Belföld

Hangosan követelték a lúgos orvos elengedését

A Fővárosi Ítélőtáblán egy december 14-én lefolytatott helyszíni bizonyításról készült felvételt vetítettek le ma a lúgos támadás ügyében folyó megismételt per harmadik, egyben idei első tárgyalási napján. A majdnem másfél órás videó egy vádlott általi két és fél órás helyszínbejárást mutat be. A védelem azt akarta vele igazolni, hogy Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója mit csinált, milyen útvonalat járt be az intézményben a bestiális támadás idején, 2013 márciusában – vagyis azt, hogy nem ő okozott életveszélyes sérüléseket aznap hajnalban Renner Erikának.

A táblabíróság korábban is megpróbálta részletesen rekonstruálni Bene reggelét azon a napon, amikor Renner Erikát megtámadták. A volt kórházigazgató akkori titkárságvezetője korábban sok kérdést kapott mind a bírói tanácstól, mind pedig az ügyésztől és a védőtől.

Bene továbbra is azt bizonygatta, hogy ő a kórházban tartózkodott a támadás idején. A kérdés az volt, mondta-e az alkalmazottjának, hogy az aznapi tárgyalása később kezdődik, és ő maga is később megy be dolgozni. Ez azért fontos, mert ha az orvos korábban szólt, hogy másnap késni fog, akkor egyértelmű, hogy készülhetett a támadásra.

Képünk egy korábbi tárgyaláson készült Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A mai tárgyalás végén az ügyész megtartotta a perbeszédét. Azt hangsúlyozta, nem lehet más az elkövető, csak a vádlott. Csiha Gábor ügyész azonban meglepetéssel is szolgált, hiszen

az életveszélyt okozó testi sértés, a kifosztás, okirattal visszaélés, készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel visszaélés és a magánlaksértés mellett személyi szabadság megsértésével is megvádolta Bene Krisztiánt.

Renner Erika védője, aki ugyan formailag nem perbeszédet mondott, csak hozzászólt, részletesen támadta a védelmet. A védő egyetértett egy szakértővel, aki szerint legalább hat, halálhoz vezető folyamatot lehetett megállapítani a bűncselekmény kapcsán. Gál András sértetti képviselő szerint a vádlott pontosan tudta, hiszen orvos, hogy amit tesz, az hány ponton okozhatja a sértett halálát. Sőt még nehezítette is Renner Erika helyzetét azzal, hogy elvitte a telefonját, így semmiképpen sem tudott volna segítséget kérni, ha magához tér. Kívülről bezárta az ajtót, a sértett kulcsát pedig elvitte, ezzel pedig tulajdonképpen halálra ítélte őt.

Az ügyvéd szerint ezért mindenképpen emberölés miatt kell felelősségre vonni Benét, míg az ügyészt mindössze életveszélyt okozó testi sértés miatt vonná felelősségre az orvost.

Képünk egy korábbi tárgyaláson készült
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Bene Krisztián és ügyvédje azt kérte, hogy a következő tárgyalásig engedjék szabadon az orvost, vagy legalább enyhítsék a vele szembeni kényszerintézkedést. Ezt a bíróság hosszas tanácskozás után elutasította.

A tárgyalás végén egy nő, aki több tárgyalás óta a helyszínen követi az eseményeket, követelte a bírótól, hogy engedje szabadon az orvost. Korábban a gyerekét is elhozta, de a bíróság kiküldte a súlyos részleteket is tartalmazó vallomások miatt. Most a nő azt mondta, Bene Krisztián kezelte a gyerekét korábban, és biztos benne, hogy ártatlan. Fenyegette a bíróságot, hogy nagyon megbánják, ha nem engedik ki az orvost. Végül kivezették a teremből.

Minden szinte elölről kezdődik a lúgos támadás ügyében
Négy és fél évvel a bestiális támadás után csütörtökön másodfokon gyakorlatilag újrakezdődik Bene Krisztián ügye.

A tavaly júniusi ítélet szerint az ügyet másodfokról kellett újraindítani, amit november végén megtettek. A Kúria úgy találta, hogy az első- és másodfokú bíróság is eljárási hibákat követett el, és nem bizonyította be kétséget kizáróan az orvos bűnösségét.

Ítélet várhatóan február végén lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik