkan egy másik Hamar-cég is, a Sistrade, amely a kivitelezési szerződést kötő Polár Stúdióval együtt látja el a feladatot.

A megállapodás 2018. december 31-ig érvényes, és mivel még tart az 5 éves garanciális időszak, a cégeknek ingyen kell kicserélniük a meghibásodott alkatrészeket. A Sistrade máshol is ellát ilyen jellegű feladatokat: nemrég derült ki, hogy Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök falujában, Felcsúton is ők üzemeltetik a közvilágítást.

Az OLAF Kecskemét esetében felhívta a figyelmet arra, hogy az első és második ütem karbantartása már most drágább, mint amivel számoltak korábban. Igaz, a két összeg közötti eltérés nem nagy: a tervek szerint évente összesen 6,953 millió forint lett volna a karbantartási költség, ehhez képest lámpánként 85,6 forinttal számolva (plusz áfa) 6,964 millió forint lesz inkább.

Az önkormányzat azt mondta az OLAF-nak, hogy a karbantartási szerződés lejártát követően közbeszerzést fognak kiírni, amelynek a végén egy várhatóan 2-3 éves szerződést kötnek a nyertes ajánlattevővel.

Zombor Gábor 2014-ben távozott Kecskemét éléről, azóta a Fidesz országgyűlési képviselője és 2015-ig az Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára is volt, de egészségügyi problémákra hivatkozva lemondott. Polgármesteri tevékenységéről egy 2017-es sajtótájékoztatóján azt mondta:

Én minden percét élveztem és nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen közösségben, ilyen városban lehettem polgármester és képviselő is.

Kiemelt képünkön a kecskeméti Városháza látható
Fotó: Faludi Imre / MTI

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.