Belföld

Megszavazta a parlament a CEU ellehetetlenítését

Az Együtt képviselője szirénázással tiltakozott.

Kivételes eljárásban döntött a parlament a felsőoktatási törvény múlt kedden benyújtott módosításáról, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozza. A keddi ülésnapon parázs vita folyt a jogszabályról, amit az előterjesztő Balog Zoltán miniszter Soros György emlegetésével vezetett fel és beszélt egy állítólagos levélről is, amelyben szerinte az üzletember 2005-ben mentességet kért Magyar Bálint akkori oktatási minisztertől a CEU-nak.

Az ellenzék a vitában egységesen elutasította a törvényjavaslatot, ami szerintük a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését szoglálja. Még a Jobbik is kiállt ellene, mondván, az egyetem szellemiségével nem értenek egyet, de a kormány eljárását olcsó zsarolásnak tartják, az LMP-s Szél Bernadett pedig azt mondta, a Fidesz-kormány a putyini mintát másolja.

Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusa a szavazás előtt egy szirénázó hangosbeszélőt vett elő, az ülést levezető elnök a terembiztosokat kérte intézkedésre, akik elvették tőle azt. A levezető elnök szerint ezzel a képviselő megsértette a szemléltetés szabályait, mert előzetesen nem jelentette be azt.

A törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát, amellyel a törvénytervezetet szigorították, a parlament 123 igen, 38 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. A zárószavazáson 123-an szavaztak igennel, 38-an nemmel, tartózkodás nem volt. A Jobbik-frakció tagjai nem szavaztak, a DK-s képviselők jelen sem voltak. Az MSZP és az LMP tagjai, valamint hét független képviselő voksolt nemmel.

Az Országgyűlés által elfogadott törvényt még Áder János köztársasági elnöknek is alá kell írnia.

A CEU a Facebook-ooldalán azt írta: továbbra is elleneznek bármilyen törvénymódosítást, amely nemcsak a CEU, hanem bármely magyarországi kutató- és oktatási intézmény akadémiai szabadságát veszélyezteti.

A küzdelem nem ért véget. Vitatni fogjuk a döntés alkotmányosságát, és megpróbálkozunk minden jogi lehetőséggel. A CEU-t nem tudják megfélemlíteni, az intézmény folytatni fogja az oktatást és kutatást, a képzéseket és a közösségnek nyújtott szolgálatát, megszakítás nélkül, bármi történjen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a CEU mellett kiálló vasárnapi tüntetés szervezői kedden 17 órára élőláncot szerveztek az egyetem Nádor utcai épülete köré.

Reakciók Németországból

A parlament döntése után megszólalt Norbert Röttgen, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti képviselője, aki szerint  az Európai Unió (EU) intézményeinek fel kell lépniük a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar kormányzati tervekkel szemben. A dpa német hírügynökségnek a Bundestag külügyi bizottságának elnöke elmondta:  szerinte a felsőoktatási törvény tervezett módosítása Orbán Viktor kormányának “célzott kísérlete”, hogy “politikai okokból elűzze Magyarországról” a CEU-t, egy “nemzetközileg elismert tudományos intézményt”.

Ez “állami beavatkozás a tudomány szabadságába, amelyet el kell hárítani az uniós intézmények által és más tagállamok határozott ellenállásával” – tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette párt külügyi szakpolitikusa. Mint mondta, az Orbán-kormány számára világossá kell tenni, hogy az EU a polgárokat megillető alapszabadságok és a jogállamiság által meghatározott jogi közösség. Az EU-nak “valamennyi rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadnia, hogy érvényre juttassa a magyar kormánnyal szemben” az EU-nak ezt a jellegét és a polgárok szabadságjogait – húzta alá Norbert Röttgen.

Kemény szavakkal reagált Frank-Walter Steinmeier német államfő is: mint mondta,

Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik