Belföld

Letagadta az OLAF-nak az Elios versenytársa, hogy indult volna a közbeszerzéseken

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 27. 11:49

Közérdekűadat-igénylés formájában kérte ki az Átlátszó Mórahalomtól azt a levelet, amelyet az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) küldött az önkormányzatnak a település közvilágítási közbeszerzésével kapcsolatos vizsgálatról. Mórahalom egyike volt azoknak a településeknek, amelyek az Elios-szal végeztették el a munkát akkor, amikor az még Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozott.

A levélben többek között szerepel az, hogy az Elioson kívül a Simó Kft. nyújtott be ajánlatot, ám utóbbiét végül érvénytelennek nyilvánították.

A levél szerint az OLAF szakemberei helyszíni szemlét tartottak a Simó Kft.-nél és az ügyvezető kijelentette, hogy soha nem adtak be ajánlatot a mórahalomi pályázatra, mert nem volt meg hozzá a pénzügyi hátterük.

Ennek ellentmondanak azok az információk, amelyet a 24.hu birtokában lévő OLAF-jelentésben rögzítettek. Ezek szerint a Simó Kft. valóban ajánlatot tett, ráadásul referenciát is hozott: a szolnoki közvilágítási tendert, amelynek során az Elios beszállítójaként működött, és erről egy 56,8 millió forintos szerződést kötöttek.

Így csalt Orbán vejének cége – megszereztük az OLAF jelentését
A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.

Ezen kívül a Simó Kft. (később SMHV Kft.) tulajdonosa, Horváth Dezső volt az Mórahalom esetében is, aki egyrészt aláírta a közbeszerzési tervezetet, másrészt elkészítette a kiviteli tervek vázlatát.

Vagyis előbb segített a pályázat előkészítésében, majd elindult azon, ajánlattevőként.

Amint azt korábban a zalaegerszegi példán bemutattuk és erre az OLAF jelentése külön is kitér: adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével.

Horváth Dezső gyakori felbukkanása olyannyira szemet szúrt az OLAF-nak, hogy a jelentésben külön ki is térnek a vele kapcsolatos összeférhetetlenségre. A Simó Villamossági Kft./SMHV Energetika Kft. 16 közbeszerzés esetében nyújtott be ajánlatot, ebből 15-ben (a balatonfüredi kivételével) nyomozott a csalás elleni hivatal. Ez az egyik olyan cég, amelyet a költségvetési csalást gyanító OLAF az Elios-projektek közreműködői között megnevezett.

Az OLAF felfigyelt például arra, hogy bár a legjobb ajánlat ára változott, de a két gyengébb értéke mindig 5, illetve 7 százalékkal volt magasabb, mint a későbbi nyertesé. Ráadásul ez nemcsak a végösszegre igaz, hanem például az egyes lámpákra is. Az OLAF szerint az érintett cégek összejátszottak és a függetlennek mondott ajánlatokat manipulációra használták, így megemelkedett a közbeszerzés becsült összege és magasabb támogatást tudtak igényelni az EU-tól.

A jelentés megjegyzi, hogy ez általános volt: a KEOP-5.5.0/A esetében az összes önkormányzat a legmagasabb költségekkel számolt, beleértve a karbantartási költségeket és a papíron 100 ezer óra élettartamú lámpákat, amelyről cikksorozatunk első részében írtunk hosszabban.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.