Belföld

Tiborcz-ügy: tudták, hogy illegálisan gazdagodnak

Szinte konkrét vádiratot állított össze Hamar Endre ellen az Elios-ügyről készült OLAF-jelentés. A költségvetési csalást vázoló anyagban a legnagyobb teret az ügyvéd szerepe és cégérdekeltségei kapták, de részletezi Tiborcz István miniszterelnöki vejhez fűződő kapcsolatát is. Hamar nemcsak Tiborczon keresztül kapcsolódik Orbán Viktorhoz.

A Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Innovatív Zrt. közvilágítási pályázatokon elért sokmilliárdos sikerszériájának titkát kutató OLAF jelentéséből a recept számos elemét ismertettük már cikksorozatunkban. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala feltárta, milyen módszerrel csaltak a pályázatokon, mit köszönhet az Elios Hódmezővásárhelynek, konkrétan az akkori polgármesternek, a jelenlegi kancelláriaminiszter Lázár Jánosnak. Vázoltuk, milyen cégeket és magánszemélyeket neveztek meg az ügy főszereplőiként, és bemutattunk konkrét csalási koreográfiákat helyi ügyeken keresztül. A G7 pedig azt írta meg, hogy a miniszterelnök veje több milliárd forinttal gazdagodott, amikor pár éve eladta az Elios felét.

Most Hamar Endrével foglalkozunk, az ügyvéddel, akinek a neve a leggyakrabban fordul elő a jelentésben: ő és cégei központi szerepet játszanak a projektek körül vázolt ügyeskedésekben. És akinek az Elioson túlnyúló üzleti kapcsolatait is feszegeti az OLAF, mégpedig jó barátjával, a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal.

Hamar és Tiborcz ugyanabba a pécsi elitgimnáziumba, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába járt, bár két év korkülönbség van közöttük. 2011 januárjában közösen hozták létre a Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó Kft. nevű vállalkozásukat. Hamar ebből korán kiszállt, de 2013 után is maradtak köztük közös pontok. Tiborcz tavaly októberben interjút adott az Origónak, amelyben maga lebbentette fel a fátylat egy addig titkolt kapcsolatról, vagyis hogy Hamarral üzlettársak a BDPST nevű, luxusingatlanokkal kereskedő cégben. (Ez volt az a vállalkozás, amely rendkívül kedvező áron vette meg a turai kastélyt.)

Ami az Elios-projekteket illeti, a beruházásszervezésben aktív volt Hamar, legalábbis a 24.hu-nak név nélkül nyilatkozó egyik alvállalkozó azt állította,

Tiborcz-cal sosem tárgyalt, neki mindig Hamar Endrével kellett egyeztetnie.

Elmondása szerint a rendszer patentul működött, sok szereplőt mozgattak, de olajozottan ment a gépezet. Rendesen, időben fizettek is – emelte ki az alvállalkozóknak döntő szempontot. Igaz, volt miből, az OLAF szerint túlárazták a közvilágítási beruházások egyes elemeit. A 24.hu birtokába került jelentésnek van egy olyan része, amely a módszertant magyarázza, legalábbis annak a 17 pályázatnak az esetében, amelyeket szinte pontosan ugyanúgy csaltak el:

  • a tendereket az Eliosra szabták,
  • egy utolsó pillanatban történt módosítással megemelték az izzók élettartamát, ezért sokkal több pénzt számíthattak fel költségként, de a pályázat mégis megfelelt a hivatalos elvárásoknak,
  • az ár alátámasztására szolgáló független ajánlatok fiktívek voltak, egy kivételével mind pontosan 5 és 7 százalékkal az Eliosé fölé árazva.

A pályázatoknál pedig ugyanaz történt, és ez azt mutatja az OLAF szerint, hogy a csalás mögötti főszervező nem a pályázatok kedvezményezettjei – az önkormányzatok – voltak, hanem a tanácsadók és a mögöttük álló emberek. E cégek és személyek között pedig első helyen Hamar Endre kapcsolataival foglalkozik a jelentés. Hamar a Sistrade nevű tanácsadó cégén keresztül intézte a pályázatok előkészítését, miközben egy másik cégen keresztül tulajdonos volt az Eliosban is. A tenderek körül ráadásul felbukkant egy másik tanácsadó cége is, az Eupro Projektmenedzsment Kft.

Ez súlyos összeférhetetlenség a közbeszerzési szabályok szerint: egy tender előkészítője nem lehet érdekelt a pályázaton induló/nyertes cégben. Márpedig a vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23, az Eupro 12-ben működött közre.

Az OLAF az Európai Unió költségvetési érdekében vizsgálja és tárja fel a csalásokat. Ezt tette az Elios-ügyben is, ahol végül a teljes, összesen 13,1 milliárd forint uniós támogatás visszafizettetését javasolta, megjegyezve, hogy

a tanácsadók nem csak annak voltak tudatában, hogy ezzel megkárosítják az Európai Uniót, hanem annak is, hogy ezzel illegálisan gazdagodnak.

Majd következnek a „vádak”, amelyeket Hamar ellen felhoz a jelentés:

  • Hamar Endrének közös pénzügyi érdekeltségei voltak az Eliosszal, illetve annak közvetett tulajdonosával, Tiborcz Istvánnal.
  • Hamar Endre cége, a Sistrade Kft. készítette a jelentkezésekhez használt Excel-táblákat, közösen az Elios egyik vezetőjével, Mancz Ivette-tel. Tehát a pályázat kiírását szervező cég már a pályázat beadásán is együtt dolgozott a későbbi nyertessel, miközben Hamarnak mindkét cégben volt tulajdona.
  • Ezek az Excel-táblák voltak azok, amelyek lehetővé tették, hogy az Elios felsrófolja az árat, mert megemelték az izzók élettartamát. A jelentés szerint a táblázatok fiktívek voltak. Hamar viszont ezzel az előbbiek mellett még több pénzt juttatott a később nyertes céghez, amelyben pénzügyileg szintén érdekelt volt.
  • Hamar Endre cégei több módon is részt vettek a projektek előkészítéseiben, és az előkészítések alatt készített dokumentumokat a pályázat elbírálása alatt is használták.
  • Hamarnak lehetősége volt a pályázatok elvárásait módosítani.
  • A Hamar cégei által előkészített pályázatok elvárásai erősen favorizáltak egyetlen lámpagyártót. A pályázatok jelentős része a Tungsram-Schréder Zrt.-re voltak szabva, ez a cég pedig lényegében az Elios beszállítójává szegődött: sokkal olcsóbban adta az Eliosnak a lámpákat, sokszor a feléért annak, amit másoktól kért.

Ezek voltak azok a fő megállapítások, amelyek miatt később azt javasolta a jelentés a magyar hatóságoknak, hogy kötségvetési csalás miatt indítsanak vizsgálatot, de a csalások szervezett módja miatt vizsgálják meg azt is, fennáll-e a bűnszervezetben való részvétel gyanúja.

Hamar Endre karrierje ugyan Tiborczhoz kötődik, de amint a Direkt36 megírta, más közpénzes projektben is felbukkant. Az Eupro 2015 nyarán az elsők között nyert 100 százalékos támogatást az új uniós költségvetési ciklus forrásaiból. A cég több mint 141 millió forintot nyert arra, hogy segítse a kormányt a rugalmas foglalkoztatás elterjesztésében. Szintén 2015 őszén a Széchenyi Programirodától is kaptak egy több mint 12 milliós megbízást közbeszerzések minőségellenőrzésére. Ezután pedig decemberben nyerték el a Központi Okos Mérés (KOM) Zrt. egyik pályázatát, ami nem nagy összegű pályázat, de hozzáférhetnek vele egy hatalmas piachoz, az okosmérők teljes cseréjéhez, amire 6,5 milliárd forintot szán az állam.

Az Orbán családhoz Tiborczon kívül más szálakon is kapcsolódik Hamar, még akkor is, ha Simicska Lajost nem számítjuk. Pedig egyébként érdemes lenne, hiszen Simicska úgy lett tulajdonos Hamar és Tiborcz cégeiben, hogy a Fidesz gazdasági hátországát vezénylő főoligarcha akkor még nem veszett össze Orbán Viktorral, vagyis a miniszterelnök egyik legközelebbi barátjaként lépett be Hamarék mellé. De nemrég a Heti Válasz cikkéből az is kiderült, hogy a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda 2017 közepén elköltözött a korábbi irodájából, hogy kivegye a Gellérthegy egyik leglenyűgözőbb villáját. A villa a földhivatali nyilvántartás szerint a diplomataingatlan-portfóliót üzemeltető, Garancsi Istvánhoz kapcsolódó CD Hungary-csoporté. Garancsi pedig Orbán Viktor közeli barátja. Ez az ügyvédi iroda intézte egyébként a turai kastély felvásárlását, de már megesett, hogy bedolgozott Mészáros Lőrinc ingatlanfelvásárlásai során is. 

A kiemelt képen Hamar Endre is Tiborcz István. Fotó: Magyar Narancs/Németh Dániel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik